The Mission na petega v petem mesecu, ob polni luni in luninem mrku – petič v Ljubljani (2023)

foto: ALEŠ PODBREŽNIK 2023
0 256

The Mission (supp. Wires & Lights)
petek, 5. 5. 2023
Ljubljana / CUK Kino Šiška / Slovenija


The Mission, kultna britanska gotska in post-punk rock formacija, ki je s svojo glasbeno vizijo ob prihodu na sceno sredi osemdesetih, revolucionarno stapljala prvine punk rocka z valom new wave ‘romantike’, v svojevrstni post-punk kumulus križev, sveč in sončnih očal, je prav zavoljo te sveže vizije, hote ali nehote, kar nekako morala vstopiti tudi v vlogo katalizatorja britanske invazije žanra gothic rocka, ki se je pričela bohotiti v drugi polovici osemdesetih. The Mission veljajo danes za kultno zasedbo tistih dni. Na krilih svojega drugega albuma “Children” so že davnega leta 1988 prvič obiskali ljubljansko Halo Tivoli. Sledili so še trije obiski slovenske prestolnice, dva v Hali Tivoli in klubski šov sredi K4 leta 2002 – v času torej, ko je zanimanje za to kultno zasedbo povsem usahnilo.

Bend vzponov in padcev je s svojo glasbeno svojevrstnostjo do današnjega dne torej zavzel kultni status. Velja za generacijski bend. A do njihovega ponovnega obiska Ljubljane, sta minili dve krepki dekadi. Skupina je svoj zadnji in v vsem odličen studijski album “Another Fall From Grace” izdala sicer pred sedmimi leti, a se po daljšem predahu, ponovno zbrala. da odrine na turnejo imenovano “Deja Vu”. Že po nazivu turneje je šlo sklepati, da gre za manever nostalgije na katerem bodo The Mission na koncertnih nastopih in repertoarjih celovito zaokrožali svoj glasbeni opus.

Koncert v Ljubljani je bil zelo dobro obiskan. Kot je šlo potihoma pričakovati. Zajeten delež tokratnih obiskovalcev, pa je dejansko sodil med tiste, ki so svoja najstniška leta preživljali v sredini osemdesetih in se tako skozi čas z The Mission tudi? Hjam, postarali. Recimo lepše, da so dozoreli. Tega ni bilo mogoče prezreti. Nostalgija torej. Tu in zdaj!

Ogrevanje v nastop legend je pripadel berlinski zasedbi Wires And Lights. Gre za angleško-britanski kvartet, ki ga zastopajo Justin Stephens (vokal, kitara), Ralf Hünefeld (kitara, sintetizatorji), Gabriel Brero (bas kitara) in Sebastian Hilgetag (bobni). Post punkerski ‘drive’, temelječ na enostavnem ritmičnem ključu, ki ga aktivno podpirajo bolščave bas linije ter poveljuje mračen vokal. Reč, ki za navdih mora jemati kakšne Chameleons, The Sisters Of Mercy, Bauhaus, pa Siouxsie And The Banshees. Odličen, kompakten in uigran nastop. Angažirano in zavzeto. V vsem zelo prepričljivo. Tudi v smislu komponiranja. Komadi odlično stojijo. In v odrski izvedbi tudi primejo – zgrabijo. Zvok (za predskupino) zelo dober in Wires & Lights so v funkciji ogrevalne zasedbe s svojim nastopom dosegli to, da ko si jim prisluhnil, si preprosto obstal na njihovem šovu in užival v izvedbi njihovega avtorskega materiala, ki je obsegal izvedbo izbranih točk prvenca »A Chams Here And Now« (2019) ter celotnega EP-ja »Mayday« (2022).

The Mission! Na odru se skozi orkestralni uvod prikažejo drug za drugim trije originalni člani basist Craig Adams, vokalist/kitarist Wayne Hussey, kitarist Simon Hinkler, za bobne pa sede novinec v ekipi, to je bobnar Alex Baum, ki se je The Mission priključil v lanskem marcu. Kvartet odpre koncert s “Children” klasiko Beyond The Pale in vzpostavi tipično zvočno in razpoloženjsko kuliso. V hipu. Publika jih ni pozabila, lep delež publike se je aktivno vključil v prepevanje in čutilo se je da, bo druženje z The Mission intenzivna (tudi čustvena) izkušnja. Komadi so izpeljani iz molov in The Mission so mojstri ko je treba idejo predstaviti na preprost, neposreden, a obenem grabežljiv način. Skozi mračno atmosferično kuliso. Hussey ostaja briljanten frontman, leta so mu nekoliko znižala, a ‘odebelila’ vokal. A esenca, karizma ostajata. Prezenca edinstvene substance, ki daje artizmu skupine svojevrstno noto. V tem oziru je treba prišteti učinke Husseyeve dvanajst-strunske polakustične Schecter ‘Corsair’ kitare, od katere se med koncertnim nastopom v Ljubljani niti za hip ni ločil, ki dajejo artizmu skupine svojevrstno noto. Seveda ne gre pri vsem tem zanemariti Hinklerjevih otožnih enostrunskih linij, ki jih vpenja v material z izrazito poudarjenim ‘sustain’ efektom.

Bend igra odlično. Imponiral pa je zlasti z izborom skladb. Z izjemo Within the Deepest Darkness (Fearful) iz zadnjega studijskega albima “Another Fall From Grace”, je izvajal striktno material, ki ga je posnel in izdal v letih 1986 in 1995, pri čemer seveda ni izostal niti material s prvih dveh EP-jev, združen na dokumentu “The First Chapter” (1987). Neverjetno je kako po vseh teh letih grabi klasika tipa Stay With Me, ki jo je bend uvodoma podprl z ritmičnim samplom, kar je doprineslo k izjemni grabežljivosti razpoloženjske kulise, ki jo razvijajo The Mission med nastopi. V premoru je Hussey vprašal publiko: “You don’t like to sing much, do you?”, ter na tak način dodatno podžigal publiko ter jo spodbujal k sodelovanju. Sledi še mračnejše od že tako intenzivno mračnega. Afterglow! Vse dokler ne posije skozi nepredušno oblačnost tančica svetlobe. Seveda. “Carved In Stone” klasika oziroma single Butterfly On A Wheel.

Čustva posebej oživijo in prebudijo dvorano ob uvodnem Craigovem motivu na bas kitari, ki je odzvanjal kot da se piše sredina osemdesetih. Drugače niti ni smel. Udarno, prodorno, nostalgično. Lahko je bila le Wasteland s studijskega prvenca “God’s Own Medicine”. Za njo pa sledi zaključek regularnega dela. Že? Dejansko. Prehitro. Po dobri uri. A z odličnim, nepopustljivo gromkim nepozabnim komadom “Carved In Sand” albuma Deliverance.

Prvi obvezni dodatek je dostavil uvodoma baladni single albuma “Neverland” (1995) Swoon. Sledi ‘ponarodeli’ hit prvenca Severina, publika pa je ostala čvrsto v hipnozi tudi v nadaljevanju, ko je bend znova pospešil dogajanja na prizorišču še enim nepozabnim poglavjem svoje markantne kariere. Odlično The Crystal Ocean v podaljšani verziji z dolgim uvodnim instrumentalnim delom.

Ko je že delovalo, da je vsega konec se je bend vrnil na oder. Vsekakor. Manjkal je še kak komad iz plate “Children”. Tower Of Strenght, kjer se je Husseyu znova priključila pravzaprav cela dvorana. The Mission so se po uri in dobre pol ure poslovili v duhu izjemnega atmosferičnega izplena. To je šlo potihoma pričakovati. A ko te zgrabi še v živo, veš da si na tistem pravem (prastarem) mestu. Kot pred (tam nekje) 35. leti, ko si si za babičino žepnino in v podhodu Maximarketa sredi Ljubljane (pozno v osemdesetih) kupil “The First Chapter” in “Children” vinila.

Nepozabni peti koncert The Mission v Ljubljani. Slikovito in kot povedano. Nostalgično. V vseh ozirih po katerih je skupina pridobila svoj kultni status in sloves ter tudi dejstvu svojega petega nastopa v Sloveniji. Za povrhu vsega na petega v petem mesecu, ob polni luni in luninem mrku. Skrajno gotsko torej!

Avtor: Aleš Podbrežnik & Edita Klemen
Fotografije: Aleš Podbrežnik (1-21) & Edita Klemen (22-25)

The Mission setlista:
1. Beyond the Pale
2. Serpent’s Kiss
3. Over the Hills and Far Away
4. Within the Deepest Darkness (Fearful)
5. Kingdom Come
6. Stay With Me
7. Like a Child Again
8. Afterglow
9. Never Again
10. Butterfly on a Wheel
11. Wasteland
12. Deliverance
—dodatek I.—
13. Swoon
14. Severina
15. The Crystal Ocean
—dodatek II.—
16. Tower of Strength


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki