Gordon Haskell 27. 4. 1946 – 18. 10. 2020

Gordon Haskell
0 122

Gordon Haskell – najbolj poznan po samostojni karieri in svojem delovanju na dveh albumih ikon progresivnega rocka King Crimson -, je preminil v starosti 74 let.

Na uradni FaceBook strani Gordona Haskella je podana sledeča uradna izjava: “Z veliko žalostjo sporočamo, da je premil Gordon, veliki glasbenik in čudovita oseba, ki ga bodo mnogi močno pogrešali.”

V ločeni uradni izjavi pa so King Crimson zapisali na svoji FaceBook strani sledeče: “Umrl je Gordon Haskell. Njegov čas s King Crimson mu ni prinesel pretiranega veselja v njegovi dolgi glasbeni karieri. Kljub temu, pa veljata njegova prispevka na albumih “In The Wake Of Poseidon” in še posebno “Lizard”, med privrženci King Crimson, za zelo cenjena.”

Haskell je debitiral pri King Crimson na albumu “In The Wake Of Poseidon” (1970, RockLine recenzija), na katerem je prispeval vokal na skladbi “Cadence And Cascade”. Na nasledniku “Lizard” (1970), je Haskell odigral v celoti bas kitaro in odpel vse vokale, z izjemo dela Lizard suite z naslovom Prince Rupert Awakes, kjer je prispeval vokal Jon Anderson (Yes).

Gordon Haskell, sicer po rodu Anglež, se je leta 2008 ustalil na grškem otoku Skopelos. V izjavi je povedal, da se je za to odločil, ker je postala Anglija ‘izgubljeni primer’. Leta 2016 se je v Veliko Britanijo vrnil, ker se je soočil s finančnimi težavami.

Gordon Haskell je drugo polovico šestdesetih preživel kot član skupine Fleurs de Lys in z njimi, med letoma 1966 in 1968, posnel štiri albume. Leta 1969 je izdal svoj prvi samostojni studijski album “Sail In My Boat”, ki je izšel pri založbi CBS.

Leta 1971 je Haskell sklenil pogodbo z Atlantic Records in izdal album “It Is And It Isn’t”, ki ga je produciral Arif Mardin, znan po sodelovanju z Norah Jones. Album je bil komercialno neuspešen. Leta 1979 je izšel njegov tretji album “Serve at Room Temperature”, ki mu znova ni prinesel uspeha. Leta 1984 se je preselil na Dansko, kjer se je preživljal s prepevanjem po nočnih barih in klubih. V tem času je svoj vokal močno izpopolnil. Po vrnitvi v Anglijo, je nadaljeval z nastopanjem po nočnih barih. Leta 1990 je izdal svoj četrti studijski album “Hambledon Hill”. Single “Almost Certainly” mu je prinesel prvo mesto na glasbeni lestvici najbolje prodajanih singlov v Južni Afriki.

Gordon Haskell je svoj komercialni preboj dosegel leta 2001, ko je izšel single “How Wonderful You Are”, ki mu je pot do vrha britanske lestvice najbolje prodajanih singlov preprečil le Robbie Williams. Album “Harry’s Bar” (2002) je zamešal štrene na vrhovih evropskih glasbenih lestvic, ker se je v Veliki Britaniji povzpel do drugega mesta. Temu so sledili še štirje studijski album – zadnji med njimi “The Cat Who’s Got The Cream”, je izšel v letošnjem januarju.


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki