Diamond Head predstavljajo znova posneto verzijo kultnega “Lightning To The Nations” albuma!

foto: ALEŠ PODBREŽNIK 2017
0 37

Diamond Head, veliki veterani heavy metala in ena osrednjih figur New Wave Of British Heavy Metal ekspanzije, s preloma sedemdesetih v osemdeseta, bodo izdali znova posneto verzijo svojega kultnega studijskega prvenca “Lightning To The Nations”, ki beleži v letošnjem letu svoj 40. rojstni dan.

“Lightning To The Nation” je album sedmih skladb izdan leta 1980, za katerega se legendarnim Diamond Head, doma iz britanskega mesta Stourbridge, niti sanjalo ni, da bo kmalu postal močno navdihujoč za takrat rosne mladeniče po imenu Metallica. Ti si na svojih koncertih pričeli v repertoar pogosto uvrščati Diamond Head skladbi Am I Evil? in It’s Electric, ki izhajata iz “Lightning To The Nation” albuma.

Diamond Head predstavljajo že prvi video in single in sicer za novo verzijo skladbe “It’s Electric”, ki ga lahko predvajate spodaj.

Brian Tatler, kitarist, šef, glavni komponist in edini originalni član današnje postave Diamond Head komentira: “It’s Electric” je bila napisana 15. 6. 1978. Bila je naša 45. skladba, ki smo jo Diamond Head kdaj koli napisali. Pri tem je šlo za nekakšno našo verzijo AC/DC. Zasledil sem namreč, da skladajo AC/DC fraze tako, da so med akordi presledki. Zato sem si zamislil, da bi tudi sam napisal podobno skladbo, ki nosi tako oblikovane fraze. Tako je nastala “It’s Electric”. Bila je navdušujoče hitra ter tako hitro našla prostor v našem koncertnem repertoarju. Imeli smo čast odpreti koncert pred AC/DC v januarju 1980. Prav med izvedbo te skaldbe sem se ozrl na svojo levo stran in opazil, da spremlja naš koncert tudi Bon Scott!”

“It’s Electric” je bila prva Diamond Head skladba, ki jo je na lastna ušesa prestregel na kompilaciji založbe MCA z naslovom “Brute Force” leta 1980 tudi Lars Ulrich. Ta je povedal v zvezi s prvo izkušnjo poslušanja Diamond Head sledeče: “Delovala je tako resnično, sveže, zgrabila je s svojo neposrednostjo in preproščino in bila je tako ‘jebeno’ posebna. Ko so pretekle tri minute in pol, od prvega stika igle s ploščo sem postal med poslušanjem “It’s Electric” zasvojen nad Diamond Head.”

“Metallica je leta 1998 priredila skladbo “It’s Electric” za svojo kompilacijo “Garage Inc.”, nadaljuje Tatler in dodaja: “S Seanom (Sean Harris – nekdanji Diamond Head vokalist, op p.) sva napisala to skladbo v G duru, Metallica pa jo je priredila za igranje v F# duru, ker jo je tako lažje igrati. Od takrat dalje jo tudi sam tako igram.”

“Lightning To The Nations 2020” bo izšel 20. 11. 2020 pri založbi Silver Lining Music in sicer kot CD digipak, dvojni vinil, v digitalnih formatih, kot tudi v posebnih “D2C” svežnjih.

Tatler pravi v zvezi z odločitvijo skupine, da album posname znova, sledeče: “Menili smo da bi bilo super, če posnamemo album znova glede na ves tehnološki napredek, ki se je zgodil v zadnjih 40. letih in tako uporabimo povsem novo tehnologijo snemanja. album je bil pred 40. leti posnet in zmiksan v enem tednu, bili pa smo tudi zelo mladi. Šteli smo jih 19 – 20 let, ko je bil album posnet, zato album poka od mladostniške energije. Vendar pa takrat nismo posedovali takšne snemalne logistike in opreme, prav tako nismo imeli na razpolago toliko časa za snemanje, kot ga imamo sedaj, obenem pa smo v tej postavi oprtani znatno večjo tehnično podkovanostjo, kar se obvladovanja instrumentov tiče. Želeli smo si posneti album z zamahom moči, ki jo lahko razvijemo danes. Ponovno snemanje tega albuma z energijo, ki jo imamo sedaj in s katero smo starim klasikam vcepili svežino in iskrivost je za nas predstavljajo velik užitek”

Album je bil ponovno posnet na različnih lokacijah v Franciji, kot tudi v domačih studiih članov skupne. V studiu Raw Sound Studios sredi Londona, sta Tatler in Andrew “Abbz” Abberley posnela vse kitare že v februarju in marcu. Potem ko je udarila koronavirusna pandemija, se je vokalist Rasmus Bom Andersen ukvarjal z albumom sam med aprilom in junijem. V zgodnjem avgustu je šel material v studiu Metropolis. Album je produciral Rasmus Bom Andersen.

Diamond Head so ob tej priložnosti poskrbeli tudi za integracijo štirih priredb in sicer: No Remorse (Metallica), Immigrant Song (Led Zeppelin), Sinner (Judas Priest) in Rat Bat Blue (Deep Purple). Izmed naštetih, je zlati priročna izbira skladbe No Remorse!

Concludes Tatler zaključuje: “‘Lightning To The Nations 2020’ je nabit z idejami in frazami, obenem pa smo se ob tem tudi miselno poglobljeno ukvarjali z detajli in nemara zveni prav zato album resnično tako dobro, o čemer še tudi v tem času vseskozi med seboj debatiramo.”

Seznam skladb na “Lightning To The Nations 2020” je sledeč:
01. Lightning To The Nations
02. The Prince
03. Sucking My Love
04. Am I Evil?
05. Sweet And Innocent
06. It’s Electric
07. Helpless
08. No Remorse
09. Immigrant Song
10. Sinner
11. Rat Bat Blue

Diamond Head so:
Brian Tatler – solo & ritem kitara
Rasmus Bom Andersen – vokal, orkestracije, dodatne kitare
Karl Wilcox – bobni
Andrew “Abbz” Abberley – ritem & solo kitara
Dean Ashton – bas kitara, orgle

Na fotografiji: Kitarist in vodja skupine Brian Tatler med nastopom Diamond Head 15. 7. 2017 v sklopu nemškega festivala Bang Your Head!!! (RockLine fotoarhiv 2006-2020, vse pravice pridržane). Celotno RockLine recenzijo tega festivalskega dne lahko preberete TUKAJ.


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki