Black metalska maša s Taake in druščino v Orto baru (2018)

Povratek black metalcev Taake v družbi Bölzer, One Tail, One Head in Slegest

Aleš Podbrežnik
0 230

Ponudba za privržence black metala je vsekakor pestra. Po treh letih so se namreč vrnili kultni norveški black metalci Taake. Nazadnje je skupina nastopila na Metelkovi, tokrat pa se je koncert odvil v spodnji dvorani Orto bara. Taake so na turneji spremljali švicarski Bölzer ter norveški zasedbi One Tail, One Head in Slegest. Prizoriščem pred Orto barom je bilo pred koncertom konkretno napolnjeno. Obetala se je torej prava black metal poslastica.

Dogajanje se je pričelo z norveškimi Slegest, ki naj bi preigravali blackened doom metal. Skupina, ki ima za seboj tri albume je v svojem repertoarju predstavila dovolj omenjenih vrlin, vendar izmed vsega je izstopala godba, pri kateri je bilo zelo očitno, da so na njih vplivali legendarni Motörhead. Vsekakor zanimiv začetek, vendar prehudega izstopanja tu ni bilo.

Z zasedbo One Tail, One Head pa so na račun prišli predvsem tisti, ki prisegajo na bolj surov black metal. Skupina, ki ima za sabo sicer le en album, je predstavila preverjen recept, ki stavi na preprostost in morbidnost. Kot dodatek se je pri eni skladbi skupini pridružil še Hoest, vokalist in vodja zasedbe Taake, kar je še dodatno razgrelo publiko. Pri One Tail, One Head je šlo bolj poklon pravemu black metala, kakšne posebne stilske odmike ni bilo moč zaznati.

Švicarski duo Bölzer se je na Slovenskem že predstavil. Pred dvema letoma kot predskupina Destroyer 666, nato pa še na letošnji izvedbi festivala Metaldays. Duo je prepričal že v preteklosti, tako da so bila pričakovanja opravičena. Čeprav gre zgolj za duo, je zvočna slika precej polna. Kitarist se poslužuje močno distorzirane desetstrunske kitare, s katero prekrije manjkajočo bas kitaro. Sama glasba skupine je malce odstopala od standardnega black metala. Zaradi omenjene kitare pride v ospredju tudi toliko bolj atmosfera. Bölzer skušata prepričati s svojim pristopom, a kljub močni kitari in suverenemu bobnanju je na čase manjkala bas kitara za bolj polno zvočno sliko.

Od Taake se lahko marsikaj pričakuje. Skupina je namreč sposobna odigrati zelo dober koncert ali pa zgolj nekaj povprečnega. Tokratni koncert je bil nad povprečjem. Zadovoljil je številne, repertoar bi lahko bil še bolj pester, a je bil sam nastop več kot prepričljiv. Poleg tega je skupini pri eni skladbi pomagal še pevec švedske black metal zasedbe Shining, Niklas Kvarforth, ki že nekaj časa živi v Sloveniji. V repertoarju pa so se Hoest in kompanija dotaknili novih, bolj naprednih skladb, kot tudi zgodnejših, bolj preprostih skladb. Taake so tudi tokrat prepričali, sodeč po odzivu publike. Še vedno so lahko dovolj surovi, obenem ponudijo kaj bolj nekonvencionalnega, zaradi česar so tudi koncerti skupine še vedno obiskani.

Taake, Bölzer, One Tail, One Head in Slegest so poskrbeli, da se je v Orto baru odvila prava black metalska maša. Obiskovalci so dobili še eno potrdilo, da je koncertna letina pestra s tem, da niso zapostavljeni niti privrženci black metala.

fotografije: Aleš Podbrežnik

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki