Bang Your Head!!! 2017 festival – warm up

0 34

Nastopajoči: Death Angel, Angel Dust, Stormwarrior, Sanctuary, Bloodbound
Datum: sreda, 12.07.2017
Lokacija: Balingen, Volksbankmesse (Messegelände), Nemčija


Tako kot vsako leto, je tudi letošnjemu festivalu Bang Your Head!!! 2017 pripadel ogrevalni koncertni dan, to je tisti, ki se zgodi dan pred uradnim pričetkom festivala. To pot pravzaprav brez posebej izrazitega headlinerja, pa vseeno s svežnjem zasedb, katerih obisk velja za vsega greha vredno naložbo. Za to zadoščata Sanctuary in Death Angel, če pa k temu prišteješ še pravzaprav pozabljene kultne nemške speed/thrash metal in kasnejše melodične heavy metalce Angel Dust, se je izzivu res težko upreti.

No pričetek ogrevalnega dne festivala se je začel po mehkejših notah. Na oder so sprva stopili nemški power metalci Stormwarrior. Hamburžani so dokaj pogosti obiskovalci Balingena in festivala Bang Your Head!!!, nekoč davno tega, pa so obiskali med drugim, tudi nekdanji kultni kraški metal festival Metal Mania Open AIr.  V kvartetu je danes edini originalni član vsekakor njen šef, kitarist in seveda prvo grlo skupine, Lars Ramcke. V letošnjem letu je bend zamenjal dolgoletnega basista Yenza Leonhardta s Conniejem Andreszko, medtem ko zaokrožujeta postavo današnjih Stormwarrior še bobnar Jörg Uken in kitarist Björn Daigger. Zavedajoč se visoko kakovostne družbe nastopajočih so Lars in ekipa udarili z vso artilerijo in prevzeli pozornost hipoma z uvodno Iron Eagle, ki prihaja z najbolj priljubljene Stormwarrior plošče »Heading Northe« (2008). Že z naslednjo skladbo so presenetili domala vse v dvorani, saj so se vrnili v sam začetek svoje kariere in na single »Possessed By Metal«, ko so jurišali dalje s skladbo Heavy Metal Fire. Bend ohranja odrsko potenco in izraznost, čeprav je jasno, da vplivi Running Wild in Helloween, ne odkrivajo glasbene revolucije. Korektno, suvereno, agresivno in na vso moč. S pravo ihto. Izkušeni Lars ohranja spretno kombiniranje kitarske igre in vokalne predstave, preostala trojica v ekipi, pa mu za to pripravlja več, kot solidno platformo. Bend je glavnino točk podredil albumu Heading Notrhe, saj je ob Iron Eagle, sklenil koncert z naslovno skladbo tega albuma, v set listo pa vrinil še Ragnar’ock in Metal Legacy. Stormwarrior niso zaobšli niti aktualnega studijskega albuma »Thunder & Steele«, ko so zaigrali naslovno skladbo in Steelcrusader, od starejših pa sta iz albuma Northern Rage zadoneli še Valhalla in Bloode Eagle. Bend je v set listo vrinil še eno prijetno presenečenje, skladbo Odin’s Warriors, ki prihaja iz EPja »Heavy Metal Fire« (2003). Štirideset minut uvodne nordijsko okrancljane nemške power metalske kanonade torej.

Sledil je zavoj k še bolj melodični power metal skupini, to je k Švedom Bloodbound. Tokrat so le nastopili, kot sekstet. S Fredrikom Berghom na klaviaturah. Če se kdo spominja, so pred leti v ljubljanski Gala hali zaigrali kot kvintet, klaviature pa imeli »pripete« na matrikah. Bend ostaja v postavi nespremenjen z izjemo bobnarske pozicije, ki jo od letošnjega leta po novem zaseda Daniel Sjögren. Bloodbound so bend, ki deluje na sceni trinajst let, a katerega člani, nasploh ustanovitelja kitarist Tomas Olsson in že omenjeni Bergh, ki se poznata še iz časov AOR zasedbe Street Talk,  posedujejo lepo malho koncertne in studijske kilometrine. Privržencev tudi na tem koncertu Bloodbound niso pustili na cedilu. V letošnjem letu je ekipa posnela in izdala novi studijski album »War of Dragons«, ki ga je na koncertu v Balingenu tudi obilno predstavljala. S kar petimi skladbami (to je pomenilo kar polovico celotne set liste), vštevši otvoritveno Battle in the Sky, naslovno skladbo, pa Stand and Fight (vse tri so zapovrstjo so bile izvedene v uvodnem delu koncerta) ter Silver Wings in Dragons Are Forever, ki sta bili nastavljeni na sam zaključni del nastopa. Preostanek set liste je zastopal album »Stormborn« (2015) z dvema skladbama (Stormborn, Whern All Lights Fail), pa »In the Name of Metal« s skladbo Moria,  medtem, ko so Bloodbound sklenili nastop s skladbo starejšega rojstnega datuma imenovano Nosferatu (»Nosferatu«, 2005).  Patrik J. Selleby ostaja v izvrstni vokalni formi. To pot si je nalepil na pobrito glavo rožičke. Nosferatu pač. Bloodbound kot ekipa, od nekdaj vpenjajo v svoj odrski videz in značaj kanček kiča in lišpa. Lepa in korektna predstava.

Angel Dust veljajo za vrsto legendarne nemške zasedbe, ki je v osemdesetih pravzaprav igrala thrash in speed metal. Njihov nastop v sklopu letošnjega ogrevalnega dne na Bang Your Headu, je bil za poznavalce skupine, ki niso blizu njenih krogov, pravo malo presenečenje, saj le ta vrsto let ni kazala znakov življenja. Vendar so se fantje nedavno reaktivirali ter hkrati s tem potrdili, da ustvarjajo material za novi album. Nastop Angel Dust je bil zato pravzaprav ena izmed glavnih atrakcij obiska ogrevalnega dne festivala. Ekipa je revitalizirana v formaciji, ki je med letoma 1997 in 2002 posnela zadnje štiri studijske albume. Ti štirje pa so predstavljali korenit odmik od speed/thrash metal iztočnic proti atmosferičnemu in z zvrhano bero melodike zabeljenemu heavy metalu, na čelu z izvirno ritem sekcijo Frank Banx (bas kitara) in Dirk Assmuth (bobni), nadalje pevcem Dirkom Thurischem ter kitaristom Berndom Aufermannom (slednji je nekaj časa deloval kot koncertni kitarist legendarnih Running Wild). Bend reaktiviran v lanskem letu, res da ni dalj časa igral na odrih in to se je čutilo v predstavi, ki je dostavila nekaj mimobežnih fušev, zlasti občasnega odklona od idealne vokalne linije, kot tudi nekaj nespretnosti pri izvedbi kitarskih prehodov, vendar pa so Angel Dust razvili pravo koncertno atmosfero, ob kateri je publika vidno uživala. Kakorkoli. Angel Dust so tu. Znova. Glavnino set liste so podredili albumu »Enlighten The Darkness« (uvodna Let Me Live, nadalje The One You Are, zaključni First In Line, pa Cross of Hatred, Enjoy! ter Come Into Resistence), preostanek repertoarja sta zapolnila izvrstna albuma »Bleed« (Bleed, Never) in »Border of Reality« (Border of Reality, Nightmare).  Četudi nastop ni dostavil optimuma, je bilo lepo videti na odru veterane, za katere upajmo, da jih bo novi studijski album, znova intenzivneje ponesel do koncertnih odrov Evrope.

Dejansko pa je postalo bolj vroče potem, ko so oder zasedli speed in thrash metal veterani iz ameriškega Seattla Sanctuary. Pred oder so se predrle trume ljubiteljev skupine, bend pa je skozi petnajst točk z emocijami in izvrstno igro zabeljeno predstavo, dostavil nič manj in nič več, briljanten nastop. Sanctuary, na čelu z velikim vokalnim poveljnikom Warrelom Daneom, so sestavili set listo s treh albumov. Ni treba biti Einstein, da to uganko razvozlaš. To sta seveda kultna prva dva »Refuge Denied« ter »Into The Mirror Black«, medtem ko so lep delež set liste zapolnjevale skladbe aktualnega »The Year The Sun Died«.  Kar je posebej presunilo pri nastopu Sanctuary, je izvrstna uigranost ter sam zvok, ki ga je bend razvil med igro. Od bobnov, do obeh kitar ter potentnega in prodorno rožljavega basa. Od Warella Danea danes sicer ne smemo pričakovati potentnega dvajsetletnika. Časi izjemnih vokalnih predstav so namreč minili in Warrel je modro varčeval z močmi, saj se je pretežno zadrževal v srednjih do nizkih legah, najbolj impozantne refrenske napeve izbranih točk repertoarja, pa je rad prepuščal pri petju kar publiki. Čvrst in koherenten nastop, izjemno sodelovanje publike. Rojstvo blaznih in kultnih riffov izpod rok kultne skupine. Bend je razvijal neverjetno grabežljiv, domala blasfemičen groove. Tudi nove skladbe so se v treh letih med publiko izvrstno prijele, to pa je dokazovalo tudi sodelovanje, zlasti med nalezljivo Frozen, kjer se čuti celo kanček slogovne sorodnosti s prezgodaj pokopanimi Nevermore.

Za veliki finale so na oder stopili Bay Area Thrash Metal veterani Death Angel. Bend, ki ogromno igra in v zadnjem času tudi ustvari zelo veliko nove avtorske glasbe. Death Angel so pogosti obiskovalci Bang Your Head!!! festivala, zelo domači pa so tudi na Slovenskih odrih. Med drugim, so tudi letos nastopili znova na Metaldays festivalu. Bend poseduje takšno kakovost, nasploh v izvedbenem smislu, da deluje slogovna oznaka Bay Area thrash metal že skoraj preveč idealno. Na odru je od kvinteta imponiral zlasti dvojec članstva iz osemdesetih, to sta neverjetno energični, karizmatični in nasploh eksplozivni pevec Mark Osegueda ter briljantni kitarski soler Rob Cavestany. Bend se je kot za šalo sprehodil skozi svoj opus, pravzaprav obredel cel ekspoze svojega delovanja, s poudarkom na novih skladbah aktualnega in v lanskem letu izdanega albuma »The Evil Divide«. Minutaži Sanctuary in Death Angel sta bili izenačeni na uro in pol, vsekakor pa je sam slog in pa sproščena energija pognala v polni galop publiko med Death Angel, kjer je frčalo vse visoko v nebo in so se prebudili naposled tudi crowd surferji, ki jim ni bilo videti konca. Brezmejni mosh, circle piti, smrtonosno bljuvanje z odra s strani blazne Death Angel artilerije. Z vseh položajev. Tudi ob zaključku nastopa skupina ni kazala niti kančka utrujenosti. Bend je nemala presenetil z vključitvijo kultne Black Sabbath klasike Falling of the Edge of the World, strupeni in vratolomni koncert pa sklenil z izjemno našpičeno The Moth vzeto prav z najnovejšega albuma. Death Angel ostajajo skrajno strupena ter našpičena skupina in pojem brezpogojne odrske rušilnosti ter razdejanja. Izvrstna vokalna eksekucija Marka ter nov ekspoze njegovih neverjetnih telovadnih gibov med nastopom. Bend, ki vselej dostavi najboljše in bend, ki se ga obvezno vselej gleda. Od prve do zadnje sekunde. Če je le možnost obiska njihovega koncerta. To in nič več. Dostavijo najboljše in zato se jih ne moreš naveličati. Ne na studijskih nosilcih, še manj pa na nastopih v živo. Upajmo, da se z njimi kmalu znova srečamo.    

avtor: Aleš Podbrežnik
fotografije: Aleš Podbrežnik


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki