Avtomobili zapeljali tudi v Zlati zob (2014)

0 40

Lokacija: Ljubljana / Etno klub Zlati zob / Slovenija
Datum: četrtek, 27.11.2014


Vednozeleni Avtomobili na enem redkih letošnjih koncertnih pojavljanj in sredi slovenske prestolnice. Obvezno ogleda! Po tradicionalnem aprilskem koncertu, ki ga Avtomobili izvajajo že vrsto let v sklopu vsakoletnega Ortofesta v Orto baru, je pravzaprav napovedani koncertni nastop skupine v Zlatem zobu pomenil za Avtomobile komaj drugi letošnji ljubljanski koncert.

Prostor, kjer fantje do tega dne še niso nastopali, se lahko pohvali s prostranim prizoriščem odličnih akustičnih karakteristik, kar je pisano na kožo artistični finomehaniki glasbenega dosjeja te legendarne novogoriške skupine, ki velja za eno najbolj posebnih, a tudi najbolj cenjenih ter za slovensko glasbeno sceno historično najpomembnejših.

Prav ta znameniti in hipoma prepoznavni glasbeni dosje velja za eno največjih draži uživanja glasbe skupine Avtomobili. Obisk prizorišča je bil odličen in mize v dvorani do konca zapolnjene. Bend je  krenil nekje ob pol devetih zvečer na oder. Avtomobili so izvedli v Zlatem zobu skoraj identično set listo, kot so jo zaigrali že na letošnjem Ortofestu! Pravzaprav so z njenega repa premaknili buditeljski single aktualnega albuma »Pozna pomlad« z naslovom Poslušaj v sam uvod koncerta ter tako z njim odprli nov koncertni šov.

Zajetna set lista je zaobjemala izvedbo novejših skladb albumov »Mesta železniških postaj« (2006) in aktualnega »Večna pomlad« (2012), po pričakovanju pa je bend zapolnil svoj repertoar z izvedbo nadobveznih standardov oziroma uspešnic svoje bogate diskografske kariere. Tudi tokrat smo bili deležni predstave, s katero skupina hipoma očara in prevzame poslušalca. Vzrok v tem leži v izjemni tovarišiji petih glasbenikov, ki tvorijo postavo ekipe, nekje od leta 2008 dalje tudi korenito osveženo. Večna, prekaljena in izkušena naveza bratov Vuksanovič, podkovana z izrednim perfekcionizmom treh mlajših komapnjonom na čelu z univerzalnim Boštjanom Andrejcem Bušijem na kitari ter izjemnim kompatibilnim zaznavanjem ritmične naveze dveh Davidov, še ni učinkovala tako prepričljivo in dovršeno, kot v novih časih.  Uigranost in kemija zaznavanja sta dejstvi, ki ju pač diktirajo dolga kilometrina, veliko znanje in bogate izkušnje.

Bend je bil sicer nekoliko presenečen nad dejstvom  izvedbe koncerta pred sedečo publiko, saj je navajen intenzivnejše medkoncertne komunikacije s svojo publiko, zato je šlo nekoliko pogrešati več spontanosti s strani publike, kar bi dodalo tisto prepotrebno piko na »i«, ki bi dodatno kontrastirala in intenzivirala strasti in emocije, ki jih izvablja od občinstva glasbeno sporočilo skupine. Nekje na sredini koncerta je v enem izmed premorov med skladbam bliskovito vskočil na oder šef Zlatega zoba Nenad in posvaril enega izmed obiskovalcev, naj premakne svoj avtomobil s katerim ovira funkcioniranje parkirišča, preden bo treba vključiti k sodelovanju može postave, kar je Marko spretno izkoristil s komentarjem: »Vidite zdaj! Kjerkoli se pojavijo Avtomobili, tam nastopijo težave!«  

Koncert Avtomobilov ostaja pač izkustvo polne fascinacije! Karakter bogatega arzenala zimzelenih uspešnic je izjemne, tako v motivski razgibanosti in značajski definiranosti, kot tudi v ekspresivni moči Markove poezije, ki jo veliki mag na vokalu prevzetno podoživeto oživlja na odru s svojim prepoznavnim čutečim vokalnim pečatom.  Energija kvinteta je brez posebnih naporov znova ustvarila enoviti in enkratni glasbeni svet, ki je značilen samo za srečanje z Avtomobili. Pred koncem koncerta se je Bušiju strgala ena izmed strun njegove rdeče Telecaster kitare, a si prekaljeni mojster s tem ni pretirano belil glave in tako aktiviral v dodatku uporabo rezervne kitare.

Dvourno koncertno izkustvo je tako znova potrdilo čvrsto spoznanje, da ostajajo Avtomobili na slovenskem pojem velike artistične briljance, kakršno lahko po evolutivni poti razvije le skupina z jasno izdelano  glasbeno vizijo, ki je obenem podkrepljena z izdelanim čutom velike in pretanjene estetike ubiranja artističnih potez in zapisane umetniškemu perfekcionizmu. V Zlatem zobu se je torej zgodil še en čarobni glasbeni večer, v družbi edinstvenih Avtomobilov.

avtor: Aleš Podbrežnik
fotografije: Aleš Podbrežnik

p.s. “Edne sploh ni blo”

Setlista:
1. Poslušaj
2. Kaj si hotel
3. Drugačno nebo
4. Gorica
5. Prljavi jezik
6. Skozi leta
7. Mraz
8. Nekaj let
9. Ljubezen ne stanuje tu
10. Proti luni
11. Pot domov
12. Sama
13. Navaden dan
14. Argentina
15. April
16. Netopir
17. Enkrat v življenju
18. Gospodar
19. Hvala za pisma
20. V mrzlih dvoranah
21. Enakonočje
22. Bar pozabe
23. Ona nosi uniformu


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki