Dan D vkorakali na trikotnik Cerknice (2022)

foto: ALEŠ PODBREŽNIK 2022
0 247

Nastopajoči: Dan D
Lokacija: Cerknica / Parkirišče Trikotnik / Slovenija
Datum: petek, 10. 6. 2022


Dan D na petkov dan v Cerknici! Tudi tja človeka kdaj zanese pot, pri čemer ni nujno, da je vzrok za obisk Cerknice le koncert skupine Lordi, ki se je prav tu zgodil 13. 3. 2009. Hja, zvedava je naša vijugava koncertna pot. Kot kaže, pa čeprav prva lastovka še en prinese pomladi, se je koncertni utrip po dveh letih načrtnega ‘davljenja’ le obnovil, vrnil, regeneriral. Bendi so zunaj, na odrih. V Cerknici pa so ravno obhajali občinski praznik in ob zvestem klanjanju zvoku harmonike, je tudi na tem koncu Slovenije še ostalo nekaj prostora in posluha za rock’n’roll. Parkirišče imenovano Trikotnik je krasil prostran šotor ter vsa dodatna logistika, ki je nujno potrebna, da človek na koncertu nemoteno opravi svoj običajni ritual, ko se pomika tudi med dvema sila pomembnima točkama. Ob odru sta to šank in sanitarije.

No, računati je šlo na malo boljši obisk, sploh glede na to, da je občina ‘častila’ koncert in je bil vstop na prizorišče gratis. Kakorkoli, nekje ob pol desetih zvečer se z odra zasliši uvodna kitarska fraza skladbe Ožina. Dan D? Neverjetna je kilometrina te skupine. Odličen zvok od prvega tona dalje. Na prvi takt. Takoj ko je bend udaril, je bilo jasno da bo koncert zgrabil. Polno zgrabil. Razpršena publika na prostranem poligonu parkirišča, se je le nekako pomaknila proti odru. Dobrih 400 ljudi. V najboljšem primeru. Vsekakor večinoma mladi. To je dober znak, saj ostaja z njimi vred mlada tudi skupina, ki se je na nek način in po mnogih letih ‘kljubovanja’ na slovenski rock sceni, polagoma oprijemlje status legend.

V razpoložljiv čas nastopa na svojem petkovem obisku dežele edinstvenih kraških pojavov, ki jih je skozi milijone let ustvarjala narava, je bend ‘zbasal’ kombinacijo novejše glasbe, kar pomeni, da je svojo težo v set listi nosil album »Knjiga pohval in pritožb« ter prepoznane točke kariere – se pravi uspešnice, kar pomeni, da je repertoar mdr. vseboval ducat točk albuma »Katere barve je tvoj dan?«. Da gre za albumski zimzelen v diskografski zbirki albumov skupine, se je odrazilo zlasti potem, ko je bend drugega za drugim postreljal komade Plešeš, Roke in Voda, prvi del koncertne predstave, pa je glede na pozitivne povratne vibracije s strani publike, dosegal razpoloženjski kumulus.

Dan D je skupina izjemnih izkušenj. Ob malhi vseh koncertov odigrani na svoji zavidljivi karieri, še vedno neverjetno uživajo v predstavah in tega se ne da spregledati. Prav tako je več kot opazno in vsekakor slišno, da bend še vedno rad drzno posega v komade na koncertnih izvedbah, kar se odraža predvsem v mid-eight pasažah, kot je denimo v Moj problem, ki je ‘zrasel’ za sredinski psihadelični vložek, po katerem prinese vrnitev na refren vrsto presenečenja, saj deluje ta eksperiment, kot da se poslušalec nahaja že sredi naslednjega komada.

Sicer pa imponirajo Dan D potem, ko s predstavo navdajo poslušalca z  občutkom, da bend še vedno seva pravi in iskreni odrski entuziazem, kar je garant prevzetnosti in prepričljivosti, odrskih nastopov skupine. Ob tem pa je treba izpostaviti zlasti perfekten zvok, ki ga zgradi bend na odru. Ob Tokcu, ki je pričakovano prevzemal glavnino pozornosti, s svojim podoživetim in strastnim pristopom – kar ostaja najbolj bistven izmed esencialnih gradnikov zgodbe o Dan D, ne more ostati preslišana izjemna ritem sekcija Obre in Nikole, kjer izstopa v kreiranju barvitega kontrasta zvočne slike, neverjetno topel, žametast, poln in organsko vseobsegajoč bas Nikole. Užitek je opazovati tudi Tučota, ki je pravzaprav generator vseh malih, a drznih eksperimentov – recimo raje osveževanja podobe klasičnih, kot tudi novejših točk opusa skupine. Vsaka točka ostaja zgodba zase, saj pristopa kitarist z drugačnim zvokom, tudi tonaliteto, k temu pa dodaja posebne efekte, ki zgoščajo in bogatijo sam razpoložljiv prostor zvočne slike. Vsekakor ne gre v razkošno zgrajenem zvoku koncertnih predstav preslišati filigransko finost klaviaturista Boštjana Grubarja, ki je bil v tej ‘električni verziji’ nastopa, sicer občasno nadvladan s strani kitare, pa vendar. Dan D v takšni luči torej, kot si jih želiš.  

Čas je kar prehitro tekel. Tu je komad, ki je namignil, da se bližamo finalu in ob katerem je izdatneje zabučalo v avditoriju. Priredba Niet izvirnika Lep dan za smrt, ki ga je nasledil našpičeni, a naefektirano posodobljeni Za naju punca iz prvenca »Igra« (1997), izvedba koncertno težko pričakovane Čas, pa je dostavila piko na ‘i’ za finalni krešendo koncertnega druženja z Dan D. Bend je v obveznem dodatku izvedel še enkrat hit Voda, a v akustični režiji, pri čemer se je premaknil kar med publiko in na teatralen način sklenil svoj nastop v Cerknici.

Dan D ostajajo Dan D. Skupina z lahkoto dostavi pravi žur, pri čemer se opira na zimzelene hite, obenem pa vzbuja tudi pri zahtevnejših poslušalcih tisti občutek, da v njenem ožilju žar za raziskovanjem in eksperimentiranjem še zdaleč ne ugaša. Dejansko so Dan D na nek način skozi leta iz rock’n’roll skupine polagoma prerasli v art rock fenomen, ki ob nenehni evoluciji zvoka, ne le ohranja veliko priljubljenost in izpostavljenost na slovenski mainstream sceni, pač pa tudi po skoraj treh dekadah delovanja, vzbuja in zadržuje veliko spoštovanje tudi s strani poslušalcev, ki jih je teže glasbeno zadovoljiti. Srečanje s skupino v Cerknici, je vse to zgolj potrdilo.

besedilo: Aleš Podbrežnik
fotografije: Aleš Podbrežnik

Set lista:
1. Ožina
2. Pozitivne misli
3. Počasi
4. Bits
5. Plešeš
6. Roke
7. Voda
8. Ona sanja
9. Kozlam
10. Kurbin sin
11. Odrešitev
12. Moj problem
13. Love Song
14. Jutranja
15. Rekli so (akustična verzija)
16. Veren sebi
17. Boli me k
18. San san
19. Lep dan za smrt
20. Čas
—dodatek—
21. Voda (akustična verzija)


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki