Brutus in vsa ta brutalna čudovitost v Cerknem (2017)

0 145

Datum: 09.11.2017
Lokacija: Cerkno / C.M.A.K. / Slovenija


Naposled. Znamenita cerkljanska meka pravega glasbenega podtalja! Klub C.M.A.K.. Prvič na RockLine »štedilniku-jedilniku«. Pravi datum, prava zvezdna konštalacija. Vse se je lepo ujelo. Izvrstno opremljen klub, iz katerega iskreno zaveji po tistem kar človek v glasbi tiho in koprneče išče, a v novih časih sicer najde, vendar mnogo teže, kot nekoč. Golo pristnost glasbene ekspresije, avtentičnost, samoniklost, v končni fazi seveda eklektičnost. In seveda tisto najbolj bistveno. Izvrstno družbo!

Na programu tokratnega glasbenega rajanja v C.M.A.K.-u se je znašel belgijski alternativnorockovski trio Brutus. Trio, ki je nedavno tega povil prvenec »Burst«, postaja vse bolj in bolj poznan ter na odrih Evrope vse bolj in bolj zaželen ter iskan. Pogonski motor ter skupine, pa je izjemna bobnarka in pevka Stefanie Mannaerts.

A pojdimo po vrsti. Tudi Slovenci se lahko še kako pohvalimo z atraktivnimi skupinami, ki bogatijo utrip našega alternativnorockovskega podzemlja. Tako so uvodoma stopili na oder C.M.A.K.-a ajdovski The Hoax Program. So skupina o kateri sem prebiral mnogo bodrilnih besed, to pa mi je kasneje potrdil tudi njen srboriti album »II«, pa čeprav je od njegove izdaje za ZARŠ minilo skoraj šest let. Bend ostaja besen, gromovito hrupen in v dejanjih jasno osredotočen. V tem ne popušča niti za ped. Tako je kvintet, ki deluje v stalni postavi bratov Radovan (kitara) in Ivo Lozej (bas kitara), Jani Jež (kitara), Dean Gnezda (vokal) in David Stibilj (bobni), dostavil izredni koncertni projektil, ko je obdelal svoj avtorski material, ki temelji na garažno zapakiranem rock’n’rollu, občasnih stonerskih vijugah ter vzmetenju nekaterih podedovanih elementov glasbenega HC izročila pokojnih Low Punch. Vokalna izraznost izvablja iz te doze grmenja tudi nekaj noise šundra, bend pa v vsej tej avtorsko izrazni kulminaciji, razvija seveda svojo, samoniklo glasbeno podobo. Bend izvrstno uigran, od potentnih kitarskih fraz, do čvrstega karakterja izvrstne ritmike, ki ji pristnega čustvovanja nikakor ne primanjkuje! Fantje čas je za novi album! S svojo porogljivo potenco ste nas odlično premikastili in glasbeno popolnoma razvneli!

Brutus so odigrali album »Burst«. Trio je razkazal vso svojo izvrstnost, imenitnost ter glasbeno razgibanost oziroma plastovitost. Čeprav lahko rečemo, da so v osnovi Brutus alternativnorockovski trio s temeljenjem nekje v punk rocku in HCju, je dodanih odklonov v njihovem glasbenem izrazoslovju cel kup in dejansko skupine ne moreš zbasati v noben predalček žanrske klasifikacije. Medtem ko gradita kitara in bas kitara večkrat psihadelično kuliso, ki z repeticijami post rocka kreira hipnotično trip-oid-no vzdušje – le to odpelje poslušalca daleč, daleč onkraj empirizma (v stanje cerebralne zamaknjenosti), pa so ti trenutki seveda jedko ozemljeni in podkovani s silovito hrupno agresijo bazično garažiranega rock ‘n’ roll in punk rock drveža. Obenem pa nikakor ne primanjkuje velike muzikalnosti, zlasti zavoljo pasaž, kjer kitara uporablja zvočne efekte (mnogo je delay memoriranja, navitih reverb in echo efektov), ki spominjajo mestoma lahko tudi na starinski melotron in prvinske sintetizatorje. V teh skozi kitare sintetiziranih zaves visoko vibrantnega vzdušja, pa se prerinja vokal izjemne Stefanie, ki deluje v teh trenutkih ekstraterestrično, kot da bi prihajal iz druge galaksije. Večkrat so fraze zelo preproste, skoraj bizarno minimalizirane, vendar pa jih skupina vzpostavlja plastovito. Linijo na linijo, dokler ne razvije hipnotične grabežljivosti, kjer pridobiva glasba skupine seveda elemente post rocka, nemalokrat pa se skozi vse to zaiskri vsa glasbena inteligenca zapuščine post punka osemdesetih. Strastna in v dejanjih brezkompromisna Stefanie s svojim bobnarskim divjaštvom in hkratno vokalno čutnostjo, gromovito prerešeta dele kompozicij, kjer kitara pluje na zavesah sintetiziranja, ob tem pa dobiva dosje skupine povsem novo, še neodkrito dimenzijo. Stefanie je garant velike atraktivnosti te skupine. Prav pri Brutus je moč odkriti kako je lahko bobnanje in prepevanje v režiji pripadnice ženskega spola, v generalni žanrski oznaki alternativni rock, polnokrvno izraženo. Skozi fenomenalno eksekucijo, ki ji ni treba dodati nič, prav tako pa ničesar odvzeti. Eksekucija, ki vzame sapo in ki se je ne moreš nagledati in naposlušati. Izjemno. Izjemna podoživetost, izjemen plasma strasti in vseh emocij. Dejansko največji iztržek pristnosti, po katerega prideš na pravi rock’n’roll koncert. Težko je to opisati z nekaj besedami.

Druženje z Brutus je bilo kratko, a sladko. Naslednje bo gotovo daljše, saj bo do takrat že več ustvarjenega avtorskega materiala.

Storite si torej uslugo in si popestrite današnji petkov večer tako, da odhitite v večernih urah v ljubljansko Gromko, kjer bodo Brutus zaigrali na svoji trenutni evropski turneji še drugega izmed obeh slovenskih koncertov! Zakaj? Preprosto zato, ker boste očarani!

avtor: Aleš Podbrežnik
fotografije: Aleš Podbrežnik


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki