The Pineapple Thief: Nothing But The Truth

0 111

Založba: Kscope Records
Datum izida: 22. 10. 2021
Dolžina albuma: 90.58 min
Zvrst: Progressive Rock
Ocena: 9.0/10


Bruce Soord, vodja in glavni glasbeni vizionar britanskih progresivnih rockerjev The Pineapple Thief, je ostal tudi v letu 2020 močno zaposlen. The Pineapple Thief, ki so svoj zadnji studijski album »Versions of the Truth« izdali v septembru 2020 (RockLine recenzija), so se tako kot mnogi izvajalci te galaksije, prav v tistem letu soočali s prepovedjo nastopanja. Seveda z izjemo t. i. ‘osamitvenih manevrov’, ki jih pač po lastni iznajdljivosti in močeh največkrat kar sam predvajaš (neposredno) na medmrežju. Četudi se torej v letu 2020 ni izšlo za turnejo, pa je močno angažirani Soord, uspel skleniti svojo akustično štiridelno odisejado na maloprej opisan način v lanskem decembru, ter tri koncerte ‘osame’ dopolniti s četrtim delom akustičnih adaptacij, ki so v letošnjem aprilu ugledale luč v zaboju »The Soord Sessions Volumes 1-4«.

The Pineapple Thief pa so se v taistem letošnjem aprilu vendarle pojavili tudi sami na odru. Tako so ‘pod ključem osame’, opremljeni z vso snemalno logistiko, vključno z več filmskimi kamerami, posneli koncert z repertoarjem, ki je bil sicer predviden za svetovno turnejo. Ta koncertni dokument vsebuje ob celotnem koncertnem filmu, tudi dodaten dokumentarni film v katerem se lahko pregrizete do vseh podrobnosti in detajlov, ki vas popeljejo v zakulisje predpriprav, ki so botrovale sami podobi kasnejše eksekucije skrbno prebranega repertoarja. Skupina je posebej mislila tudi na del svoje publike, ki izdatno časti lik Gavina Harrisona, tako da so poskrbeli za dodatno kamero, ki je snemala iz neposredne bližine le ‘fantomskega’ bobnarja.

Četudi se vrstice tega eseja zapisujejo na podlagi uživanja zvočnega nosilca, torej brez ogleda DVD-ja oziroma Blu-raya, ki spremlja ta novi koncertni dokument skupine, to več kot zadošča. Magija in prevzetnost sta že samo po avdio plati, hipni. Momentalno prepričljivo. Posrkata vase. V svoj svet.

Ni več skrivnost, da je skupina s prihodom Harrisona prejela dodatno kreativno brco, svoje je prineslo artistično zorenje Soorda (zlasti v smislu njegove vse njegove vse večje komponistične izpopolnjenosti) in skladbe so tako v tem intimnem vzdušju iskrijo samosvoje. Starejše klasike so prejele artistično in zrelostno nadgradnjo, zlasti v smislu, da je njihov alternativnorockovski pedigre, zavoljo progresivnorockovske intenzitete Harrisonove bobnarske persone, ohranjen bolj kot ne v zasevkih, medtem ko novejše skladbe, zlasti White Mist, Far Below, Uncovering Your Tracks ter posebej odlična Threatening War (vse »Disillusion«, 2018) pa (sklepna in podaljšana) The Final Thing on My Mind ter In Exile (oba »Your Wilderness«, 2016) ter vsekakor najnovejše skladbe albuma »Versions Of Truth« (med njimi znova izstopa nadbriljantna Our Mire, kot tudi ‘izgubljena’ The Swell), opozarjajo na izjemno artistično zrelost ekipe. V komponističnem in izvedbenem oziru. Izmed starejših točk (pre-Gavin Harrison era) je posebej posrečeno izpadla posodobitev »10 Stories Down« (2005) klasike Wretched Soul.

Izdelek je od glave do pete delo perfekcije. Zvočne in vizuelne. Zvočna povsem zadošča, a pravi privrženci skupine bodo obvezno posegli po vsem, kar ponujajo The Pineapple Thief na tem fascinantnem izdelku, ki je v koncertnem smislu zagotovo nekaj posebnega. Ta posebnost, zavoljo zaukazane potisnjenosti v okolje intime, bo skozi leta pridobivala na vrednosti. Tudi historični, kajti časi v katerih je nastal, so za vse nas prelomni. »Nothing But The Truth« je zelo dobrodošel tudi za vse tiste, ki skupino šele odkrivate. Odlična vstopna točka v njen dosje, medtem ko bo dolgoletne privržence fasciniralo zlasti dejstvo, kam so The Pineapple Thief skozi leta dejansko prignali svojo nenehno artistično evolucijo. Zagotovo so The Pineapple Thief ena tistih (globalno gledano) glasbenih fascinacij, ki je v zadnjih letih posegla po neverjetnem artističnem zasuku oziroma preskoku lastne evolutivne preobrazbe. Ta se zagotovo še ni povsem zaključila. In to je zagotovo največji adut, ki ne le da odraža izvrstno kreativno formo novih časov skupine, pač pa drži tovarišijo aktualne ‘postave vitalno, željno nenehnega dokazovanja ter preseganja artističnih mejnikov. Zato velja z vsem zanimanjem zreti v prihodnje studijske podvige zasedbe, medtem ko se lahko zabavno kratkočasimo nad vsem razkošno razkazanim perfekcionizmom, tega jedrnato izpopolnjenega koncertnega albuma. »Nothing But The Truth«, kot govori torej sam naziv dokumenta, je le ta čudovit manifest iskrenosti artizma skupine. Globlje in bolj srčno od tega ne gre.

Avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
CD1.
1. Versions Of The Truth
2. In Exile
3. Warm Seas
4. Our Mire
5. Build A World
6. Demons
7. Driving Like Maniacs
8. Someone Pull Me Out
9. Uncovering Your Tracks
10. Break It All 
CD2.
1. White Mist
2. Out Of Line
3. Wretched Soul
4. Far Below
5. Threatening War
6. The Swell
7. The Final Thing On My Mind

Zasedba:
Bruce Soord – vokal, kitara
Steve Kitch – klaviature
Jon Sykes – bas kitara
Gavin Harrison – bobni

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki