Rojstvo digitalnega boga SkyEye (2018)

SkyEye so pred dobrim tednom v razprodanem Orto baru splavili svoj težko pričakovani prvenec Digital God.

0 843

datum: petek, 9. 11. 2018
lokacija: Orto Bar, Ljubljana

Heavy metal živi! Dokaz za to niso samo polne dvorane in stadioni, ki jih razprodajajo velikani kot sta Iron Maiden in Judas Priest, temveč številne mlade skupine, ki nadaljujejo zapuščino očakov žanra in so zbrane predvsem pod oznako N.W.O.T.H.M. Naj kdo reče, da mu bendi kot so Striker, Skull Fist, Evil Invaders, Elm Street, Holy Grail, Unleash the Archers, Eternal Champion, Visigoth in številni drugi, ne dvignejo utripa in poženejo krvi po žilah. Kakor je to pred dobrim tednom brez težav uspelo SkyEye, ki so v razprodanem Orto baru splavili svoj težko pričakovani prvenec Digital God. A najprej lepo po vrsti.

SkyEye so za svoje goste kolegialno povabili bend svojega nekdanjega kitarista Uroša Kušarja, Sketne, za katere je bil to tudi čisto prvi koncert sploh. Peterka je v dobre pol ure predstavila svojo večžanrsko zmes rocka in metala in za svoj prvi koncert na odru izpadla zelo suvereno in samozavestno, predvsem zavoljo energične vokalistke Nastje. Ta je pokazala tudi precejšnjo mero vokalnega kameleonstva in enkrat zvenela kot Nina iz Mist in spet drugič kot Sandra iz Guano Apes, kar pa vedno ni delovalo ravno najbolje. Inštrumentalno je zasedba prikazala dobro uigranost, manjkalo pa je nekaj več prepričljivosti v aranžmajih. Sicer pa zelo korekten prvi špil.

Nekoliko bolj je po kerozinu in bencinu zadišalo, ko so oder zasedli medvoško-kamniški Hangar 55 in pritisnili na plin z glasno in potentno zmesjo heavy metala in hard rocka. Hangar 55 so že dobro razgreto publiko še dodatno ogreli in jo pozdravili z Revelation of Sensation s prvenca First Aid s katerega so nato odigrali večino komadov, dodali pa še novosti, ki se bodo nahajale na novi plošči Asylum, ki je že v nastajanju. Fante je publika v Ortu hitro vzela za svoje, kar niti ni težko, saj znajo prepričati z udarnimi komadi, s hitro zapomnljivimi refreni in simpatičnim frontmenom. Pri glasu slednjega se sicer zna ustaviti, saj je povsem netipičen za heavy metal. Franci ne uporablja visokih vokalov in čistega glasu, temveč zveni kot nekoliko bolj grob Chris Boltendahl (Grave Digger) in je tako eden tistih, ki so ti lahko le zelo všeč ali pa sploh ne. Kakorkoli, Hangar 55 so pošteno ogreli Orto za prihod digitalnega boga.

Nebesno oko se je odprlo pred štirimi leti in če je sprva le nekoliko sramežljivo mežikalo je letos svoje veke na široko odprlo in se pokazalo v vsej svoji moči, pod njegovim pogledom pa se je rodil digitalni bog. Prvenec ljubljanske heavy metal zasedbe SkyEye je bil gotovo najtežje pričakovani izid domače metal scene sploh potem, ko so fantje nase opozorili z odličnim EP-jem Run For Yor Life (2017) in serijo odličnih koncertov. To so pred dobrim tednom kronali še z »release partyjem« prvenca Digital God in uspeli, kar je do sedaj le redkim. Domača heavy metal zasedba je razprodala zgornje nadstropje Orto bara! Fantje so tako na obojestransko zadovoljstvo odigrali enega svojih boljših koncertov in v celoti, od a do ž, odigrali svoj debi. SkyEye so navdušili z izvrstno uigranostjo in hudičevo dobro predstavo, ki je osvojila v hipu in polna dvorana je zvesto prepevala nalezljive refrene. Znova je prepričala bombastična ritem sekcija Jurija Nograška in Primoža Lušina, pa melodična rifaža in izdelane solaže kitarske naveze Grege Stalowskya in Marka Kavčnika, šov pa je ukradel vrhunski Jan Leščanec, ki je znova osupnil z neverjetno vokalno predstavo, ki ji ta trenutek na domačih tleh pa tudi širše bržda ni para. Po dobri uri je zaključni ep Galactic Wind z nežnimi linijami »We are, running out of time…« naznanil še prehitri konec čaščenja digitalnega boga, ki je uspelo v vseh pogledih.

Fotografije: Nina Grad

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki