Hardline : Life

0 122

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 26.04.2019
Dolžina albuma: 51.01 min
Produkcija: Alessandro Del Vecchio
Zvrst: Melodic Rock / Hard Rock / AOR


Hardline so ameriška, oziroma po novem pravzaprav, če ne kar vse italijanska, pa najmanj ameriško italijanska hard rock zasedba, ki je  okusila slast slave z nepozabnim studijskim prvencem »Double Eclispe«, ki je izšel daljnega leta 1992. Bend tega uspeha ni potem nikoli več ponovil in kmalu po drugem albumu »II« ugasnil za več let. V začetku novega milenija je Johnny Gioeli, kot edini aktivni glasbenik iz prvotne postave, reaktiviral skupino in ta je med letoma 2009 in 2016 nanizala tri albume. Med njimi zlasti peti, to je »Human Nature«, izdan leta 2016 nekako najbolj posrečeno spominja na artistični vrhunec z začetka kariere. Novi album »Life«, je šesti po vrsti in spretno jezdi na krilih sijajnega predhodnika.

Johnny Gioeli je danes v sferah melodičnega rocka eden najbolj pridnih in delavnih glasbenikov, ki se vseskozi vpisujejo z vokalom na različne albume. Različnih ih izvajalcev. Bodisi, da gre to za novi studijski album Axla Rudija Pella, ali kak stranski projekt, kot je bil nedavni z Deenom Castronovom, ali pa celo solo album, ki ga je Johnny izdal v lanskem juliju. Gioeli se ima za obstoj zasedbe Hardline v teh, zelo težkih časih za AOR, melodični rock in hard rock zahvaliti v prvi vrsti zvestim oboževalcem skupine, kot tudi starešinam založbe Frontiers Music Srl., ki prav tako skrbijo, da Gioeli s posadko spretno krmari dalje in da je mošnja s cekini še naprej polna.

»Life« je torej zelo lep in kakovosten izdelek. Na njem sta se predstavila publiki dva povsem nova člana in sicer kitarist Mario Percudani, ki je zamenjal predhodnika Josha Ramosa (ta se je s skupino razšel zaradi nesoglasij glede prihodnje glasbene usmeritve skupine (s prijemi produkcije vred)) ter bobnar Marco Di Salvia, ki je nadomestil Francesca Jovina (slednji velja za bobnarja zasedbe Primal Fear). V tem oziru delujejo točke na »Life« znatno bolj kompaktno in odločno, kot na predhodniku »Human Nature«. Mario Percudani je tudi izjemni kitarski soler in odhod sicer odličnega Ramosa, ni v ničemer prizadel skupine.

Ob klaviaturistu in producentu, aranžerju, komponistu ter nenazadnje spremljevalnemu klaviaturistu Alessandru Dell Vecchiu, se Gioeliju ni treba prav ničesar bati. Tudi »Life« poseduje nekaj izredno dopadljivih, nalezljivih in rockovsko staroselsko všečnih koračnic, ki nagovarjajo naravnost in z neverjetno muzikalično spretnostjo komponiranja, kakršno zna dostaviti vsestranski Del Vecchio. V njih se Gioelijev vokal fenomenalno iskri in kreše. Tisti blago grleni, poln, strastno kipeč in skrajno karizmatičen glas. »Life« se naslanja seveda tudi na studijski prvenec, na kar opozori izredno vnetljivi uvodni katalizator Place To Call Home, ki se mu energetsko kaj hitro pridruži Helio’s Sun v nadaljevanju albuma, kot tudi Out of Time. Slednja spravi album hvaležno nazaj v pravi rockovski pogon, po nekoliko bledi in generični baladeski Page Of Your Life. Nasploh bi bil »Life« še bolj zapomnljiv in prodorno markanten album, v kolikor ne bi posedoval treh baladesk, kjer skupina prej trati čas, kot kaj drugega. Preprosto gre za reciklažo, ki ne obrodi več sadov. Po tolikih letih obstoja žanrov AOR in melodic rock, enostavno ne vžge ta princip. Prevečkrat je bil uporabljen in izpostavljen.

Bend je predelal tudi Who Wants To Live Forever (Queen), ki je prav tako baladna skladba, a se kot kompozicija razvija popolnoma drugače, karakterno povsem samosvoje in unikatno in ko primerjaš to klasiko zasedbe Queen s tremi avtorskimi baladeskami zasedbe Hardline na tem albumu, je hipoma jasno, da so primerjave nesmiselne in te tri avtorske stvaritve precej bledična časovna mašila.

Sicer je bend spravil skupaj odlično sproduciran album. Organsko zveneč. Docela koncertno. Živo. Na trenutke se zbliža klasičnemu zvoku hard rocka, zavoljo Hammond viž ter odličnega harmonizaranja vodilnih vokalov s spremljevalnimi. Reč zanimiva za ljubitelje Whitesnake, starih Bon Jovi, ali Gotthard. Suma sumarum je »Life« torej zelo kakovosten novi album zasedbe Hardline, kjer ne manjka krepostnih rockovskih zaušnic, med katere so vpete tri povprečne baladeske, kar pa ne jemlje bistva, to je kredibilnosti, izdelku.

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 8.0 / 10

Seznam skladb:
01. Place To Call Home
02. Take A Chance
03. Helio’s Sun
04. Page Of Your Life
05. Out Of Time
06. Hold On To Right
07. Handful Of Sand
08. This Love
09. Story Of My Life
10. Who Wants To Live Forever
11. Chameleon
12. My Friend

Zasedba:
Johnny Gioeli – vokal
Alessandro Del Vecchio – klaviature
Mario Percudani – kitara
Marco Di Salvia – bobni
Anna Portalupi – bas kitara


Hardline – Take A Chance (uradni video)

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki