Avtomobili parkirali tudi v kavarni Slamič! (2015)

0 27

Lokacija: Ljubljana / Kavarna Slamič / Slovenija
Datum: petek, 03.04.2015


Tokrat so slovenski veterani art rocka Avtomobili na svoji večni rock’n’roll vožnji zapeljali v prostore intimne kabaretne dvoranice sredi kavarne Slamič. Na Kersnikovo 1 v Ljubljani! Ljubko prizorišče, ki so ga osvetljevale le mile namizne brlivke, je tokrat v svoja nedrja le počasi nabiralo obiskovalce. Še nekaj trenutkov pred pričetkom koncerta skupine, to je malo preko osme zvečer, je bil prostor deležen opazne praznine. Verjetno je temu botrovalo dejstvo pričetka velikonočnih praznikov, pa tudi »osip« študentov, ki so jo za vikend popihali na svoja rodna zavetišča, daleč stran od evforične Ljubljane. Vendar pa so se tekom koncertnega večera mize le zapolnile in art rockovski veljaki so bili tudi tokrat zgledno sprejeti.

Bend je po pričakovanju zaigral klasičnih triindvajset skladb, vključujoč točke z aktualnega albuma »Nova pomlad« (2012), ki se nahajajo navadno na začetku koncerta in v obveznem dodatku, z vmesno Netopir, kjer je znova v podaljšanem izhodnem delu s solažo na bobnih briljiral David Morgan. Bend je tako kot vselej izžareval velike znake vedrine in dobrega razpoloženja. Bushy je tega dne večkrat preprijemal med Telecasterjem in Stratocasterjem, kar je redkost, nekaj skladb pa je ob tej priložnosti prav zavoljo njegovega nenehnega zvočnega eksperimentiranja in preizkušanja vedno novih improvizacijskih vložkov, dobilo povsem novo dimenzijo. Med koncertnim nastopom, ki je bil tokrat razdeljen v dva dela, z vmesnim dvajsetminutnim premorom, je v prvem delu zlati »zažgala« prenovljena verzija legendarne skladbe Prljavi jezik, ki se je je oprijela celo koprena jazza in funka. Ljubezen ne stanuje tu pa je bila izvedena v radijsko editirani, to je skrajšani verziji.

Bend je izjemno rutiniran in tako je potekal tudi koncert. Vrhunsko uigrano, člani benda poznajo vse detajle, finese, med njimi ni skrivalnic – odlično se zaznavajo in sporazumevajo. Kemija pač deluje. Avtomobili funkcionirajo kot neprebojno enovito glasbeno telo petih odličnih glasbenikov.  In še naprej zorijo, kot staro dobro vino. Rja se jih zlepa ne oprime in še vedno ohranjajo svojo zimzelenost. Mirno, sproščeno, a kot vselej zavoljo velike glasbene eklektičnosti repertoarja skupine, na moč hipnotično in prevzetno. Avtomobili so pač znova zgradili svoj edinstveni svet, v katerega smo prebegnili iz stvarnosti za dobri dve uri.

Vse je štimalo z izjemo občasno nekoliko manj slišne Bushyjeve kitare. No, Avtomobili so sicer postregli z odlično zvočno sliko. Marko ni imel ravno najboljšega vokalnega dne zavoljo prehlada, a se je mož ob vsej kilometrini in izkušnjah mojstrsko znašel v vsaki situaciji. Sicer pa to niti ni tako pomembno, saj ga še vedno rešuje, in to na slehernem koraku, njegov na miljo prepoznaven vokalni pristop in sama žametasta vokalna barva, s katero zna še kako učinkovito božati ušesa poslušalcev. Ostaja torej osnovni zaščitni znak glasbe Avtomobilov!

V zaključku so Avtomobili dodobra razvneli občinstvo, ki jih ob glasnih ovacijah, nikakor ni hotelo spustiti z odra. V dodatku so zaigrali dve skladbi z aktualnega studijskega albuma »Pozna pomlad« (2012) in sicer mračno, a silno posebno skladbo njihovega bogatega diskografskega opusa, imenovano Bar pozabe, za njo pa še enkrat radijski hit Poslušaj, s katerim so tudi odprli koncertni večer! Bila je nova nepozabna avantura edinstvenih Avtomobilov, ene najimenitnejših in najbolj fascinantnih art rockovskih zasedb na slovenskih tleh. Izvedba je izkazala neminljivost lika in dela markantne goriške zasedbe, vsak njihov koncert pa ostaja poglavje zase. Še vedno ostajajo mojstri perfektne zvočne izvedbe.

avtor: Aleš Podbrežnik
fotografije: Aleš Podbrežnik

Setlista:
1. Poslušaj
2. Kaj si hotel
3. Drugačno nebo
4. Gorica
5. Mraz
8. Nekaj let
7. Ljubezen ne stanuje tu
8. Proti luni
9. Pot domov
10. Sama
11. Prljavi jezik
12. Skozi leta
—premor cca. 20 min.—
13. Argentina
14. Navaden dan
15. April
16. Netopir
17. Hvala za pisma
18. Gospodar
19. Enkrat v življenju
20. V mrzlih dvoranah
21. Enakonočje
22. Ona nosi uniformu
—dodatek—
23. Bar pozabe
24. Poslušaj


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki