Cosmo Daivat : Svobodi vdan

0 381

Založba: Dallas Records
Datum izida: oktober 2018
Produkcija: Edin “ĐejZi” Biščić
Dolžina albuma: 41.34 min
Zvrst: Alternativni Rock


Cosmo Daivat so zasedba, ki je polagoma in po naravni poti našla in definirala svoj glasbeni karakter. Že po dveh izdanih EP-jih pod imenom Co.Da, je bend obetal veliko, je pa v nadaljevanju zanimivo dovolj, ubral pot večji zvočno produkcijski konciznosti in osredotočenosti, kar je ob iskanju muzikaličnosti dostavilo pred leti na prizorišče studijski prvenec, ki je prinašal alternativni rock do metal, z zaznavno pop retoriko.

No za drugi studijski album, to je »Svobodi vdan« lahko rečemo, da je vse kar so Cosmo Daivat iskali na predhodniku in naposled tudi uspeli najti. »Svobodi vdan« definira in temelji prepoznavno glasbeno pozo in formo, ki je všečna tako skupini, kar je najpomembneje, obenem pa dostavlja z nalezljivo formulo pompa in bombastike ter grabežljive atmosferične muzikalične refrenske zapeljivosti, naposled tisto pravo recepturo, za kredibilni naskok na vidnejše frekvence slovenskih radijskih valov. Dejansko je bil pomemben ključ do te točke, ki jo je skupna dosegla na svoji evoluciji, odločitev, da prične pisati poezijo v slovenskem jeziku. Na tak način najdeš prej svoj glasbeni karakter.

»Svobodi vdan« je močan album. Poseduje deset izredno spretno aranžiranih in pretanjeno sproduciranih točk, kjer se je skupina ukvarjala z mnogo podrobnostmi preden je bila z učinkovanjem rezultatov tudi zadovoljena. Sladko-melanholični album je pred nami. Deset točk izredno učinkovito grabi zahvaljujoč izredno spretno zapakiranim harmoničnim linijam, ki v takšnem komponiranju, zagotavljajo v poslušanju vžiganje na prvo žogo. Zato je kandidatov za izdajo v obliki singla na tem albumu več. V prid visoki kakovosti tega izdelka priča tudi idejna razgibanost vodilnih motivov, ki tvorijo jedro skladb. Dve kitari, ki spretno polnita zvočni prostor in po potrebi tvorita tudi masivni zid in se večkrat v linijah motivsko »razkleneta« vsaka na svojo stran, kar zagotavlja toliko večji izkoristek v zapolnjevanju zvočne krajine. Mid-eight pasaže izkoriščajo Cosmo Daivat za všečne atmosferične prevrate in v njih nikakor ne »komplicirajo« z (možnim vključevanjem) tehnično kompleksnih solaž. Vse je zelo preprosto nastavljeno na »Svobodi vdan«, to preproščino pa ni vselej lahko najti in Cosmo Daivat so na »Svobodi vdan« položi ta preizkus z veliko odliko. V tej veščini so artistično tako zagotovo zrelostno zrasli.

Špura je torej jasna. Alternativni rock z pop muzikaličnostjo, ki nalezljivo nagovarja poslušalca. Ta učinek dosegajo Cosmo Daivat na »Svobodi vdan« v vsem na moč kredibilno. Izkazali so se tudi kot ekipa, ki je zrasla tudi v smislu stilizma, oziroma sami v estetiki aranžiranja. To je moč zaznati tudi v tendenci skupine, da razvija graduirano stopnjevanje atmosfere oziroma razpoloženjskega stanja, sicer mračnih (sladko grenkih) razgledov osebno izpovedne poezije, ki dosega krešendo grabežljivosti v popadljivih refrenih kakršnih ne manjka na albumu. Vživet, strasten vokal, razgibane vokalne linije, všečno harmoniziranje refrenskih napevov z dodatnimi spremljevalnimi vokali.  

»Svobodi vdan« je pravi alternativno rockovski album skvašen na slovenskem geografskem ozemlju. Tega mu ne moreš odvzeti vsekakor niti v smislu vibracije, atmosfere in same energije, ki jo izžareva. Velika prednost skupine je v tem, da je na novem albumu uspela najti izpovedno nišo, ki v zgoščini alternativnorockovskih zasedb Slovenije, še ni zasedena. To pomeni, da so Cosmo Daivat z njim naposled našli “sami sebe”. »Svobodi vdan« je dosežek, ki skupini odpira vrata na stežaj do vseh bistvenih sfer funkcioniranja (poljubne) rock zasedbe. Na njem lahko Cosmo Daivat v prihodnje torej povsem brezbrižno in sproščeno negujejo in razvijajo svojo glasbeno vizijo dalje.

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 9.0 / 10


Seznam skladb:
1. Soncu kradem zvezde
2. Dom
3. Signal
4. Ledene rože
5. Jutro
6. Surova zver
7. Gora tvoja vodi
8. Človek je sam
9. Snov mojih sanj
10. Nino

Zasedba:
Damjan Šaršanski – vokal
Edin Biščić – kitara
Matej Krč – kitara
Uroš Dobčnik – bas kitara
Aleš Hrastnik – bobni

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki