Caligula’s Horse dali lekcijo avstralske progresive v zagrebškem KSETU

Caligula's Horse, Circles in I Built The Sky predstavili progresivo po avstralsko

ALEŠ PODBREŽNIK
0 236

datum: 22.10.2018
lokacija: Zagreb, KSET, Hrvaška

Vsaka država se lahko pohvali s svojimi posebnostmi na glasbeni sceni. Pri Avstralcih ni potrebno pretirano poudarjati, da so v preteklosti dali kar nekaj pomembnih imen. Lahko gre za znano rockersko ime, lahko gre tudi za ekstremne metalce. Tudi dandanes, ko so v progresivnem metalu na voljo vse možne kombinacije, so svoje mesto našle tudi avstralske skupine. Eno bolj priznanih imen avstralske progresivne metal sceni je Caligula’s Horse, ki je opozorila nase z dobro sprejetim albumom In Contact (2017), katerega je tudi promovirala na tej turneji.

Caligula’s Horse so vzeli seboj na turnejo Circles in I Built The Sky, ki so prav tako iz Avstralije. Na koncertu skupine se je dalo torej navdušiti nad avstralskimi inovacijami v glasbi in se obenem prepričati, v čem se razlikujejo od drugih. Turneja se je ustavila v majhnem zagrebškem klubu KSET, za katerega se je izkazalo, da je dvorana več kot primerna za skupine, ki si gradijo kariero.

Prvi so se torej predstavili I Built The Sky, inštrumentalni trio, ki je dal predvsem konkretno lekcijo v virtuoznem soliranju. Skupina, ki jo vodi kitarist in producent Rohan Stevenson, je predstavila skladbe z obeh albumov, predvsem pa je ves čas delala na energičnem nastopu. Basist je bil stalno v gibanju na odru, bobnar se prav tako ni »šparal«, Stevenson pa se je kar nekajkrat sprehodil med publiko pod odrom, kjer je pokazal svoje spretnosti. Med eno skladbo pa se je podal kar na balkon dvorane. I Built The Sky se lahko pohvalijo z uigranostjo, s pridnim delom pa se jih bo lahko kmalu postavljalo ob bok Scale The Summit, Intervals, Polyphia in seveda avstralskemu Plinu.

Pri naslednji zasedbi Circles so se stvari malce zasukale. Skupina ne poudarja virtuoznega soliranja, temveč je več na groovu in ritmiki. Predvsem pa izstopa močan vokal, ki je precej visok in se je nanj potrebno kar nekaj časa privajati. Obenem dobi glavni pevec tudi dodatno podporo drugega kitarista, kar da vokale še bolj v ospredje. Skupina je predstavljala aktualen album »The Last One«, ki je izšel letos. Circles so s svojim nastopom pokazali, da nočejo biti še ena skupina v poplavi djent žanra. Skupina se poslužuje nizko uglašenih kitar, vendar ne pretirava tako kot ameriške in angleške zasedbe. Nedvomno gre za skupino, ki dela na nečem svojem, a za kaj več bo potreben še kakšen album.

Caligula’s Horse imajo za seboj trenutno štiri albume. Na svoj potencial so opozorili pred nekaj leti, ko so promovirali tretji album Bloom. Z naslednikom In Contact je skupina dvignila kvaliteto glasbe, postali so še bolj prepoznavni. Skupina je v sklopu albuma opravila kar nekaj turnej. Cikel se je podaljšal tudi v naslednje leto. Jeseni letos se je za sklenitev cikla odpravila na klubsko turnejo po Evropi in se tako najbližje Sloveniji ustavila v Zagrebu.

Logično so po mnogih pozitivnih kritikah Caligula’s Horse v najboljši luči predstavili album In Contact. Z dvema skladbama so se dotaknili predhodnika Bloom, medtem ko z drugega albuma je bila odigrana zgolj skladba Dark Hair Down. Kot eno izmed glavnih presenečenj je bila skladba Graves z aktualnega albuma. Gre namreč za kar drzen poskus, ker je skladba dolga petnajst minut in zahteva veliko od poslušalca. Je pa nedvomno dovolj razgibana in domiselno strukturirana, da se jo lahko opredeli kot najbolj progresivno skladbo skupine.

Kar se tičen same uigranosti, ni kaj za pripomnit. Ritmično Caligula’s Horse ne pešajo. Kitarske virtuoznosti ne manjka, podobno velja za udarnost. Skupina ponudi nežnost, pa tudi agresivnost z močnimi distorzirani deli. Najbolj izstopajoč član pa je Jim Grey, ki je po profesiji učitelj petja. Grey je skozi celoten koncert navduševal z izjemnim petjem in izredno izdelanimi linijami. Tu se lahko pričakuje kakšne visoke vokale, vendar Grey ima raje tekoče in natančne linije brez pretiravanja. V mirnih predelih je delovalo, da je navdih dobil od Enye. Skratka, vokalist, ki je v poplavi današnjih povprečnih skupin preprosto spregledan in podcenjen. Grey je posebnost skupine, a tudi drugih članov se ne sme zanemariti. Caligula’s Horse so z odigranim pokazali, da odlično delujejo kot celota, kar daje tudi dobre obeti za naprej.

Zagrebški klub KSET je bil s koncertom Caligula’s Horse, Circles in I Built The Sky deležen obetavne avstralske progresivne scene. Za vse skupine je še veliko dela za večjo prepoznavnost, a potencial je, potrebno ga bo le izkoristit.


 

avtor: Primož Novak
fotografije: Aleš Podbrežnik

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki