Val 202 predstavil v živo kompilacijsko zgoščenko Val 09 – imamo dobro glasbo! (2009)

0 90

Lokacija: Ljubljana / CUK Kino Šiška / Slovenija
Datum: 04.11.2009


Z živim prenosom iz ljubljanskega Kina Šiške je 2. program Radia Slovenija, Val 202 predstavil v živo kompilacijsko zgoščenko “VAL 09 – Imamo dobro glasbo”, ki ohranja tradicijo prve tovrstne izdaje iz lanskega leta. Osnovni namen izdanega zbira 15. skladb, prebranih iz  koša v katerega je prispevalo svoje skladbe kar 140. različnih izvajalcev, je opozoriti, da imamo v Sloveniji dobro glasbo! Pomen dejstva, da drži vse niti pri tem v rokah prav Val 202, je toliko večji, saj je to v Sloveniji še vedno najbolj poslušana radijska frekvenca. Tu je vredno izpostaviti dejstvo, ki ga težko presliši še tako gluh slušatelj, da je to radijski program kateremu vsebino strežejo odlični glasbeni poznavalci, analitiki in recenzisti. Ti so v obdobju današnje hiperplazije neodvisnih radijskih frekvenc, ki s svojo večinoma površno, nedefinirano “godljo vsega” (beri: ponudba) oddaljujejo poslušalca od definicije “zdrave – sredinsko usmerjene glasbene ponudbe”, kot profesionalni glasbeni novinarji in glasbeni strokovnjaki še zadnja “zdrava, ne požagana korenina”  v prostoru slovenskih radijskih valov.

Po tiskovni konferenci, ki so jo vodili žirantje, to pomeni odgovorni sooblikovalci vsebine nove kompialcijske zgoščenke Andrej Karoli, Jernej Vene, Igor Bašin ter Jure Longyka v prid jedrnati predstavitvi zgoščenke, smo bili vsi povabljeni v gornje prostore Kina Šiške, kjer smo se lahko v živo prepričali, kako funkcionirajo tudi na odru nekateri nadebudni slovenski izvajalci, ki zaznamujejo vsebino nove zgoščenke “Val 09”.

Povezovalec programa Jure Longyka, alias Paolo Maldini (ex-FC Milan) – glej pričesko, nas je ukaželjnih, rutinirano vodil od skupine do skupine, ki se je predstavljala na odru. Kot prvi so predramili občinstvo v dvorani MC Laren. Ti so za CD “Val 09” prispevali skladbo Delfina, ki so jo med drugim predstavili tudi občinstvu. Več članska zasedba, ki goji koketni temperamentno obarvani rock, z močnim poudarkom na ritmično plesnih vzgibih, med drugim tudi funk zasnov, je definitivno lepa popestritev na slovenskem prizorišču. Bogato strukturirani aranžmaji spisani za klasični rock kvartet, kateremu dodajajo MC Laren tudi pihala (trobenta, saksofon) in večglasno petje kombinacije vodilnih moško-ženskih glasov, so vzbudili dovolj pozornosti. Skupina je namreč zelo lepo uigrana in deluje na odru povsem suvereno. Seveda so akterji v skupini še mladi in… Sam glasbeni značaj je pisan na kožo razvoju, ki lahko usmeri skupino v prihodnje, da obogati odrsko igro zlasti v na točkah, ki zahtevajo več hudomušnosti, nagajivosti, celo nesramnosti in arogance, seksualnega koketiranja. To seveda pride z zorenjem v prihodnosti. Torej nekaj več piljenja na večji izzivalno vpadljivi odrski konfekciji, kot tudi doseganju večje razgibanosti, dinamike in živahnosti, kot posledice piljenja samih scenskih nastopov, zna skupino še kako “poriniti” naprej!

Drugi na odru so se pojavili trio Katarina Juvančič, Dejan Lapanja in posebni gost Andraž Mazi na akustični “slide” kitari. Katarina Juvančič in Dejan Lapanja sta za “Val 09” prispevala verjetno največji glasbeni odklon med 15. skladbami zgoščenke, z naslovom Uej Uej (Magdalenca). Ta je doživela upodobitev v “izštekani” izvedbi, poseben country dotik, pa je vnašal zlasti Andraž z uporabo banjo instrumenta. Torej povsem preoblečena skladba in konkretno prestrukturirana skladba nakazuje na to, da so na odru trije glasbeniki s sposobnostjo absorbcije širokega glasbenega spektra, ki ne pozna omejitev, pač pa modro (skromno in neopazno – kar je bistvo poante!) sledi osnovnemu načelu: “Delam, kar paše mi!” V danem trenutku. Skladba deluje namreč v svojem izvirniku na zgoščenki, kot zmes napeva idrijskih klekljaric, za katerega se je prikradel “Pero Gnus” s svojo razglašeno kitaro prešernega “sokoljarjenja” in ravno to ji daje poseben pečat prepoznavnosti na zgoščenki. Andraž Mazi, ki po videzu spominja na Captain Beefhart pajdaša in neodvisnega glasbenega samorastnika Bonnie “Prince” Billyja, je vnesel silno zanimiv karakter skladbam s svojim “slideom”. Slikovito je delovala zlasti slovenska narodna “Je pa davi slan’ca pala” izzivalno, v domala bluesovski konotaciji vseh treh akterjev.

V rock punkersko vzmetenje smo se naslonili, ko so oder zasedli trije pobje skupine “Adijo kultura”. V začetku dokaj statičen nastop, so pričeli s skladbo Sneg, ki ne manjka na zgoščenki “Val 09”, potem pa se konkretneje razmahnili na odru, kot bi uslišali moje želje. Pravzaprav je Sneg skladba, ki ne okarakterizira prave podobe skupine, ki je v preostanku svoje predstavitve delovala precej manj ušesom prijazno, kot v skladbi Sneg in dokaj prepričljivim spodkopavanjem temeljev “urbani kulturi” prostorov Kina Šiške, kar naj bi bila poanta samega imena (in s tem sklepam, da osnovnega motiva) skupine. Skupina doma iz Hotedrščice pri Logatcu je zaokrožila nastop z “verjetnim” (točnega podatka nisem utegnil izluščiti) naslovom Ovce, ki je domiselno povzela “štancarsko” frazo puhloglavih lukenj kamor sodi večinska “znaveličana drhal”, kopajoč se v izobilju blaginje, za blagor žrtvovanja lastne identitete posameznika in jo “obglavila” v punkerskem jeziku, prepričljive provokacije! Korektno!

Feedback iz Tolmina, sodijo v diafazon slovenskih skupin, ki gojijo svoj izraz na temelju jazz-rock fuzije. Ravno skladba Zbogom, s katero so se uvrstili na zgoščenko “Val 09” deluje v tem oziru še najbolj “odmaknjeno” ali drugače rečeno “manj značilno” definira širšo glasbeno naravo skupine same. Glede na slišano, skupino sem namreč nasploh poslušal prvič v življenju, lahko zaključim, da so Feedback ušesom bolj dostopno naravnana zasedba, ki se opira na združevanje vsebin jazz glasbe na eni strani in rock-a na drugi. To jim daje pravo iztočnico za doseganje širše prepoznavnosti na slovenskem glasbenem prizorišču. Skupina je aktivna in silno vitalna! Pred dvema dnevoma je izdala namreč vroč, nov studijski dosežek z naslovom “Pro mehanika” (2009). Za povprečna ušesa so Feedback ravno prava lega med sladko voljnostjo in raziskovalno glasbeno igrivostjo!

Slikoviti večer so sklenili, kot posebni “skriti” gostje Stranci, ki so se s skladbo Rdeča raketa pojavili na prvi, lanskoletni izdaji zgoščenke “Val 08”. Žal so posledice rajanja s Porcupine Tree v istih prostorih dan poprej, zapustile avtorju tega članka težje poškodbe možganskega procesorja, zato se je na tej točki poslovil in odbrzel v črno noč topli in varni postelji naproti. Vsekakor pa ob tem nihče niti podvomil ni, da rajanje s Stranci slučajno ni bilo vredno obiska in uživanja njihovega razvratnega nastopa.

Ob tem še ena opazka. Niti ni važno ali je imela žirija tudi tukaj prste vmes, ali ne, a skupine ki so se predstavile, se nahajajo na kompilacijskem albumu v razporedu skladb na pozicijah 1. (MC Laren), 2. (Katarina Juvančič & Dejan Lapanja), 14. (Adijo kultura) in 15. (Feedback). Torej prvi dve in zadnji dve skladbi zgoščenke. Štirje nastopajoči so namreč odlično povzeli bistvo slike trenutne razgibanosti žanrskega diafazona, ki ga premore Slovenska glasbena scena , za katero si želimo, da bi nemara zasedla in oblikovala v prihodnje zdravi srednje usmerjeni mainstream slovenske popularne rock glasbe in ne le zdravega značaja radijskega programa Vala 202!

avtor: Aleš Podbrežnik
fotografije: Aleš Podbrežnik


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki