Lonerider : Attitude

0 129

Založba: Escape Music
Datum izida: 26.04.2019
Produkcija: Lonerider
Dolžina albuma: 44.56 min
Zvrst: AOR / Melodic Rock / Hard Rock


Lonerider je zasedba, ki jo sestavljajo Steve Overland (FM, Shadowman, Overland, Groundbreaker,…), Chris Childs (Tyketto, Thunder, Shadowman), Steve Morris (Heartland, Shadowman, Ian Gillan Band) ter Simon Kirke (Bad Company, Free). Kot peti član se vpisuje pod Lonerider še Brian J. Anthony, ki je pred tem sodeloval z Overlandom in Steve Walshem.

Če ste pazljivo prebrali naštete skupine v oklepajih in če ste eden izmed skupno petih slovenskih poznavalcev britanske špure v AOR glasbi in melodičnem rocku, potem boste kaj hitro izluščili, da bi moral biti studijski prvenec zasedbe Lonerider z naslovom »Attitude« pravzaprav novi studijski album projekta Shadowman. Pravzaprav je razlika le ta, da bobna namesto Harryja Jamesa (Thunder, ex-Magnum) na albumu »Attitude« legendarni Simon Kirke, pa je takšna glasbena zgodba dovolj zaznavno drugačna, da je smiselno definirati novo skupino.

»Attitude« se z lahkoto torej uvršča tja med izdelke, ki so značilni za zasedbo FM (v novi eri delovanja) in (precej logično) projekt Shadowman. Od obeh primerjav jo nekoliko odklanja klasični »rock’n’roll vibe«, ki ga vnaša zaznavno drugačno bobnanje Simona Kirkea, ki je tako prenesel na »Attitude« nekaj tiste presvetle staroselske rock energije Bad Company »vračevstva«, pa tudi Free pobalinstva.

»Attitude« je izvrsten album. V vsem. V prvi vrsti poseduje izvrstno produkcijo, kjer je kontrastiranje gradnikov naravnost briljantno. Ritmična kinetika je presunljiva in visoko dinamične prožnosti ji ne primanjkuje. Muzikalični izplen visoko nalezljive spevnost je vseskozi jasno prisoten in močno zaznaven, z vrhunci v popadljivih refrenskih napevih. Stil komponiranja Stevea Morrisa je zacementiran in od tod podobnosti s Shadowman, medtem ko je petje edinstvenega Stevea Overlanda, oziroma njegov presunljivo poseben, docela unikaten ter hipoma prepoznaven vokalni karakter popadljive soul pričeske, znova tisti dejavnik, ki zbližuje vse skupaj nevarno blizu aktualnim stvaritvam ene najbolj prepoznanih AOR zasedb Velike Britanije, to je njegovih matičnih FM.

Album je od začetka do konca poln torej izvrstnih AOR kompozicij, ki posedujejo organsko naravo produkcije in kjer človek težko izpostavi vrhunce, saj kakovostnega kolebanja med kompozicijami preprosto ni mogoče najti. Vse je oddelano z veliko odliko polnokrvnega čuta za izplen komponistično-aranžerske briljance, kjer je bend mislil prav na vse. Tudi na instrumentalne mid-eight pasaže, kjer se iskri Morrisovo kitarsko mojstrstvo. Overland ostaja znova največja atrakcija tudi tega albuma in njegov vokal je presunljivo podoben, če ne kar enak tistemu klasičnemu Steveu Overlandu iz sredine osemdesetih in FM albuma »Indiscreet«. Zori kot vino in v tem je dejansko edinstven.

»Attitude« je torej stvaritev petih izjemno izkušenih glasbenikov, ki se poznajo že zelo dolgo in med katerimi ni prav nobenih skrivalnic ali odprtih vprašanj. Med njimi vlada neverjetno složno idejno zaznavanje ter realizacija idej. Dejansko najboljše kar lahko ta hip ponudi AOR, ustvarjen na britanskem otočju. Žal ostaja pri tem, da ga lahko takšnega ustvarja le generacija, ki ga je dejansko postavila na svetovni zemljevid v osemdesetih letih, zato je vsakršen izdelek kot je »Attitude« v današnjem času, toliko vrednejši dosežek. Seveda ob predpostavki absolutne kvalitete, česar pa ekipi, ki stoji za Lonerider prvencem nikakor ne primanjkuje. »Attitude« je neskromno povedano že sedaj eden od vrhuncev med albumskimi izdajami na polju AOR/melodic rock glasbe v letu 2019!  

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 9.0 / 10


Seznam skladb:
1. My Imagination (3:19)
2. Lonerider (3:38)
3. Hard Heart to Break (4:12)
4. Fast Train (3:57)
5. Wanted Man (4:32)
6. Yesterday Heroes (4:02)
7. Angel Without Wings (3:39)
8. Rock ‘N Roll Dreamer (5:00)
9. One in A Million (3:33)
10. Gimme Your Love (3:46)
11. Rhythm of Life (3:32)
12. Heart & Soul (3:59)

Zasedba:
Steve Overland – vokal
Steve Morris – kitara, klaviature
Brian J. Anthony – akustična kitara, mandolina, tolkala
Chris Childs – bas kitara
Simon Kirke – bobni


Lonerider – Rhythm Of Life (besedilni video)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki