Die Ärzte v zdravniškem punk rock naletu nad Ljubljano

ALEŠ PODBREŽNIK 2019
2 429

Lokacija: Ljubljana / CUK Kino Šiška / Slovenija
Datum: torek, 21.05.2019


Die Ärzte veljajo za enega najmočnejših rock’n’roll in punk rock artiklov na tleh nemško govorečih dežel stare celine. Polna jih je bila že revija BRAVO v prvi polovici osemdesetih, ko so komaj začeli s svojo svetlečo kariero. Spomini in nostalgija torej ne zbledijo, skozi leta pa so Die Ärzte dosegli zvezdniški status, s katerim za šalo polnijo in razprodajajo največja prizorišča v Nemčiji, Švici in Avstriji. Dvanajst studijskih albumov, preko sedem milijonov prodanih plošč skozi kariero do tega dne in sveže izdanim singlom »Drei Mann – Zwei Songs«, ki je izšel 01.05.2019.

Z nova turnejo imenovano »Miles & More Tour« so Die Ärzte za dva tedna švignili v deset evropskih mest, med drugim v Varšavo, Prago, Zagreb in seveda našo Ljubljano! Novica, da nastopijo v ljubljanskem CUK Kino Šiška je torej pravo presenečenje. Pravzaprav klubska ekskluziva, ki je? Bila seveda razprodana v pičlih nekaj dneh, vstopnice za koncert pa je seveda trumoma razgrabila srčna in zvesta armada avstrijskih in nemških oboževalcev skupine. Tega večera so bili Slovenski obiskovalci zgolj naključni firbci, medtem ko tudi starih slovenskih punk rockerjev ni bilo na spregled, kar glede na to, da so Die Ärzte vrsta punk rock legend in da gre obenem za res ekskluziven nastop, nemalo preseneča in to onkraj dejstva, da moraš, kot Slovenec sprva obvladati nemško, da se resnično zabavaš na koncertih skupine.

Kakorkoli. Vselej točni in ekstremno pedantni Nemci, so natanko ob deveti uri zvečer stopili na oder. Kot je bilo napovedano. Vreščanje in val huronskega navdušenja je pospremil njihov prihod na oder Kina Šiške, bend pa je v zasedbi Farin Urlaub (orig. Jan Vetter) na kitari in vokalu, bobnar in neomajni »vampirolog« Bela B. (orig. Dirk Falsenheimer) in basist čilskega porekla Rodrigo González, ki je pred obnovitvijo zasedbe v letu 1993 igral z Belo B. v zasedbi Depp Jones, pozdravil publiko sprva v nemškem jeziku, nato pa jo uglajeno poprosil, da naj se tokrat zavoljo varnosti odreče »crowd surfingu«.

Bend je priredil več kot triurni maraton kombinacije najbolj priljubljenih skladb (hitov) kariere, ter starih klasik. Vsekakor je odigral tudi obe novi skladbi sveže izdanega mini EPja in sicer Abschied ter Rückkehr. Veliko govorjenja med komadi, kjer se v nagovorih izmenjujeta Bela B. In Farin Urlaub, je vrsta utečene in obvezne folklore njihovih nastopov in publika to vedno željno in lačno pričakuje. Prav ti vložki so poligon za stresanje salv humorja. Bend je natrosil kup mirovniških sporočil in sporočil sprave, ki kličejo k sprejemanju drugačnosti. To da letijo na oder modrci ni nič novega, bend pa je ob tem dražil publiko, da več, ko bo med nastopom prisotnih deklet »zgoraj brez«, dlje bo igral. Nenehni fuši, tudi večkrat teatralno namerno zaigrani, ter dolgo vztrajanje s povsem razglašeno kitaro, ki kar kriči na tehnika naj jo uglasi, je nekaj, kar pravega glasbenega purista zagotovo hipoma zmoti. A ne pravih punk rock pristašev ter nasploh pravovernih Die Ärzte privržencev, ki takšne manire s strani skupine preprosto zahtevajo. Farin Urlaub se ne bo nikoli naučil igrati kitare, a ravno to je ena od večnih privlačnosti te skupine. Na sredini se je bend zamenjal na instrumentih in Rodrigo je urezal na kitari zelo zgledno solažo. Bend se je presenetljivo lotil tudi skladbe Klaus, Peter, Willi Und Petra, ki je ni izvajal na koncertih vse od leta 1985, medtem ko je bila Tittenmaus zaigrana na željo oziroma po dodatnem izboru publike.

Zvesti privrženci so vseskozi obvladovali prav vse verze na pamet. Od prve do zadnje vrste. Celotna razprodana dvorana v Kinu Šiški. Kot v transu so sledili zabaviščnemu teatru, ki je prihajal iz odra ter vzbujal tudi malho samoironije. Predstavljajte si da bi Siddharta nastopila v Berlinu in bi napolnila oziroma popolnoma razprodala dvorano z 800 Slovenci. Šlo je za popoln nemški punk rockovski žur, pri čemer Farin Urlaub ni pozabil proti koncu povprašati publiko, koliko je v njej avstrijskih prijateljev. Konkretna večina je šla seveda popolnoma v zrak in pod strop dvorane. Po dobri uri koncerta, se je zgodil manjši osip. To sem opazil povsem nenačrtovano, ko sem se prav v tem času nahajal zunaj dvorane. Kakih dvajset ljudi je zapustilo prizorišče. A ne v trumi, pač pa sporadično, v presledku desetih minut. To je bila tista mini peščica Slovencev, ki se je torej znašla na Die Ärzte koncertu in očitno obupala.

Bend se je na oder vrnil kar po tri dodatke in urezal skupno 38. skladb. Če ne bi bilo toliko govorjenja, bi bil koncert seveda krajši, ali pa komadov vsaj 50. A teater in komedijantstvo morata biti obvezno prisotna na njihovih koncertih. Dejansko odličen, superioren žur, kjer pravzaprav bend niti ne potrebuje posebnega vložka energije, kajti koncert pelje kar publika sama. Ta se je teatralno odzivala, sproščala podoživet kraval. Kemija na relaciji Die Ärzte – publika je bila izjemna ter enkratna.  

Koncert, ki je bil definitivno enkraten in nekaj povsem nevsakdanjega za klasično koncertno ponudbo rocka in rolla na Slovenskem. Odličen koncert. Neverjetna energija karizmatičnega in nalezljivega tria. Klubski dogodek v družbi zares velikega benda. Brez šale velikega. To je tisto nekaj, kar je naredilo ta dogodek v Kinu Šiški za nekaj posebnega, edinstvenega in zelo verjetno neponovljivega. Slovenskemu promotorju se je povabilo skupini gotovo obrestovalo in po tej plati ne bi bilo prav nobeno presenečenje, če povabi Die Ärzte še kdaj v Ljubljano. Koncert polnokrvnega odklopa urezanega po čistokrvni nemški filozofiji punk rock percepcije, na katerega se tudi v primeru, da je obvladovanje vaše Nemščine luknjasto, zagotovo (vsaj enkrat v življenju) splača priti.

avtor: Aleš Podbrežnik
fotografije: Aleš Podbrežnik

Setlista:
Portsmouth Sinfonia – Also sprach Zarathustra (nasneti uvod)
1. Rückkehr
2. Bravopunks
3. Wie es geht
4. Lied vom Scheitern
5. Wir sind die Besten
6. 2000 Mädchen
7. Ignorama
8. Ein Mann
9. Punkbabies
10. B.S.L.
11. Perfekt
12. Lady
13. 1/2 Lovesong
14. Sohn der Leere
15. Anti-Zombie
16. Tittenmaus
17. Der Graf
18. Himmelblau
19. Deine Schuld
20. Außerirdische
21. Fiasko
22. Angeber
23. Omaboy
24. Dein Vampyr
25. Klaus, Peter, Willi und Petra
26. Abschied
27. Heulerei
28. Revolution ’94 / Kopfüber in die Hölle
29. Schunder-Song
30. Ist das alles?
—dodatek I.—
31. Blumen
32. Westerland
33. Zu spät
…dodatek II.—
34. Schrei nach Liebe
35. Unrockbar
36. Junge
—dodatek III.—
37. Rettet die Wale
38. Dauerwelle vs. Minipli


2 Comments
  1. Izzy says

    Problemm o majhnem številu slovenskih obiskovalcev je pomoje bolj v tem, da so bile karte razprodane pomoje v treh dneh. V lajfu nisem videl da bi šle karte tako hitro. Vem, ker sem jo hotel kupiti en teden po tistem ko so šle v prodajo.
    Upam, da še kdaj pridejo k nam in da jih končno ujamem v živo.

  2. Poba says

    Stari presenečaš. V pozitivnem smislu valjda. Tud to sem razmišljal, da je gotovo eden vzrokov, da so nas nemškogovreči obsedenci enostavno prehiteli v internetnem nakupu vstopnic. Zdej pa resno vprašanje. A bi šu z mano na Jag Panzer 5.6.2019 na Dunaj?

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki