Vader v velikem slogu proslavili prvih 35. let svojega delovanja (2018)

ALEŠ PODBREŽNIK
0 142

Bil je lep oktobrski dan, pravzaprav petek, idealen dan za izlet v -italijo. Tam nekam proti Trevisu. Tam so namreč nastopili v sklopu skupne turneje švedski Entombed A.D., točneje povedano ena od dveh delujočih verzij nekdaj celovitih Entombed ter poljske death metal legende Vader.

Revolver klub v industrijski coni kraja San Dona DI Piave res preseneča s svojim programom. Tam ti lahko igrajo zvezde jazza in rock fuzije, kot so Simon Phillips, Stu Hamm ali Greg Howe, spet drugič kakšni rockerji The Dead Daises, pa kultni speed metalci Anvil, ali finski zombi pajacki Lordi, veliko pa je tudi prostora v programu za ekstremne zvrsti heavy metala. in tako je bilo tudi tokrat.

Obe kultni death metal zasedb sta nastopali na slovenskih tleh kar nekajkrat in sta naši stari dobri znanki, zato kakšnih posebnih presenečenj ni šlo pričakovati. Dejansko je kot največja privačnost izvenela napoved, da naj bi Vader igrali kar vse tri prve albume, drugega za drugim v celoti, kar se seveda ni zgodilo, je pa vsaj set lista nosila poudarek na izvedbi točk s teh kultnih studijskih dosežkov skupine.

Na prizorišče sva zamujala, tako so Mortuary že zaključili z nastopom, peščico prisotnih pa so na prizorišču ravno zabavali italijani Resumed. Kvartet, ki igra nekakšno verzijo metala s progresivnimi linijami stare šole kompleksnosti Dream Theater in death metalskim growlom. Se pravi tehnično zakomplicirano, s kar nekaj teatralno melodičnih linij, kar Italijani ljubijo in seveda zadovoljivo prodornim grčanjem. Suvereno in dopadljivo ogrevanje torej.

Pri Entombed A.D. res načeloma že veš kaj boš dobil. Onstran dejstva obstoja še ene verzije, ki deluje pod imenom Entombed in prav tako navdušuje s svojimi nastopi, so Entombed A,D, svoj nastop obilno založili z Entombed klasikami, katerim je glas na Entombed albumih doniral karizmatični, šegavi in neverjetno zabavni ter simpatični vokalist Lars Goran Petrov. V Entombed A.D., ki delujejo od leta 2014, je LG pobasal še ex-Enombed pajdaše z znatno krajšim stažem, ti so: Olle Dahlstedt (bobni), Nico Elgstrand (kitara), Victor Brant (bas kitara), medtem ko jim na turnejah pomaga še dodatni kitarist Guilherme Miranda.

Kotaleči death n’ roll z “opotekajočim psičkom” LGjem, ki pa je konkrektno besno zarenčal in zarogovilil, ko je vlekel svoj growl iz nartnih koščic, je dostavil fenonenalni sprehod skozi železni repertoar Entombed klasik. Vmes so Entombed A.D. vtaknili še štiri nove avtorske skladbe, med njih tudi povsem novi single Fit For A King, ki tiho napoveduje novi album ter že preizkušene a suvereno učinkujoče Midas In Reverse, Second to None in Dead Down, sicer pa kot povedano. Podbrusili nastop z kremenito četo izvedenih Entombed favoritov, kar je publiko vneto pozdravljala. Masivna Stranger Aeons in kmalu v nadaljevanju Eyemaster ter v nadaljevanju Linving Dead ter Out Of Hand, so ob izvrstin igri ter LGjevem growlu skrbele za izvrstno energijo, potem pa se je publika še konkretneje predramila, ko je bend krenil v pričakovano Revel In Flash, ki je napovedala peklenski vhod v zaklučni del nastopa. V sosledju so dvigovali nastop zasedbe v zaključni vrhunec Wolverine Blues, Left Hand Path ter sklepna Supposed to Rot.

Odlična nova izkušnja z prekaljeno in nevejerno uigrano zasedbo, kjer je za dobro in vedro razpoloženje vseskozi skrbel navihani Lars Goran. Ta je podžigal publiko z raznimi humoreskami in zbadljivimi komentarji ter si med drugim hladil roke ob cevnem izpuhu, ki spušča na oder meglice. Ljubitelji Entombed so prišli na svoj račun, je pa treba imeti v uvidu dejstvo, da so tu še eni Entombed, ki jih bo tudi treba preveriti. V živo seveda. Takrat bomo vedeli, kdo med obema verzijama je boljši.

Glavne zvezde večera Vader nastopajo od leta 2011 v nespremenjeni postavi. Ekipo vodi poglavar Piotr Wiwczarek (growl, kitara) družbo pa mu delajo Marek Pająk (kitara), Tomasz “Hal” Halicki (bas kitara) in James Stewart (bobni). Že v januarju letos, ko so nastopili pred Kreator v CUK Kino Šiška, so navdušili z izvedbo celotnega prvenca “The Ultimate Incantations”, tokrat pa so ob 35. obletnici delovanja, šli še bolj na roke starim fenom. Set lista je bila v polovičnem odmerku podrejena prvim trem albumom, k temu pa so dodali še dva komada iz četrtega “Litany” ter z izjemo “Welcome to the Morbid Reich”, izvedli iz vseh preostalih albumov vsaj po en komad. Pri Vader godi neverjetna determiniranost. Fokus s katerim pridejo na oder. Govorov med premori ni bilo mnogo, skoraj nič, zato pa so Vader znova prevzeli z izjemno izvedbo, ki je opremljena z vzpstavitvijo apokaliptične, mračne, uničujoče atmosfere. Predvsem v prvem delu so Vader neusmiljeno klestili klasike. Večji oder kluba je omogočal, da se je Marek lahko večkrat preselil tudi na sredino ali desno stran, kar je uspešno razijalo navidezno statičnost zsedbe, saj je Piotr nenehno prikovan za mikrofon. Bend igra ogromno in to se čuti na izredni uigranosti, odrski nepopustljivosti in do neke mere, neverjetne zagrizenosti. Oba kitarista si spretno izmenjujeta solaže, ritem linija je ubrana in rušilna, masivni zvočni zid grmečih riffov reže v drobovja. Ura in dvajset minut se je obrnila, kot bi mignil. Vader so neusmiljeno besneli iz komada v komad ter spravili kakih 200 glav v stanje hipnoze!

Glede na pretekla srečanja s skupino je šlo pričakovati, da bodo Vader znova osupnili s svojim edinstvenim kultom death metala. Tokrat se je srečanje s skupino dodatno obrestovalo, saj smo prejeli serijo komadov iz začetne ere delovanja skupine, ki jih Vader ne izvajajo tako množično na svojih koncertih novega milenija. Brutalnosti in porogljivosti jim skozi teater pogube in uničenja jim tudi na zrela leta nikakor ne primanjkuje. Ostajajo legende, ki tudi na v novih časih dihajo na odru svojo kreativnost maksimalno in te magnetne silnice ter izredna kemija, nikakor ne popuščajo. Wiwczarek ostaja v srcu mladosten, neverjetno predan tistemu kar ustvarja (in je ustvaril) ter tako še vedno željan novih izzivov ter zmagoslavij. Tako je bend absolutno znova prepričal in prevzel, ko je z izjemno set listo ter koncertom obeležil svojih velikih in prvih 35. let delovanja.

avtor: Aleš Podbrežnik
fotografije: Aleš Podbrežnik


ENTOMBED A.D.:
1. Midas In Reverse
2. Stranger Aeons
3. Second to None
4. Eyemaster
5. Dead Dawn
6. Living Dead
7. Out of Hand
8. Fit for a King
9. Revel in Flesh
10. Wolverine Blues
11. Left Hand Path
13. Supposed to Rot

VADER:
1. Dark Age
2. Vicious Circle
3. Sothis
4. Silent Empire
5. Black to the Blind
6. Testimony
7. Kingdom
8. Fractal Light
9. Carnal
10. Wings
11. Epitaph
12. Never Say My Name
13. The Red Passage
14. Prayer to the God of War
15. Triumph of Death
16. Cold Demons
17. Helleluyah!!! (God Is Dead)

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki