Aborted predstavili vizijo terorja v Orto baru (2018)

Brutalni večer v Orto baru z Aborted, Cryptopsy, Benighted in Cytotoxin

ALEŠ PODBREŽNIK
0 401

datum: torek, 13.11.2018
lokacija:Ljubljana, Orto bar
nastopajoči: Cytotoxin, Benighted, Cryptopsy, Aborted


Privržencem death metala letos resnično ni dolgčas. Le slab teden po obisku kanadskih Beyond Creation je napočil čas za novo dozo death metala. Tokrat je bil v ospredju bolj brutalni death metal, vrnili so se namreč Aborted. Aborted so na turneji tokrat spremljali kanadski veterani Cryptopsy, francoski ekstremisti Benighted ter nemški brutalneži Benighted. Poln Orto bar je obetal še en nepozaben koncert.

Prvi so na oder stopili nemški Cytotoxin, nemška brutalna death metal zasedba, pri kateri je predvsem izstopal mišičasti vokalist. Skupina je ponudila zvrhano dozo hitrega death metala. Cytotoxin so ponudili vse, kar je primerno za današnje brutalne skupine; močan growl, hitre kitare in bobne. Ni manjkalo niti tehničnosti, s strani kitarista je padla tudi kakšna hitroprstna solaža. Največ pozornosti je dobil vokalist, ki je stalno spodbujal publiko k divjanju. Med nagovori pa je izstopal njegov nemški naglas, ki je deloval, kot da bi posnemal Schwarzeneggerja v Simpsonovih. Skratka, več kot dobro ogrevanje z energično skupino.

Sledila je skupina, ki se je predstavila na Slovenskem tako v klubu kot tudi na festivalu. Vrnili so se francoski Benighted, ki so podobno kot predhodniki predstavili hitri in brutalen grind/death metal. Skupina je predstavljala aktualni EP »Dogs Always Bite Harder Than Their Master« ter skladbe z novejših albumov. Godba je delovala napram predhodniku bolj preprosto, v ospredju je bil preprosti grind metalski »šus«. A kar Benighted resnično znajo, da zvenijo neverjetno kaotično. K temu veliko pripomore hitri bobnar Kevin Paradis ter pobesneli vokalist Julien Truchan. Benighted so v pol ure dokazali, da so neustavljivi na svojem področju, zato so tudi med ekstremnimi skupinami dandanes precej prepoznavni.

Cryptopsy, kanadski veterani brutalnega death metala, so kaosu dodali še eno nianso več. Skupina je od nekdaj znana, da k stvari pristopa precej tehnično. Čeprav ne gre za rosno mlado skupino, je treba priznati, da skupina še vedno odigra svoj set brezkompromisno. Odigrane skladbe, ki so bile osredotočene na aktualna EP-ja Tome I in II, predstavljajo skupino v precej dobri formi. Za stare oboževalce pa so postregli celo s kakšno skladbo s kultnega albuma None So Vile. V očeh mnogih je bil bobnar Flo Mounier, ki še vedno lahko igra precej hitro, a na čase deluje nenatančen. Vsekakor pa mu domišljija ne peša. Mogoče deluje njegovo igranje pretirano, a jazz fusion dodatki so od nekdaj njegova posebnost.

A Cryptopsy brez izkušenih glasbenikov ne morejo pravilno funkcionirati. Za kaotične in brutalne riffe je skrbel Chris Donaldson, ki je sicer priznan producent in je pomagal marsikateremu kanadskemu death metal bendu. Izkušeni basist Olivier Pinard je s svojimi linijami lepo dopolnjeval kaos. Vokalist Matt McGachy pa je sicer deloval bolj statično, a svojo nalogo je izpolnil suvereno. Skratka, Cryptopsy tudi v letu 2018 še niso za odpis.

Kot zadnji so na oder stopili Aborted. V zadnjih desetih letih so Aborted obiskali Slovenijo velikokrat. Igrali so še na velikem odru Metalcampa, bili so predskupina Behemoth, nastopili so na Metelkovi in tudi v zgornji dvorani Orto bara. Sedaj je končno napočil čas, da nastopijo še v večji dvorani Orto bara. Za skupino se pišejo dobri časi. Zasedba je relativno stabilna, albumi so dobro sprejeti. Od Aborted se torej lahko pričakuje le najboljše.

V ospredju je bil letošnji album Terrorvision, katerega je skupina konkretno predstavila. Uigranost skupine je bila na vrhuncu, vokal Svena de Caluwa deluje še vedno ohranjen. Boben je hiter in natančen, a ne pretirava tako kot pri Cryptopsy. Na prvi vtis deluje, da pri Aborted vse deluje, kot se spodobi. A kmalu se tudi zatakne. Novitete so enolične in po treh skladbah postanejo Aborted predvidljivi. Še bolj se zatakne pri kakšni starejši skladbi. Skladba Hecatomb z albuma Archaic Abattoir je bila odigrana prehitro, kar je originalu odvzelo dušo.

Stanje se je malce popravilo s skladbo The Saw and the Carnage Done, ki je tudi najbolje izstopila po vsej brutalizaciji, ki praktično ni ponudila nič takega, da bi šle skladbe lažje v spomin. So pa uspeli Aborted malce popestriti nastop s pomočjo gostujočih vokalistov. Ponovno sta se namreč izkazala vokalista zasedba Benighted in Cytotoxin, ki sta odkrulila svoj del še globlje kot Svencho.

Kot glavno presenečenje je bila zaključna skladba The Holocaust Incarnate z albuma Engineering the Dead (2001). Z odigrano skladbo je bilo prisotnega tudi malce pozabljenega groova, ki lepo sovpade z brutalnim preostankom. Aborted so v eni uri ponudili bolj novitete, zato ni možno govoriti o »best of« repertoarju, čeprav imajo Aborted zelo bogat katalog.

Aborted so skupaj s Cryptopsy, Benighted in Cytotoxin poskrbeli za večer ekstremne in brutalne glasbe ter dokazali, kako živ je danes death metal. Odvil se je še en koncert, ki so ga ljubitelji death metala ponovno dobro sprejeli.

avtor: Primož Novak
fotografije: Aleš Podbrežnik


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki