Exodus: Persona Non Grata

0 169

Založba: Nuclear Blast Records
Datum izida: 19. 11. 2021
Produkcija: Andy Sneap
Dolžina albuma: 60.23 min
Zvrst: Thrash Metal
Ocena: 8.5/10


Exodus! Legende Bay Area Thrash Metala. Novi in skupno enajsti studijski album je torej tu. ‘Nezaželena oseba’ – »Persona Non Grata«. Pričakovano od kultne skupine, ki zadržuje srd in porogljivost, s katerima je zgrajen eden temeljev svetovnega thrash metala. Po upokojitvi Slayer, je Exodus šef in kitarist Gary Holt, izkazal še več angažiranosti ter investiral v novi material nekatere zamisli, ki dišijo (pričakovano) po klasičnih Exodus, prav tako pa se ga je v času službovanja pri Slayer izdatno nalezla ‘žlehtnoba’, ‘zlobnikavost’, ‘zvitost in sprijenost’, s čimer priliva v novih idejah izdatno olja na ogenj, k že kar pregovorno, uničujoči agresiji rušilnih prostranstev edinstvenega zvočnega terorja skupine. Objem zla in brezupa združen na enem mestu, je teatralno zveličan v brezmejno pogubni in težaško distopični koračnici Prescribing Horror.  Exodus ostajajo tudi na novem albumu tisti kvintet, ki brez trohice olepševalnic in naravnost ter brez dlake na jeziku, izliva ves gnev nad zablodami človeštva. Družbeno kritična angažiranost ostaja velika refleksija ustvarjalne navdahnjenosti skupine tudi v njenih zrelih letih delovanja. Pomislite, Exodus so bili namreč ustanovljeni že leta 1979. Pikra jedkost ne ugaša. Tudi po debelih 40. letih delijo Exodus v nezmanjšani ihti gorečnega žara, vratolomne, brusilne klofute, ob katerih voljno krvavijo ušesa njihovih poslušalcev.

Povratnik, dolga leta močno in težko pogrešani Steve ‘Zetro’ Souza, dokazuje tudi na drugem albumu po svoji vrnitvi, da ostaja njegov vokal zanesljiva in brezmejno uničujoča mesoreznica, s katero suvereno parira agresivnemu terorju na moč pečatnih fraz novega albuma. ‘Zetro’ je vse kar si človek želi prejeti od vokala, kadar govorimo o liku in delu Exodus. Od glave do pete.

No, po drugi plati pa je album »Persona Non Grata« znova predolg. Igralni čas nameri v dolžino malo preko ene ure, to pa je pravzaprav tudi njegova edina hiba. Tovrstna opazka je letela tudi na predhodnik »Blood In Blood Out« od izida katerega pa je preteklo, ohoho, debelih sedem let. Za razliko od albuma »Blood In Blood Out« nagovarja »Persona Non Grata« znatno kompaktneje in bolj definirano, in četudi namerijo nekatere skladbe v dolžino nevarno blizu osem minut (Lunatic-Liar-Lord, naslovna skladba), ne daje občutka, da bi poslušalcu kradel čas. Dejansko se čuti preko celotne minutaže albuma izredna angažiranost kvinteta skozi čudovito eksekucijo vse ekspresivne briljance članstva! To pa je vselej tisti jeziček na tehtnici, ki prinaša zmago. Album »Persona Non Grata« je bil zaključen več kot pol leta pred uradnim izidom. Vsekakor gre za še en datumski zamik zavoljo stanja, ki ga preživlja planet zadnje dve leti!

Skladbe Elitist, Clickbait, The Beatings Will Continue (Until Morale Improves) in Slipping Into Madness je mogoče v hipu razglasiti za klasične Exodus skladbe. Sploh krajši rušilec tipa Clickbait je nepovratni odstrel v klasične čase albuma »Pleasures of the Flesh« (1987). Lee Altus in Gary Holt ohranjata pedigre enega najbolj briljantnih kitarskih tandemov v svetu metala. Ko govorimo o dometu klasičnega thrash metala v svetovnem oziru, jima pride le malokdo ob bok, seveda z izjemo (in uganili ste) Testament tandema Skolnick/Peterson. Delo obeh kitaristov je tudi na novem Exodus albumu poslastica brez primere. Njune solaže domiselne, iskrive, pretanjeno umeščene v jedra skladb (mid-eight pasaže so zategadelj mnogokrat kar vrhunci kompozicij). Tu je kup dodanih okrasnih eskapad, vrtoglavih atmosferičnih zasukov v modulacijah, ki nenehno spremljajo neizčrpno fantazijo kitarske scenografije obeh kitarskih mojstrov. Ne manjka niti muzikalnih momentov kar poosebljajo tercetne harmonije. Zveličano!  The Years Of Death And Dying pa je pri vsem tem skladba, ki je definitivno ‘pobegnila’ iz albuma »Tempo of the Damned« (2004).

Da. Ob »Persona Non Grata, bodo skupine tipa Havok in Warbringer, s polkrajšim EMŠO-m od Exodus, tudi v letu 2021 zastrigle z ušesi in hipoma priznale, da se imajo v svojem revitalizmu, od legend Bay Area thrash metala, še marsikaj za naučiti. Exodus torej tudi z novim album še zdaleč niso rekli zadnje. Upajmo le, da bo S Tomom Huntingom, ki se je zadnje leto boril z rakom na želodcu, vse v redu, da se reči uredijo in da zaživi glasba novega Exodus albuma z vsemi klasikami železnega repertoarja znova in čimprej tudi na odrih stare evropske celine. Naj se po izvrstnih dosežkih mdr. Testament, Heathen in sedaj po novem Exodus albumu, renesansa klasičnih dni thrash metala osemdesetih torej nadaljuje!

Avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
1. Persona Non Grata
2. R.E.M.F.
3. Slipping Into Madness
4. Elitist
5. Prescribing Horror
6. The Beatings Will Continue (Until Morale Improves)
7. The Years Of Death And Dying
8. Clickbait
9. Cosa Del Pantano
10. Lunatic-Liar-Lord
11. The Fires Of Division
12. Antiseed

Zasedba:
Steve ‘Zetro’ Souza – vokal
Gary Holt – kitara
Lee Altus – kitara
Jack Gibson – bas kitara
Tom Hunting – bobni

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki