D’Neeb : Dobro jutro

0 566

Založba: Samozaložba
Leto izida: 2018
Produkcija: D’Neeb
Dolžina albuma: 44.45
Zvrst: Pop Rock / SKA / Funk


D’Neeb je sekstet iz kraja Trebnje (na Dolenjskem). Šegavi fantiči s studijskim prvencem, a izkušnjami in preguljeno odrsko kilometrino. Dolgo so preigravali uspešnice tujih, pa tudi domačih, izvajalcev in se tako kalili. Morda še preveč dolgo kalili. So namreč konkretno prekaljeni. To odraža namreč čvrst fokus komponiranja vseh skladb, ki jih predstavljajo na svojem prvencu »Dobro jutro«. Njihov izraz je pozitivni, lahkoten, lagoden, radoživ, na kar opozori uvodno in igrivo redosledje skladb Dobro jutro, Dnep in Počen. Gre za pop rock, z občutno primesjo  SKA žanra, kar niti ne čudi. D’Neeb posedujejo namreč v svojih vrstah tudi konkretno pihalno sekcijo. Nemara je celo njihov single Oda, z igrivo ritmiko funk vzmetenja v podlagi, najbolj reprezentativen komad, ki  na enem mestu, kar se da učinkovito zajame poanto glasbene zgodbe o skupini.

D’Neeb, ki sicer s predvidljivo izrazno šablono ne odkrivajo glasbene revolucije, delujejo sicer kot dobro definirani mini pop orkester, kjer so gradniki zvočne slike enakovredno razporejeni ter se silno všečno med seboj sporazumevajo. Bivajo v zelo spravljivem medsebojnem dialogu. Album poseduje živo in organsko produkcijo, zvočno krajino pa rišejo pastele naravnih zvočnih tenov. Jasno je poudarjeno fraziranje kitare, a nad tem se vseskozi kontrastno in iskrivo »poigravajo« melodije za katero skrbijo pihala. Tu je nadvse všečen, nalezljiv in prijeten moški vokal, ki hitro zleze pod kožo. Tipski slovenski pop rock. A so fantje silno dobro oboroženi z raznolikimi triki, tako da »Dobro jutro« še zdaleč ni »stilsko uniformiran« album. Radi zavijejo v v funk vode, kjer v mid-eight pasažah začutiš, da jim tudi garažni jami svoje čase nikakor niso bili tuji. Takšna je npr. na moč posrečena in izvrstna priredba Martin Krpan klasike To ni političen song. Tuja jim ni niti salsa (Pleševa). A pretežno so skladbe nagnjene h koketiranju z elementi SKA-ja. V misli vskočijo kakšni Kočevci S’kaktus in/ali Sell Out, sploh ko pridemo do skladbe Pozitiva, vendar kot povedano. D’Neeb sevajo sicer veliko žanrsko »sproščenost«, na to opozori tudi bolj našpičena, rockersko navita En od naju v drugi polovici albuma.

D’Neeb so zelo zavzeti in marljivi, ko se lotevajo dejanj. Pristopajo s perfekcionizmom in dolgo so pilili ta izdelek. Seva veliko iskrenost in obenem veliko dostopnost za slehernika, ki mu posveti  vsaj kanček časa in pozornosti. So lovci radijskih valov, njihov slog, pa je tipsko Slovenski. Lahko rečemo, da bolj slovensko v pop rock kulturi ne gre. V tem oziru so D’Neeb dobri posnemovalci slovenskih pop »arhaizmov« osemdesetih, ki jih učinkovito vpenjajo v samosvoje glasbeno telo in izraz.

»Dobro jutro« nosi kup dobrih razlogov za vehementni napad zasedbe D’Neeb na slovenske odre. D’Neeb nagovarjajo s prvencem artistično zrelo ter vseskozi silno prijetno, s kupom všečno razgibanih pesmic, ki prinašajo dobro zabavo in dober žur.

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 8.5 / 10


Seznam skladb:
1. Dobro jutro
2. Dnep
3. Počen
4. Opcije
5. Pleševa
6. Laura
7. P.P.P.
8. To ni političen song
9. Pozitiva
10. En od naju
11. Oda
12. Hej mala
13. Avantura
14. Švic (demo)

Zasedba:
Miha Drčar – vokal
Robert Petan – kitara
Andrej Tomažin – saksofon
Matej Kravcar – trobenta
Uroš Strmec – bas kitara
Luka Pate – bobni

SODELUJOČI GLASBENIKI:
Žan Ograjšek – kitara
Anže Podgornik – kitara
Gregor Merlin – bobni
Borut Ajdič – klaviature
Simon Širec – saksofon
Simon Šoln – saksofon
Blaž Avbar – trobenta

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki