Fenomen Babymetal osvojil avstrijsko prestolnico

2 314,863

Lokacija: Dunaj / Gasometer / Avstrija
Datum: 11. 2. 2020

Ko je zasedba Babymetal prišla na sceno z debitantskim albumom leta 2014, se je zdelo, da je skupina zgolj muha enodnevnica. Zaradi samega koncepta je bila zasedba cel »bum« na Japonskem. A v naslednjih letih je skupina osvojila tudi ameriški in evropski trg. Zdelo se je neverjetno, da kaj takšnega lahko sploh obstane več kot en album.

Zgodba Babymetal se nikoli ni začela kot “metalski bend”. To je nastalo bolj ali ne ponesreči. Vse tri prvotne članice zasedbe namreč izhajajo iz kontroverzne »Johnny« linije, ki je odgovorna za vse večje J-pop zasedbe zadnjih nekaj desetletij. Skupina je v bistvu nastala zaradi prenasičenosti klasičnih j-Pop skupin, da bi prinesla nekaj drugačnega; predvsem za mlada dekleta. Zato tudi prvi svetovno prepoznavni komad “Gimme chocolate!!” govori o tem, da se tudi dekleta, ki obožujejo čokolado in imajo kakšen kilogram preveč, ne potrebujejo obremenjevati za vsako stvar. Tudi drugi najbolj opevan komad “Karate” ponovno govori o dekliških težavah. Šele pred kratkim je skupina pričela izdajati skladbe brez “dekliškega tona”. Trenutno je najbolj prepoznavna PA PA YA, ki kot naslov navaja govori o papaji.

Leto 2018 je bilo skoraj usodno. Tragično je preminil kitarist Mikio Fujioka, sledil je odhod pevke in plesalke Yuimetal. Zdelo se je, da je z Babymetal konec, a skupina je vstala kot feniks iz pepela. Leta 2019 je izšel album Metal Galaxy, sledila pa je obsežna turneja, ki je zavila tudi v Evropo. 11. februarja je bil najavljen povratek Babymetal v Avstrijo, rezervirana je bila velika dvorana Gasometra.

Kontroverznost Babymetala med “metalci” že nekaj časa buri duhove, spominja pa na prihod metalcora v na prelomu tisočletja, ko “nisi bil pravi metalec, če si poslušal to”. Kawaii metal, kot so poimenovali zvrst Babymetal pa le odpira vrata medgeneracijski luknji v današnji dobi metala.

O popularnosti skupine ni treba posebej poudarjati. Dvorana Gasometra je namreč bila razprodana, torej polna do zadnjega kotička. Med obiskovalci pa se je videlo vse možno. Prišli so starši z otroki, veliko je bilo seveda najstniške populacije, manjkalo pa tudi ni starejših starošolskih metalcev.

Sliši se morda čudno ali drugačno, saj se je koncerta na Dunaju udeležilo preko 30 deklet, ki so koncert zaradi veliko moshipitov in cicrle pitov bile primorane koncert spremljati bolj iz zadnjih vrst, vendar pa pri temu niso niti malo manj uživale. To da lahko duh rocka oz. metala prevzamejo tudi mlajši s pomočjo Kawaii metala, je definitivno nekaj posebnega, še posebej staršem, ki lahko ta duh predajo naprej svojim otrokom, hkrati pa z veseljem opustijo popevkarske skladbe Disneyjevega Ledenega kraljestva.

Preden se je sploh pričel koncert, se je preko projekcij odvrtel intro »Future Metal«, kjer so bile prikazane različne futuristične zadeve kot iz kakšne znanstvene fantastike. Sledila pa evforija cele dvorane, ko se je koncert pričel s komadom DA DA DANCE. Babymetal pretirano dolgo niso rabile, da je bila cela dvorana na nogah. Sledil je namreč hit »Gimme Chocolate!!«. Najstniškega kričanja kar ni bilo konec. Z vsakim komadom pa se je zadeva le stopnjevala. Babymetal so pred vsako skladbo držale evforijo s tem, da so bili uvodi v skladbe daljši.

Skupina je svoj repertoar umestila več ali manj vse skladbe, po katerih so Babymetal tudi poznane. Polno dvorana Gasometra je bila deležna hitov, kot so Shanti Shanti Shanti, Megitsune, KARATE, Headbangeeeeerrrrr!!!!!, Distortion in druge. Eden izmed vrhuncev koncerta je bil nedvomno komad »PA PA YA!!«, pri kateri se je navdušenje pokazalo z vrtenjem majice v ritmu komada. Takšno izkazovanje spoštovanje je sicer precej znano na Japonskem, a dandanes pa je seveda vidno tudi po Evropi in ZDA.

Babymetal so zaključile s komadom Road of Resistance, pri katerem je publika glasno prepevala in kričala napeve. Po dvorani je konkretno odmevalo: »oooh ooooh ooooh!« In tu je treba priznati, da si je bilo težje predstavljati bolj epski zaključek.

Babymetal so s koncertom v razprodanem Gasometru dokazale, da niso le muha enodnevnica. Popularnost občutno raste. In da so koncert obiskale različne generacije, je dalo vedeti, da zna biti naslednjič obisk še toliko večji.

Besedilo in fotografije: Denis Paradiž
Uredil: Primož Novak

Intro:
FUTURE METAL

DA DA DANCE
Gimme Chocolate!!
Shanti Shanti Shanti
BxMxC
Kagerou (kami bend intro)
Oh! MAJINAI
Megitsune
PA PA YA!!
Distortion
KARATE
Headbangeeeeerrrrr!!!!!

Encore:
Road of Resistance

2 Comments
 1. Lukas M says

  Wish Google translate translated this better to German or English!
  Great pictures even if only 3 more coming I hope???

  Stay safe and hi from Oberösterreich

 2. Denis says

  Hi Lukas, thank you for leaving a comment. While I did take more pictures, unfortunately, everybody photographer was allowed to post only three from their batch and they were picked by the management so no more pictures will be posted. Keep up with Rockline, Babymetal are coming back this summer 🙂

  Best,
  Denis

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki