Johnny Gioeli : One Voice

0 272

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 12.07.2018
Produkcija: Alessandro Del Vecchio
Dolžina albuma: 42.40 min.
Zvrst: Hard Rock


Album, ki je izšel sredi lanskega julija, a album, ki ga je vredno predstaviti. Hecno dovolj, a za rockerja, ki ga rock’n’roll zanima vsaj malo dlje, kot seže povprečno razgledani možganski procesor Zemljana, se pravi od poznavanja skupin AC/DC in Guns N’ Roses, je ime Johnny Gioeli neločljivo povezano z njegovim glasbenim vsakdanom. Johnny je namreč prepoznana vokalna stalnica, ki se je tako ali drugače zapisal na svetovni zemljevid najvidnejših hard rock zasedb, bodisi z delovanjem znotraj matičnih Hardline, obenem pa mož vrsto let služi zvesto v ekipi »nemškega Blackmorea«, to je neuničljivega Axla Rudi Pella. Tu so še udejstvovanja v Crush 40 ali nedavno sodelovanje z Deenom Castronovom (Neal Schon Band, The Dead Daisies, Revolution Saints, ex-Jounrey) v skupnem projektu.

Skratka, Johnny Gioeli je vrsta legende. In sedaj je tu končno tudi njegov solo album, o katerem je sanjaril vrsto let. Vendar je napak, če menite, da ta izdaja ni imela globljega smisla. Album »One Voice« namreč nekoliko odstopa od tistega, kar smo sicer vajeni od Gioelijevih siceršnjih glasbenih udejstvovanj. V ozadju zgodbe o tem albumu pa bdi še ena reč. Velik delež denarja, ki se bo zbral od prodaje tega albuma, bo namenjen mladeniču po imenu Joe Barber in za namene njegovega okrevanja po hudi nesreči, ki jo je doživel predlani in zaradi katere je postal paraliziran.

»One Voice« prinaša točke, ki bi jih dejansko Johnny težko spravil na katerega izmed albumov v gornjem odstavku opisanih izvajalcev. Že uvodna skladba preseneti. Gre namreč za baladno Drive. Ne izbere vsakdo za otvoritev albuma prav baladno skladbo. A Drive je izpadla res fenomenalno in si to pozicijo zasluži. Prevzame pozornost poslušalca in vzbudi popolno zanimanje nad tem kaj prinaša preostanek njegove glasbene substance.

Veliko aranžmajev tega albuma je odetih v akustični odzven, ki prične dominirati zlasti v tretji skladbi One Voice. Naslovni torej. Gioeli poje fenomenalno. Niti trohice ekspresivne vokalne moči ni izgubil skozi leta. V teh, blago slečenih produkcijskih prijemih, kjer vse skupaj odzvanja celo bolj organsko in naravno, kot je šlo pričakovati, se njegove vokalne odlike odražajo še intenzivneje. Z iztržkom podanih strasti in emocij, se poslušalca še intenzivneje dotakne, ali recimo na poseben način, drugačen način. Album je nabit s pozitivno energijo in kipečimi vibracijami pozitivnih sporočil. Kot se za muzikalični  izplen v hard rocku spodobi, dosegajo točke razpoloženjski krešendo v refrenskih napevih. Tak pozitivistični žar ohranja tudi Mind Melt v nadaljevanju. Produkcija je »slečena«. Akustični dotik je zaznaven jasno in odločno, kitare so gole, kanček grooviy in razmaščene, v ozadje se večkrat prikrade celo staroselki zvok Hammond orgel. Vokal v središču. Absolutnem središču. V idejnem smislu, bi denimo kak Bryan Adams ubijal, da bi ga na zrela leta prevzel vsaj kanček tovrstne ustvarjalnosti, kot jo izraža navdahnjenost točk albuma »One Voice«. Hit Me Once, Hit Ya Twice, je skladba, ki bi jo Gotthard z veseljem »posvojili«, za kakšnega izmed svojih zadnjih dveh albumov. Skladbe nosijo v takšnem produkcijskem okolju in aranžiranju, prenekatere nastavke, da bi lahko v drugačni glasbeni štoriji znotraj studia, izvabile tudi znatno več AOR žlahtnine.  Deeper je izjemna pop rock balada, ki bi sodila naravnost na rotacijo znotraj vidnejših radijskih frekvenc, podložena celo s fretless bas linijami in njena »dvojnica« Price We Pay v nadaljevanju, balada, kakršne so Bon Jovi že davno tega pozabili skladati. Pred koncem prilije olja na ogenj buditeljska in antemična hard rockovska zadušnica Out Of Here, medtem ko sklene album še ena odlična balada Oh Fathers, kjer bi odlično godil tudi aranžma za banjo v refrenu, saj nosi celo country nastavke, kar potrjuje možakarjevo komponistično zrelost.

Za ljubitelje Hardline, Axel Rudi Pell in Crush 40, je definitivna obveza tudi ta, da uvrstite v svojo CD zbirko album »One Voice«. Kmalu pa bo zunaj novi Hardline album, pa potem novi Axel Rudi Pell album, itn… Johnny pa tako ostaja z nami velika hard rock stalnica, tudi v prihodnje. In dobro je tako.

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 8.5 / 10


Johny Gioeli – Drive (uradni video)

Seznam skladb;
1.    Drive
2.    It
3.    One Voice
4.    Mind Melt
5.    Running
6.    Deeper
7.    Let Me Know
8.    Hit Me Once, Hit Ya Twice
9.    Price We Pay
10.    Out Of Here
11.    Oh Fathers

Zasedba:
Johnny Gioeli – vokal
Eric Gadrix – kitara
Alessandro Del Vecchio – klaviature
Nik Mazzucconi – bas kitara
Marco Di Salvia – bobni

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki