Avril Lavigne, princesa pop-punka zavladala puljski Areni

foto: MIKA PARADIŽ 2024
0 11,226

Avril Lavigne
ponedeljek, 17. 6. 2024
Pulj (Pula) / Arena / Hrvaška


Avril Lavigne! Ime ob katerem v hipu zadrhtijo srca milenijske generacije, je sinoči v puljski Areni pokazala, da je po dvaindvajsetih letih svoje kariere še vedno »princesa« pop-punk žanra.

Puljska Arena, eno lepših prizorišč naše bivše skupne države, je včeraj s skoraj razprodano kapaciteto gostila Avril Lavigne. Kanadčanka, ki je zaslovela pri rosnih sedemnajstih letih in je okronana, kot ena začetnic t. i. pop-punk žanra, je tokrat prvič v svoji karieri obiskala tudi naše južne sosede v enemu redkih ‘headlinerskih’ nastopov v svoji trenutni evropski turneji. V sklopu najstniškega ‘stardoma’ se je tokrat pojavila v publiki in s telefonom v rokah tudi najmlajša članica Rockline zasedbe, ki je poskrbela za galerijo te reportaže.

Večer so s filigransko točnostjo ob 20.45 h odprli Rečani Kraj Programa. Pri tako velikih glasbenikih se malokateri obiskovalec vpraša: “Zakaj, pa sploh potrebujemo predskupino?” Vendar so ‘lokalci’ tokrat izpeljali res odličen šov in dodobra ogreli publiko. Energičen nastop pevke Đine Škulić je sprožil plesne korake tudi med tistimi, ki so morda še predstavljali Generacijo X (in starejše) in jim je bilo v očeh razbrati, da si lokalni ortopedi znova ogledujejo nove barke na spletu. Zelo prisrčen, nasmejan in močan nastop lokalne skupine, je naelektril prezenco in povečal evforijo ob trideset minutnem čakanju Avril, ki je na oder stopila točno ob 22.00 uri.

Njen šov se je začel z videom prehojene poti skozi kariero, ki je sicer izgledal kot nekakšen poslovilni kolaž (več o tem na koncu prispevka). Video je ob koncu povezala s prvo pesmijo na svetu, ki je prejela 100 milijonov ogledov na YouTube – Girlfriend! Komad, ki še najbolj razkrije kdo so moški. Puljska Arena je v barvah odražala Hello Kitty tovarno igrač, saj se je popolnoma ovila v roza ter vijolične barve. Moški del obiskovalcev, s seveda očmi na pecljih spremlja prihod Avril na oder. V nekaterih primerih bi bil morda primeren celo slinček, saj je Avril pokazala, da je še vedno eno od čudes tega sveta, saj se je na odru pojavila s popolnoma enakim izgledom, kot pred dvaindvajsetimi leti. Vrata spomina so se odklenila in naenkrat je dvorana potovala nazaj v začetke 2000ih. Spomnimo, da Avril še vedno drži rekord najbolj prodajanega kanadskega izvajalca v 21. stoletju – to je dosegla že s svojim prvim albumom »Let Go«, kar dokazuje na pečat njene glasbe v času razvoja tega žanra, ki ga je takrat popeljala v ‘mainstream’ medije. To je tudi prvi razlog, da si je dogodek ogledalo mnogo obiskovalcev iz okoliških držav in seveda tudi tokrat (kot na koncertu njenega bivšega moža v Opatiji lansko leto) Slovenci nis(m)o manjkali.

Koncert se je nadaljeval s skladbami »What the Hell« in »Complicated«.

Vpitja in prepevanja ni manjkalo. Sledila je še ena uspešnica »Smile«, po kateri je sledil komad »Here’s to Never Growing Up«, ki je nastal kot odziv na eno večjih teorij zarot v glasbenem svetu. Po spletu namreč ravno zaradi njenega mladostnega izgleda, že več kot desetletje kroži teorija, da je prava Avril umrla leta 2003 in so jo takrat zamenjali z mnogo mlajšim dekletom, katera je po njenem prvencu služila kot ‘dvojnica’ po imenu Melissa. Odgovor na zakaj ne bi uporabili njene takrat še javnosti nepoznane mlajše sestre v tem primeru, prepustimo teoretikom zarot. Njena sestra Michelle, je postala javnosti znana šele pred približno sedmimi leti, ko se je poročila z japonskim basistom zasedbe ONE OK ROCK, Ryoto Kohamo.


Avril je v sozvočju z nazivom turneje klestila hit za hitom! Pri trinajstem komadu pa sledi presenečenje. Prostor preplavijo vsem znani rifi! Bila je All the small things skupine Blink 182, ki je hitro postal najbolj prepevan komad tega večera. Vendar pa Avril, ki je besedilo brala, na sredini le tega malce preskočila in tako komad narobe zapela. Z nasmehom na obrazu se je hitro posula s pepelom in komad izpeljala do konca.

No, po takem komadu pa je prav da mu sledi njen najbolj prepoznaven komad! Sk8er Boi. Višek koncertne energije je tu. Nikoli si ne bi mislil, da se tla puljske Arene dejansko lahko tresejo – pa so se. Za sekundo bi človek pomislil, da gre za dejanski potres, saj sama arena, nima ravno lesenih površin položenih po tleh amfiteatra. Na sredini komada, pri čemer je vredno prišteti verjetnost, da je večini moške publike prekrvavitev ‘zavila’ kam drugam kot v standardne okončine, se komad zaustavi. Kaj se dogaja? Avril iz publike izbere dve dekleti, ki sta oblečeni kot je bila ona v videospotu tega komada. Povabi ju na oder, da se slikajo, dobita ‘skejte’, ena izmed njiju, pa je s svojo idolko tudi zapela na odru. Nedvomno koncert, ki ga ti dve dekleti ne bosta pozabili nikoli v življenju. Potem, ko varnostnik urno pospremi deklino, ki se je očitno malce predolgo zadržala na odru, se komad nadaljuje. Ker gre ravno za bistven komad, za katerega mnogi pravijo, da je definiral zvrst in desetletje te glasbe, se glavnina koncerta zaključi.

Zelo počasi se na oder vrača manjši simfonični orkester. Vsem oboževalcem ‘novodobne’ Avril je takoj jasno, da bo naslednji komad Head Above Water. Komad, ki oznanja njen prihod nazaj v glasbene vode po premoru, ki je trajal več kot štiri leta zaradi prebolevanja borelioze. Temu primeren tudi bel kostum, ki oznanja njeno vrnitev izpod vode, kjer se je ‘utapljala’ vsa ta leta s boleznijo. Avril se je publika očitno prikupila zato je tokrat postregla s kar tremi komadi v dodatku. Sledili sta namreč tudi When You’re Gone in I’m With You.

Ta koncert je dostavil natanko to po kar so prišli privrženci Avril Lavigne. Na račun so prišli tako »oldschool« fani, kot tudi tisti malce mlajši. Puljski amfiteater je v vseh svojih posebnostih (kot prizorišče) postavil piko na i v intenziviranju občutij in koncert je tako po svojem zaključku mnoge pustil s solzami v očeh. Definitivno so mnogi privrženci, ki so čakali tudi po dvajset let na svojo ‘idolko’, odhajali iz puljske Arene zadovoljni in nasmejani (tudi tisti s solzami v očeh).

Veliko se špekulira, da se Avril počasi pripravlja na predajo svoje krone. To špekuliranje je sprožilo v prvi vrsti ime trenutne turneje »Greatest Hits«. Tudi sam uvodni video njenega nastopa, ki je nekakšen kolaž največjih dosežkov njene kariere, je namigoval, da bi lahko bilo nedaleč od tu slovo. Ali se bo Avril vrnila v Evropo oz. sploh na odre po trenutni turneji še ni znano, se pa morebitnega povratka že zelo veselimo.

Velika zahvala gre kolegom pri Charm Music, ki so omogočili, da je Mika lahko prvič uradno, kot del PRESS-a, prisostvovala pri nastajanju tega članka.

Besedilo: Denis Paradiž
Fotografije: Mika Paradiž

Avril Lavigne – setlista:
1. Girlfriend
2. What the Hell
3. Complicated
4. Smile
5. Here’s to Never Growing Up
6. Hot (delno)
7. My Happy Ending
8. He Wasn’t
9. Don’t Tell Me
10. Losing Grip
11. Bite Me
12. Love It When You Hate Me
13. All the Small Things (Blink‐182 cover)
14. Sk8er Boi
—dodatek—
15. Head Above Water
16. When You’re Gone
17. I’m With You

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki