Jim Peterik & World Stage: Winds Of Change

0 192

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 26.04.2019
Dolžina albuma: 56.13 min
Produkcija: Jim Peterik
Zvrst: AOR
Ocena: 10 / 10


Jim Peterik predstavlja danes velik kos ameriškega izročila AOR/west-coast rockovske zapuščine.  Če smo iskreni, bi mu bilo treba postaviti spomenik tako pomemben je njegov doprinos, ko je še v pionirskih časih s svojimi idejami in neverjetnim, v zibelko položenim, občutkom za oblikovanje pečatnih kompozicij, pripomogel k so-oblikovanju žanra.

Pred nami je nekakšen drugi del oziroma nadaljevanje Peterikovega projekta in albuma »World Stage«, ki je izšel leta 2001 in požel veliko hvalospevov. “Winds Of Change” je delo na katerem se pojavljajo v celoti nove avtorske stvaritve, za katere je prav neverjetno, koliko jih lahko ob vseh ostalih aktivnosti (tudi na zrela leta) ta glasbenik povleče izza rokava. In še bolj neverjetno. Pri tem nikdar ne »udari mimo«.  

Ker je Peterik mož velike reputacije, s svojim idejami je pomagal h komercialnemu preboju 38. Special, za vedno bo prva solucija Survivor, čeprav že vrsto let ne sodeluje s skupino, piše odlično glasbo za svoj novi bend Pride Of Lions, svoje ideje pa je doniral pri komponiranju glasbe za take bende in izvajalce, kot so med drugim Lynyrd Skynyrd, REO Speedwagon, Cheap Trick, The Beach Boys, Sammy Hagar, če naštejemo le nekatere. Že leta ’70 je prispeval veliki hit svoje prve zasedbe The Ides Of March (Vehicle). Zato si mož s peresno lahkoto lahko privošči sodelovanje z največjimi zvezdami svojega posla. Tako je za nove kompozicije povabil na mesto vodilnega vokalista kopico zelo dobro poznanih imen v svetu melodičnega rocka, hard rocka, recimo kar zaokroženo, AOR glasbe.  Naštejmo jih: Danny Chauncey in Don Barnes (oba 38. Special), Kevin Chalfant (ex-The Storm), Dennis DeYoung (ex-Styx), Matthew & Gunnar Nelson (Nelson), Kelly Keagy (Night Ranger), Lars Safsund in Robert Sall (oba Work Of Art), Toby Hitchcock (Pride Of Lions), Danny Vaughn (Tyketto), Mike Reno (Loverboy), Kevin Cronin (REO Speedwagon), Jason Scheff (ex-Chicago), Gunnar & Matthew Nelson (oba Nelson), iz bogatih arhivov pa je pretkani stari lisjak povlekel tudi, do tega dne neizdano skladbo, kjer odpoje vodilni vokal nihče drug kot pokojni Survivor pevec Jimi Jamison, s katerim je Peterik sodeloval tudi pri komponiranju glasbe za Jamisonove samostojne studijske dosežke. Balade so obvezne. Tudi to pot ne uidejo, kvaliteta je neizpodbitna, po drugi strani pa, kot vedno, odpirajo vrata Peteriku, da bo zlasti manj zahtevni, to je ameriški del človeške populacije, še raje posegal po novem izdelku.

Peterik je mislil znova na vse. Izvrstno je uravnovesil album. Tu sta AOR koračnici,  s perfektnim drama zapletom znotraj vrhunsko spevnih refrenov, kot Without Bullet Being Fired (Mike Reno na vokalu) ali Will What I Want (Kelly Keagy na vokalu), baladne  Just For you (Kevin Chalfant) in evrovizijska You Are Always There (Jason Scheff). Vsekakor so vse skladbe znova maksimalno izpiljene. Pravi šolski učbenik skladanja bolj vihravih rockovskih antemov, križanih z vrhunsko pop estetiko, ki je osvajala radijske frekvence osemdesetih. Favorite poiščete in izberete sami. Zanimivo je, da ob obveznih podtonih, ki so bodo hipoma sorodni ljubiteljem Survivor in nasploh Peterikovega sloga komponiranja, dajejo izbrani vokalisti, katerim je Peterik zelo premišljeno izbral skladbe, če ne kar se da previdno aranžiral tako, da se perfektno prilegajo rangu in barvi izbranega vokala, pravzaprav dodatno noto karizmatičnosti, ki je »pobratena« z matičnimi skupinami katerim pevci pripadajo in brez težav se porodi občutek, da bi recimo skladbe (z nekaj adaptacijami), kaj hitro lahko končale na albumih zasedb, kot mdr. Loverboy, Styx, Chicago, REO Speedwagon, medtem ko Toby Hitchcock obvezno vnaša občutja prave Pide of Lions pripadnost.

Vrhunski album od glave do pete in obveza za vse ljubitelje west coast AOR zapuščine. Jim Peterik je znova potrdil, da mu v poslu komponista težko pride kdo bliže. V recepturi nalezljivega križanja rocka s popom osemdesetih, ostaja mojster brez primere. Ko poslušaš album »Winds Of Change« si zaželiš, da se osemdeseta nikdar ne bi končala. Še več. Za dobrih 55. minut se znova vrneš vanje.

avtor: Aleš Podbrežnik


Skladbe:
1. Winds Of Change (vokala: Danny Chauncey & Don Barnes)
2. Without A Bullet Being Fired (vokal: Mike Reno)
3. Proof Of Heaven (vokal: Dennis DeYoung)
4. Sometimes You Just Want More (vokal: Kevin Chalfant)
5. Home Fires (vokal: Toby Hitchcock)
6. Just For You (vokal: Kevin Cronin)
7. The Hand I Was Dealt (vokal: Danny Vaughn)
8. Where Eagles Dare (vokala: Lars Säfsund & Robert Sall)
9. I Will What I Want (vokal: Kelly Keagy)
10. You’re Always There (vokal: Jason Scheff)
11. Avalanche (vokala: Gunnar Nelson & Matthew Nelson)
12. Love You All Over The World (vokal: Jimi Jamison)

Zasedba:
Jim Peterik- kitara, klaviature, spremljevalni vokal
Ed Breckenfeld- bobni, tolkala
Dave Kelly- bobni
Colin Peterik- bobni
Klem Hayes- bas kitara
Bill Syniar- bas kitara
Bob Lizik- bas kitara
Mike Aquino- kitara
Jeff Lantz- orkestralni aranžmaji v skladbi št. 10


Jim Peterik & World Stage – Proof of Heaven (feat. Dennis DeYoung)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki