Adi in vražje mačke v jedru med vodama (2013)

0 19

Lokacija: Medvode / MC Jedro / Slovenija
Datum: sobota, 23.03.2013


Adi Smolar! Ko se najavi Adi Smolar na koncertnih odrih, je sobota in lokacija njegovega nastopa blizu stalnega prebivališča, ni vrag, da si ne greš popestrit vikend! Medvoški klub MC Jedro je tega večera gostil dva izvajalca, ki v glasbenem oziru nimata prav mnogo skupnega. Celo nasprotnih spolov sta si bila. Hellcats na eni strani in Adi Smolar s svojimi Mestnimi postopači na drugi. Kombinacija, ki naj bi garantirala dobro udeležbo v vsakem primeru.

Tam malo po pol deseti uri zvečer so privihrale na oder vroče mačke, da ogrejejo v snežni metež lepo ovito mesto med Soro in Savo. Po pričakovanjih. Vklop na elektriko – gasa na prvo žogo in takoj hudiča na raženj. Punce so svojo nalogo opravile v skladu s pričakovanji. Špili jim pridejo prav, saj ogrevajo novo pevko Ajdo, ki prinaša lepo popestritev v skupino! Glavno pa je, da Ajda čim prej začuti na polno skupino in da s skupino čim prej učvrsti vezi, ki bodo Hellcats pomagale rasti navzgor. Znova klasični četverček avtorskih Steelrider, Heavy Metal, Vladar noči in Hellcats, agilnost pri izkoriščanju razpoložljivega odrskega prostora in puncam je brez večjih naporov uspelo razvedriti kakih 60 opazovalcev. Roko na srce. Hellcats ostajajo atrakcija. V vsakem primeru. Čakamo na prvi studijski izdelek. Vsaj EP. Čas bi že bil.

Adi Smolar je druga zgodba. Možakar, ki velja s svoj širino, globino in prirojenim občutkom, da se s svojo nabrito pridigo tako hvaležno, skoraj nezavedno, prikrade v srce malega človeka, se je srečal s kanček nehvaležno situacijo. Obisk ni bil kdo ve kakšen. Adi je odprl šov v družbi orgličarja Mestnih postopačev Damirja Jazbeca in sicer z eno najlepših skladb repertoarja »Daleč daleč je za naju pomlad«. Z namenom da zdrami občinstvo, ga pripelje bliže k odru… Odlična poteza. Prvi del koncerta je vodil povsem sam na odru. V slogu pravega kantavtorstva. Sledile so med drugim Na travniku, Svinja pijana, Rolica… Izjemna karizma, prelep, nizek, toplo božajoč vokal in v njem podana močna oporna nota odločnosti in samozavesti. Vse v soju pozitivne vibracije. V nagovorih, se pravi v premorih, se Adi rad prelevi v pridigarja, ki deli nasvete in opozarja na pasti življenja. K temu pristopa na način, ki te hipnotično posrka v svet njegovih misli in asociacij, kot bi se znašel na vzporednem pripovedovalskem varieteju spretno zverziranega pravljičarja.

Nastop je preskočil na višjo raven, ko so se na odru znašli Mestni postopači. Adi je brez večjih naporov dvignil občinstvo v zadnji tretjini koncerta in to je norelo ob prepevanju klasik Jaz sem nor, Bog ne daj, Je treba delat, Tagada, Jean Claude Van Damme, Zlo počas, Neprilagojen, Povšetova. Na repertoarju niso manjkale Ko te prime, Prostitutka, Gospa natakar’ca, kot tudi skladbe aktualnega studijskega albuma »Se počasi daleč pride« (2011) Prijateljstvo, Opozicija, Če te ona noče, te pa druga hoče, Bav, bav, Življenje se konča, Kako je bit sam, Dnevi so kratki (Noči pa dolge), Ne gre, ne gre.

Adi ostaja Adi. Možakar, ki bo dne 25.03.2013, napolnil lepih 54. let, je imun na delovanje zoba časa. Nemara ga zob čaše še nekako občasno načne, a zob časa mu ne pride do živega! Briljanten in edinstven interpret, ki v vsej sivini svinčenih časov razume tegobe malega človeka, te zna vzdigniti, ponesti iz obupa, odkriti smisel kljubovanja. Brez ujčkanja in lepobesedičenja! Tako kot nemalokateri koncert Adija Smolarja, je tudi medvoški izpolnil pričakovanja. Napolnil nas je z energijo. Koncerti Adija Smolarja pač veljajo za generator energije! Njegov koncert je dogodek, ki ti da krila, te dvigne, te navzame z optimizmom. V srži edinstvene interpretacije možakarja, kjer seveda polnočuteče podajanje močne sporočilnosti poezije umetnika, nikakor ni izostalo. Vse najboljše za 54. let Adi!

avtor: Aleš Podbrežnik
fotografije: Aleš Podbrežnik


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki