Borknagar in obujanje zimskih radosti v Gala hali (2016)

0 32

Lokacija: Ljubljana / Gala hala / Slovenija
Datum: četrtek, 21.04.2016


Norveška zasedba Borknagar zadnja leta precej pridobiva na popularnosti, kar je opazno predvsem, ko se je v skupino vrnil basist/vokalist Vortex (ex-Dimmu Borgir). Zadnja dva albuma Urd in Winter Thrice sta bila dobro sprejeta. V svoji karieri so Borknagar svoj spekter precej razširili. Začeli so namreč kot black metal zasedba, kasneje pa so se začeli zgledovati po viking in folk metalu ter vse skupaj prepakirali, da  njihova glasba zveni napredno in nekaj posebnega. Po letu 2014, ko so Borknagar nazadnje nastopili v Sloveniji v sklopu festivala Metaldays, je napočil čas, da skupina preveri, koliko lahko napolni klube. Na turnejo so vzeli še priznane norveške black metalce Kampfar ter švedske death metalce Diabolical.

Prvi so pred prazno dvorano nastopili Diabolical, ki so skušali prepričati z njihovo vizijo death metala, ki je poln presenečenj. Diabolical namreč precej gradijo na atmosferi, kar se kaže v umirjenih predelih, ki pridejo po močnih, agresivnih riffih. Poudarek je bil seveda na zadnjem albumu Neogenesis, ki je najbolj dodelan in kompleksen izdelek skupine. Skupina je malce bolj pričela migat, ko se je dvorana bolj napolnila. Diabolical so solidno ogreli ozračje Gala Hale, čeprav njihova glasba ne gre takoj v uho. Pa tudi ni kakšnih olepšav, da bi bilo vse skupaj privlačno za večjo publiko.

Norveške Kampfar, dobitniki norveškega grammyja, je prišla podpreti že številčnejša publika, tako da je bila dvorana primerno polna. Skupina je s svojim energičnim nastopom ogrela tudi tiste, ki jim ni bilo do gibanja. Predvsem se je skupini videlo, da ima za sabo ogromno kilometrino, tako da je bila tudi uigranost več kot na nivoju. Pri sami glasbi skupine se je videlo, da skupina prisega na preprostost, tako da so skladbe bazirale na parih akordih, kakor recimo pri Taake. A Kampfar z vpeljavo »spevnih« vokalov naredijo vse skupaj še bolj zanimivo, obenem dobi njihova glasba atmosfero kakšno posebnost več, čeprav kakšnih presežkov ni bilo. Oboževalci so nedvomno dobili svoje, obenem je napolnjenost dvorane potrjevala, da lahko skupina naslednjič obišče Gala Halo kot glavna skupina.

Borknagar se vsako turnejo spoprimejo s precej težko nalogo; prepričati publiko, da so ogleda vredni tudi brez legendarnega vokalista Vintersorga, ki iz neznanih razlogov ne hodi po turnejah. Borknagar sicer skušajo prepričati z Vortexom, ki nedvomno izstopa s svojim vokalom, še bolj pa s svojim hitroprstnim igranjem bas kitare, ki daje Borknagar nek pečat. Borknagar so sicer solidno predstavili novi material, na svoj račun so prišli tudi starejši oboževalci, ko je skupina odigrala Oceans Rise, The Eye of Oden, Icon Dreams, Ruins of the Future, Dauden, The Dawn of the End in Colossus. So pa žal izpustili material z albumov Epic in Empiricism, kar je tudi logično glede na to, da tam Vintersorg resnično izstopa. Vsekakor je šlo za dober miks starega in novega materiala. Pri novem materialu je sicer delovalo, da skupina dela vedno bolj poskočne in klišejske skladbe, kar je predvsem vpliv folk metala, a originalno žal ni.

Uigranost skupine je solidna, ritem sekcija je izrazita, kitarista sta ponudila poleg black metalsko navdihnjenih riffov tudi lepe melodične vložke, dvoglasja in kakšno nedistorzirano pasažo. Glasba Borknagar je nedvomno pestra, včasih prenasičena, ko se vključijo še klaviature. Najbolj moteč faktor je bil pravzaprav vokal. Vintersorgove vokale je namreč prevzel vokalist Athera, ki je poprej nabiral izkušnje v zasedbama Susperia in Chrome Division. Kričanje mu sicer ni povzročalo težav, a pri samem petju se je slišalo kar nekaj odklonov, kar pa na splošno ni dajalo najboljšega vtisa. Athera sicer ni bil prisoten skozi ves koncert, glavno vlogo vokalista je imel namreč Vortex. Ne glede na to so se Borknagar solidno odrezali, izpolnjena niso bila vsa pričakovanja, so pa s starimi skladbami poudarili, da jim stari oboževalci veliko pomenijo, kar je tudi spoštovanja vredno.

Če potegnemo črto, sta skupini Borknagar in Kampfar na široko predstavili black metal, zastavo death metala pa so branili Diabolical.

avtor: Primož Novak
fotografije: Anja Ivanovič

Diabolical:
1. Into
2. Requiem
3. Reincarnation
4. Wolve’s
5. Vinkelen
6. Eye


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki