Ennio Morricone (10. 11. 1928 – 6. 7. 2020)

0 117

V 92. letu starosti je v Rimu preminil italijanski komponist in dobitnik Oskarja Ennio Morricone.

Žalostno novico je sporočil njegov dolgoletni prijatelj in odvetnik Giorgio Assumma, ki je povedal, da je Morricone preminil potem, ko so ga sprejeli v eno izmed rimskih bolnišnic. Morricone naj bi padel in si zlomil nogo ter nato poiskal zdravniško pomoč. Zatem pa so se začele stvari komplicirati.

Morricone je napisal glasbo za več kot 500 filmov in televizijskih nadaljevank, najbolj pa je znan po uglasbitvi špageti vesternov Sergia Leonea, kot so: Once Upon A Time In The West, A Fistful of Dollars, For A Few Dollars More, The Good, The Bad And The Ugly, proslavil pa se je tudi z glasbenimi prispevki za filme: The Untouchables, The Mission, Once Upon A Time In America, Cinema Paradiso, Kill Bill in The Hateful Eight.

Morricone je s svojim opusom zapustil vpliv tudi v progresivnem rocku, kar je priznal tudi renomirani saksofonist, flavtist in komponist Theo Travis rekoč: “Njegova glasba je zelo progresivna, v njej pa je izjemno veliko ambicioznosti, kot tudi razvojne dinamike motivov, ki se nenehno spreminjajo in ko se ponovijo, se vselej ponovijo vsaj kanček drugače.”

Travis, ki je v karieri med drugim igral s Soft Machine, Stevenom Wilsonom, Gong, King Crimson, Davidom Sylvainom, Davidom Gilmourjem in The Tangent, dodaja: “Poleg tega je v njegovi glasbi obilje prelepih orkestracij, ki gradijo skupaj kopico glasbenih silnic v orjaško glasbeno telo. Prostrane lestvice ustvarjajo izrazit simfonično progresivni zvok, ki daje občutek, kot da bi ga izvajala tvoja priljubljena lokalna skupina.”

Metallica je uporabila za nasneti uvod v vsak začetek svojih koncertov, skladbo The Ecstasy Of Gold Ennia Morriconea.

James Hetfield je sredi osemdesetih v zvezi s to izbiro povedal sledeče: “Na začetku smo uporabljali za uvod v naše koncerte le utripanje srca, ki utriplje vse hitreje in hitreje. Neumnost. Potem pa je naš takratni menedžer prišel na idejo, da ta uvod zamenjamo z The Ecstasy Of Gold in ko smo jo uporabili prvič, se je nekaj zgodilo. Dodatno nas je podžgalo, to pa se je preneslo na še večjo ekstazo s strani obiskovalcev naših koncertov.”

Ob Metallici, sta svoji predelavi Morriconeovih izvirnikov prispevala za album posvetitve “We All Love Ennio Morricone” (2007), med drugim tudi Roger Waters in Bruce Springsteen.

Morricone je prejel leta 2007 častno akademsko nagrado, ki mu jo je predal filmski igralec Clint Eastwood, do svojega prvega Oskarja, pa se je moral načakati vse do leta 2016, ko mu ga je uspelo osvojiti v kategoriji “najboljša filmska glasba” za film Quentina Tarantina “The Hateful Eight”


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki