džeZZva ponovno v studiu!

džeZZva 2020 (press/promo)
0 176

Člani kvarteta džeZZva iz Murske Sobote, ki deluje od leta 2010, so se minuli vikend zadrževali v prostorih studia Bejsmen v Mariboru, kjer so pod taktirko Danila Ženka posneli devet novih avtorskih skladb, ki bodo kmalu izšle na njihovem četrtem albumu z naslovom Clearnes. Skladbe, katerih avtorji so člani skupine Dejan Berden – klavir in sintetizator, Iztok Rodež – kitare, Tadej Kamp – električni bas in kontrabas in Miran Celec – bobni, zaobjemajo zadnje obdobje njihovega ustvarjanja. Skladbe so nastajale od leta 2018, ko so izdali svoj zadnji album Sintur. 

džeZZva, ki so v letih delovanja uspeli vzpostaviti svoj značilen in prepoznaven zven in predvsem povezanost članov v skupno celoto, s svojo glasbo ostajajo v svojem prepoznavnem miljeju glasbenega občutja, neobremenjenega z različnimi glasbenimi stili, zvoki, pristopi do igranja in podobno. Skladbe z naslovi Drops, Landing, Gummy, Simple Blues, The Other Corner, Why Not, Two Way Of Life, So Complicated in Clearnes bodo čez poletje deležne tehnične obdelave, nov album, ki ima delovni naslov Clearnes, pa fantje napovedujejo za konec poletja, ko jih boste zagotovo lahko srečali na katerem izmed slovenskih odrov. 

Iz ozadja skupine:

Kvartet džeZZva je ena redkih soboških skupin, ki razvija svoj lasten avtorski slog glasbe, v katerega vključujejo tako panonske glasbene motive, kakor tudi določene ljudske glasbene motive Prekmurja, katerim vlivajo svoj lasten avtorski pridih. Je ena redkih ali celo edina domača skupina, ki svojo glasbo redno izdaja v obliki albumov in na ta način skrbi za glasbeno zapuščino, obenem pa svojo glasbo preko rednih koncertov doma in v tujini predstavlja širšemu občinstvu in s tem širi odličen glasbeni duh prekmurske ravnice. Obenem je njihova glasba tako univerzalna, da navdušuje tako glasbene poznavalce, kakor tudi poslušalce, ki so še do včeraj menili, da ne marajo jazza oz improvizirane glasbe. 

Gre za skupino, ki se je s svojim prvim avtorskim albumom džeZZva uvrstila med 20 najzanimivejših albumov leta 2014, leta 2015 so z video spotom za skladbo East pristali na lestvici NAJ TOČKA 2015, redno pa se uvrščajo na regionalno glasbeno lestvico Jazzolovka, kjer s svojimi skladbami praviloma zasedajo prva ali visoka mesta. Leto 2018 so se s svojim tretjim albumom Sintur uvrstili med 30 najboljših jazzovskih albumov v celotni regiji in med 10 naj albumov slovenske glasbene scene. Skladba Bruzel s tega albuma pa je pristala na kompilaciji Music Slovenia, ki jo je letos izdalo združenje SIGIC in predstavlja cvet slovenske avtorske glasbe in s katero društvo SIGIC promovira slovensko avtorsko glasbo po Evropi in svetu. 

Leta 2020 je kvartet nastopil v sloviti dvorani Museum Le Corbusier v Firminyu v Franciji. Leto kasneje pa so se uvrstili v program slovitega festivala Jazz a Vienne v Franciji, ki velja za enega izmed petih najeminentnejših jazz festivalov v Evropi.  

So prejemniki plakete za pomembe kulturne dosežke, ki jo podeljuje Mestna občina Murska Sobota. 


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki