Tankovska divizija s Primal Fear in Riot V razdejala tudi Graz (2018)

ALEŠ PODBREŽNIK
0 243

Primal Fear in Riot V na skupni turneji! Salzburg, Ljubljana, Graz! Za slovenske fene skupin na moč prikladna situacija, ki jo je vredno izkoristiti, Po nastopu v Ljubljani, dne 21.10.2018, je sledil dan premora, potem pa premik na avstrijsko štajersko in nam vsem ljubi Graz, kjer smo videli že nešteto izvrstnih koncertov. V Grazu pa so tako Primal Fear, kot Riot V, nasploh prvič nastopili v svojih karierah. Klub Explosiv. Mogoče sprejme 500 ljudi, ko je nabito poln. Skupine so bile to pot deležne nižjega, lahko rečem nezadovoljivega obiska s strani publike, saj je nastope skupin spremljala slaba peščica 200 ljudi, raje manj, kot več.

Čeprav pa si Existance, francoski heavy metal revitalisti, s klavrnim sprejemom niso belili pretirano glav. Ko so oni stali na odru je bilo v dvorani mogoče 40 ljudi. So pa Existance v položaju, ko se morajo še pregristi do vidnejšega slovesa na metalskem zemljevidu. In neverjetno. Celo Existance so to pot črtali dva komada iz set liste in sicer avtorsko Steel Alive ter sklepno Gwendoline, ki je priredba. Izvirnik pripada namreč stari francoski heavy metal zasedbi H-Bomb, slišali pa smo jo lahko v Ljubljani. Kot vselej so bili tudi tokrat Existance korektni in poletni. Bend je izkoriščal tudi podest, na katerem so že stali bobni zasedb Riot V in Primal Fear in tako skrbeli za še večjo dinamiko izvedbe koncerta. Zvok vseskozi soliden. Tako kot v Salzburgu in Ljubljani, so tudi v Grazu Existance prepričali in opozorili, da velja biti na to skupino v prihodnje še kako pozoren.

Riot V so prišli na oder z nekakšnim obveznim minimumom. Pravzaprav regularno set listo (minus Swords And Tequila). To pomeni, da so tudi oni skrajšali set in odigrali favorite železnega repertoarja ter nekaj najnovejših skladb, vzetih iz aktualnega albuma »Armor Of Light«.  Med klasikami je po pričakovanju prednjačil album »Thundersteel« s skladbami Flight of the Warrior, Johnny’s Back, Bloodstreets in sklepno Thundersteel. Vsega devet skladb, kar pomeni, da so Riot V tri črtali iz programa oziroma koncertnega repertoarja aktualne turneje. Turneja se preveša v sklepni del, čuti se blaga utrujenost, tudi zdravje članov skupin je načeto in skrhano. Vsi imajo v glavah vrnitev domov. Vendar to ne pomeni, da so Riot V slučajno črtali s programa tudi korektnost. Te jim ne primanjkuje. Znova so osupnili z izjemno uigranostjo, neverjetno agilnostjo, rutiniranostjo in izkušenostjo. Elementi, ki jih pridobiš le skozi leta garaštva, pa tudi odrekanja.  Izvrstni posamezniki in izjemno medsebojno kemično učinkovanje ekipe. Upajmo le, da bo nekoč priložnost in da se bend pojavi na headlinerskem koncertu ter tako odigra dve urni repertoar. Opus skupine Riot je namreč veličasten in si vselej kadar je za to koncertna priložnost, zasluži konkretno oživitev.

Primal Fear so, kot glavni nosilci turneje in zvezde večera, odigrali natanko isto set listo kot pred dvema dnevoma v Ljubljani. Oder je bil, ob primerjavi s šišenskim, to pot res znatno manjši, poleg tega pa tudi znatno slabši obisk, čeprav to ne bi smel biti prvi razlog za nekolikšno rezerviranost skupine. Verjetno so pričeli fantje varčevati z močmi zavoljo dejstva, da je turneja pri koncu in da se zlasti Ralfu Scheppersu pozna, nekaj utrujenosti. To pot je Ralf znova rokoval z občinstvom tako, da je (logično) uporabljal nemški jezik. Vseeno ni uspel izvabiti iz publike kdo ve kakšnih povratnih reakcij deliričnih razsežnosti, kot je to veljalo pred dvema dnevoma v Ljubljani. Preprosto. Premalo ljudi je bilo na prizorišču. Poleg tega ni niti treba posebej omenjati, da veljajo severni sosedje za bolj zadržano publiko, pa tudi precej bolj razvajeni so. Bend je nastopil v ustaljeni maniri. Podprt z glasbo polno izrednih kitarskih fraz, ki te oderejo živega iz kože ter visoko letečimi refrenskimi napevi edinstvenega Ralfa Scheppersa. Sploh, če si ljubitelj klasičnega pristopa v nemškem heavy metalu in glasbe Judas Priest, potem boš pri glasbi Primal Fear gotovo prišel na svoj račun. Res, da so v set listi krvavo primanjkovale klasike starejše ere delovanja skupine, pa so Primal Fear s serijo izvrstnih izdelkov kasnejše ere delovanja dokazali, da ni hudega, če se izvedbi klasik železnih časov občasno odrečejo. Tudi z izdelki pod okriljem Frontiers Records, kot je najnovejši “Apocalypse”, so Primal Fear zadržali vso kvaliteto, zaznaven pa je tudi artistični razmah, kar je za zadrte in stroge fene stare ere skupine, skoraj bogokletno dejanje.

Da ne filozofiram preveč. Primal Fear so izredno izkušena ekipa izjemnih petih glasbenikov, ki živijo in dihajo skupaj heavy metal že vrsto let. Ne le pri Primal Fear, pač pa tudi v drugih projektih in skupinah (Voodoo Circle, Sinner, Rock Meets Classics, Jorn,…). Vezi med njimi so izjemne, najbolj pa se to čuti pri nabrušenih kitarskih pasažah ter deljenih solažah izjemnih kitaristov Alexa Beyrodta in Toma Naumanna. Fighting the Darkness je znova ubila! Med koncertom se je primerilo, da je nekdo iz množice, povsem iz ozadja kluba, vrgel kozarec piva na oder, kar je razkurilo zlasti starosto Mata Sinnerja, ki ob tem ni skrival znakov razjarjenosti. Stopil je do roba odra in grdo oprezal predse, pri tem nekaj bevsknil, pri čemer je bilo mogoče razbrati tud besedo »scheisse«, potem pa stopil do radovednega Naumanna in mu razložil kaj se je primerilo. So skupine, ki bi ob takšnih dejanjih mirne duše sklenile koncert in se poslovile z odra.

Končno turneja Primal Fear, ki je prišla tudi v Slovenijo in na nekaj koncertov streljaj stran od naše meje. To smo s pridom izkoristili in bili za to tudi konkretno nagrajeni. Če si ljubitelj stare šole heavy metala, potem drugače preprosto ne gre. Občutja so intenzivna in se še niso polegla, mi pa že stremimo v prihodnost in nova koncertna dejanja tako Primal Fear, kot Riot V.

avtor: Aleš Podbrežnik
fotografije: Aleš Podbrežnik


PRIMAL FEAR:
1. Apocalypse (nasneti uvod)
2. Final Embrace
3. Blood, Sweat & Fear
4. Face The Emptiness
5. Hounds of Justice
6. The Ritual
7. solo bobni
8. Nuclear Fire
9. Eye of the Storm
10. King of Madness
11. The End Is Near
12. When Death Comes Knocking
13. Metal Is Forever
—dodatek—
14. Fighting The Darkness
15. In Metal We Trust

RIOT V:
1. Victory
2. Flight of the Warrior
3. Johnny’s Back
4. Heart of the Lion
5. Bloodstreets
6. Take Me Back
7. Angel’s Thunder Devil’s Reign
8. Warrior
9. Thundersteel

EXISTANCE:
1. Heavy Metal Fury
2. Legends Never Die
3. Dead Or Alive
4. We Are Restless
5. Breaking the Rock
6. From Hell

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki