džeZZva z novim videom za skladbo “Preplet”

0 109

Skladba Preplet iz zadnjega albuma skupine džeZZva z naslovom Sintur, je nastajala nekaj let, po segmentih. Gre za precej posebno skladbo iz repertoarja skupine. Je edina vokalna skladba, aranžmajsko minimalistična, brez klavirja in kontrabasa kot ključna zvočna stebra ostalih skladb, z minimalistično vključenimi tolkali in brez instrumentalih improvizacij. Posebna je tudi v načinu nastajanja, saj je nastajala zelo po intuiciji vseh vključenih. In v kar nekaj momentih bi se lahko zgodilo, da bi skladba prej razpadla, pristala v kakšnem zaprašenem arhivu. Ampak očitno je bilo nekaj, kar je vse skupaj vleklo naprej in pripeljalo do tega, da je skladba dobila še svojo vizualno podobo.

Skladba temelji na enostavnem vzorzcu na akustični kitari, na katerega je vokalno linijo dodala pevka Lina Rahne. »Štiri osnovne akorde sem neobvezno poslal Lini, naj jih posluša, in če jo kaj gane, še kaj doda. Še sam ne vem, zakaj sem to poslal ravno njej. Lahko bi jo komor koli,« pove kitarist Iztok Rodež. In minilo je pol leta, malo sem že pozabil na to, potem pa mi pošlje predlog vokalne linije in vokalni aranžma, ki ga je posnela na moj loop. Takrat se mi je prvič zazdelo, da je to to, in da s tega lahko nastane kaj zanimivega. Takoj sem vključil še ostale Dejana Berdena, Mirana Celca in Tadeja Kampla, naj vsak doda kakšno svojo idejo. 

Ker pa sem si vedno želel, da bi interpretirali poezijo kakšnega od prekmurskih pesnikov, sem iskal primerno besedilo in najprej pomislil na Vincetiča, pove Rodež Ko sem prišel do pesmi Tišine iz pesniške zbirke Pristave, sem vedel, da je ta prava, da je tista, ki jo lahko najbolj povežemo z našo glasbo. Zakaj Vincetič? Težko povem, zakaj prav on, razlaga, ko sem prebiral poezijo prekmurskih pesnikov, me je vedno nekaj vleklo k Vincetičevi poeziji. »Vedno se mi je zdel tako iskren v tem, kar je delal, pošten v odnosu do pokrajine, do poezije in do ljudi. Zato sem se tudi odločil, da naši glasbi dodamo njegovo poezijo«. 

Poklical sem ga in mu povedal, da želimo uglasbiti eno izmed njegovih pesmi, katero pesem sem izbral ter ga vprašal, ali se strinja. Bil je zelo presenečen, da smo zbrali ravno njegovo poezijo in hkrati zelo srečen, da smo se spomnili nanj. Takoj je bil za. Obljubil sem mu, da mu jo, ko jo končamo, pošljem, a je kmalu po najinem pogovoru umrl. Žal je Vincetič ni nikoli slišal, smo pa pesem uvrstili na džeZZvin zadnji albumu Sintur.

džeZZva je znana po tem, da navdih išče predvsem doma, v lokalnem okolju. Tako so tudi pri nastajanju video spota sodelovali domači ustvarjalci.  Za idejo in snemanje kadrov je poskrbel vsestranski Matej Fišer, za montažo Matej Kolmanko, čutne fotografije panonske pokrajine pa je dodal ljubiteljski fotograf Marjan Vaupotič. Videospot za skladbo bodo premierno zavrteli na slovesnosti ob kulturnem prazniku v Murski Soboti, saj so izvajalci, skupina džeZZva, med letošnjimi kulturnimi nagrajenci.  


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki