Eddie Van Halen (26. 1. 1955 – 6. 10. 2020)

foto: Ebet Roberts/Redferns
0 2,606

Eddie Van Halen, legendarni kitarist zasedbe Van Halen, je umrl v starosti 65 let. Kot je znano se je Eddie več leto boril z rakom na grlu, s katerim je na koncu izgubil bitko. Vest je v posebni izjavi za javnost potrdil njegov sin Wolfgang. 

Wolfgang je včeraj zapisal: “Ne morem verjeti, da vam v tem trenutku to zares pišem, vendar pa vam moram sporočiti, da je moj oče Edward Lodewijk Van Halen danes zjutraj izgubil svojo dolgo in težko bitko z rakom.

“Bil je najboljši oči, ki si ga lahko zaželiš. Vsak trenutek, ki sem ga lahko z njim delil, bodisi na odru, ali drugje, je bil zame poklon.”

“Moje srce je zlomljeno in ne verjamem, da si bom od te izgube kdaj popolnoma opomogel. Tako rad te imam oče.”

Eddie Van Halen se je rodil leta 1955 v Amsterdamu. V zgodnjih šestdesetih se je skupaj s staršema in bratom Alexom preselil v kalifornijsko Pasadeno, kjer sta skupaj z Alexom ustanovila skupino. Ta je kasneje, točneje po priključitvi pevca Davida Lee Rotha in basista Michaela Anthonyja leta 1974, postala Van Halen.

Van Halen so svoj istoimenski prvenec izdali leta 1978. To je album, ki je povzročil revolucijo v rock glasbi, saj je Eddie s svojim inovativnim in do takrat še neslišanim kitarskim slogom, redefiniral igranje kitare v rock glasbi. Zlasti zavoljo tehnike dvoročnega igranja na kitarskem vratu imenovano “tapping”, kar ga je povzdignilo do statusa najbolj vplivnih kitaristov, po Jimi Hendrixu. Eddie Van Halenove inovacije so navdihovale tisoče in tisoče glasbenikov, ki so mu sledili.

Eddie je v zvezi z razvojem tehnike tappinga povedal nekoč tole: “Skušal sem igrati natanko tako, kot nekateri drugi glasbeniki, vendar mi to ni uspevalo. Takrat se mi zdi, da sem razvil tak slog. Iz golega vzroka, da ne morem igrati kot nekdo drug. Zato sem se moral domisliti nečesa drugega. Nekaj svojega. Še danes gledam na veličino teh glasbenikov, kot majhen otrok. Samega sebe nikakor ne enačim z njimi.”

Z enigmatičnim Davidom Lee Rothom za mikrofonom, je skupina postala čvrsto odločena, da vrne v rock’n’roll znova polno malho zabave, celoten žanr pa je do roba napolnila s potentnim helijem, na katerem je poletel ves svet. Van Halen so postali v ZDA najbolj priljubljen žur bend, njihov, z visoko oktansko voltažnim prebitkom naravnani hard rock, pa je z nepozabnimi hiti postal glasba generacije osemdesetih.

Ko je David Lee Roth leta 1985 zapustil skupino, je z njim odšel iz nje del magije, čeprav je njegova zamenjava Sammy Hagar veljal za tehnično bistveno boljšega pevca. Ne glede na to, pa je Sammy, ki so mu rekli tudi “Van Hagar”, priskrbel skupini nov brezgrajno kičast odrski model oziroma statuo in tako skupini zagarantiral, da je ta zadržala, vso žurersko vročekrvnost in porogljivost. V takem okolju in z novo okrepitvijo, je Eddie Van Halen ohranjal še naprej status inovativne sile, ki je navdihovala mnoge.

Skozi leta se je skupina nekoliko umirila in leta 2012 z “A Different Kind of Truth” izdala svoj skupno dvanajsti in zadnji studijski album. Edini v tem tisočletju. V vlogo pevca se je za ta album k Van Halen vrnil znova David Lee Roth, namesto Michaela Anthonyja, pa je vlogo basista v skupini prevzel Eddiejev sin Wolfgang.

Eddie Van Halen je bil v zadnjih 25. letih priča mnogim zdravstvenim težavam. Leta 1999 so mu operirali kolk, že leto zatem, pa se je soočil z rakom na jeziku. Bil je dolga leta alkoholni odvisnik in leta 2005 vstopil v proces rehabilitacije. Šele v lanskem letu je prišla na dan tudi vest, da se Eddie bori že vrsto let z rakom na grlu.

Ne glede na resne zdravstvene težave Eddie Van Halena, pa stalna namigovanja o ponovni združitvi v medijih niso prenehala krožiti.


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki