Gotthard: Steve Lee – The Eyes Of A Tiger: In Memory Of Our Unforgotten Friend!

0 120

Založba: Nuclear Blast Records
Datum izida: 2. 10. 2020
Produkcija: Gotthard
Dolžina albuma: 54.08 min
Zvrst: Hard Rock
Ocena: 9.0/10


Letošnjem letu je minil deset let od tragične smrti Stevea Leeja, enega najimenitnejših in najbolj čislanih pevcev hard rocka, brez katerega Gotthard ne bi nikdar postali velika hard rock senzacija.  Lee je bil veli ljubitelj motociklizma. V začetku oktobra 2010 se je odpravil s skupino 21. švicarskih motociklistov na daljši izlet po ZDA. V tej skupini je bil tudi Gotthard basist Marc Lynn. Dvanajst motorjev je parkiralo na enem izmed počivališč sredi Nevade, ker se je pripravljalo na dež, da se primerno opravijo in nadaljujejo svojo pot. Po spolzkem cestišču se je v tistem trenutku pripeljal šleper, ki ga je odnašalo s cestišča. Zadel je ob štiri motorje, ki so poleteli proti nič hudega slutečim motociklistom. Eden med njimi je zadel Leeja in ga smrtno poškodoval.

Gotthard so se po tem tragičnem dogodku dolgo pobirali. Lep čas ni bilo jasno ali misli skupina brez Leeja sploh nadaljevati. Vseeno so se fantje pobrali in spravili skupaj. Izbrali so novega pevca in tako v zadnji dekadi izdali štiri nove studijske albume.

Tiste magije ni več. To je jasno. Lee je nenadomestljiv. Ne glede na to, da so Gotthard po njegovi smrti izdali štiri zelo dobre albume, ki jim ne gre prav ničesar očitat. A ostajajo v senci prav vseh Gotthard albumov, ki so bili posneti in izdani z Leejem v postavi.

Očitno so Gotthard že v času Stevea Leeja izkazovali naklonjenost temu, da posnamejo nekoč akustični album. Iz arhivov so namreč izvlekli stare posnetke na katerih so preigravali svoje skladbe v akustični režiji z Leejem na vodilnem vokalu. Kot je znano je bend vedno rad vpeljeval vsaj 20. minut akustike v koncertne repertoarje, vsaj 20 minut, ki so bile rezervirane za akustične predelave izvirnikov. Gotthard so bili v tem veliki mojstri. Obenem pa so od nekdaj sloveli tudi po tem, da so bili odlični v komponiranju balad. Nepisano pravilo pravi sledeče. Če neka hard rock skupina slovi po pisanju odličnih balad, sodi v žanrsko špico. Gotthard se v tem pridružujejo največjim tovrstnega posla (Def Leppard, Whitesnake, Bon Jovi).

Lee je bil neulovljiv. Tudi danes ostaja njegov vokal nenadomestljiv in neulovljiv, toliko vsega razkošja ponuja njegova aura. Njegov vokal nosi izjemno karizmo. Ko postaviš tak vokal v sfero gole akustike, se njegova orjaška karizma iskri še izdatneje. Torej. V ozadju te akustične kompilacije sodeluje vsa aktualna postava zasedbe Gotthard. Tudi Nic Maeder – vokalist ki je nadel orjaško obuvalo Stevea Leeja-, je prispeval spremljevalne vokale. Ohranjene so tudi izvirne linije akustičnih kitar in bas kitare. Na mestih so seveda malo pofrizirane in zvočno nadgrajene, prav tako so fantje dodali na nekatere točke godalne aranžmaje. Gole akustične demo posnetke z Leejevim vokalom, so fantje naknadno izbrusili do te mere, da so postali aktualizirani in primerni za izid na posebni kompilaciji, ki so jo posvetili spominu na svojega tovariša. Tovariša, ki ne bo nikoli pozabljen. Ne s strani članov skupine, ne s strani njenih privržencev. Ob enajstih prearanžiranih klasikah, sta našli prostor na tej kompilaciji do tega dne neizdana avtorska stvaritev imenovana Tarot Woman, ki nosi folkovski pridih in pa priredba Survivor zimzelena Eye of the Tiger (v akustični in električni verziji).  Slišati skladbo, kot je fenomenalna Need to Believe v akustično baladni režiji, prinaša za vsakega privrženca skupine dejansko nor občutek. Strese in prezebe do kosti. Kot je Leeju vselej uspevalo. Da čustveno pretrese in premakne poslušalca. Da vdahne vsaki skladbi pečat, ki je prinašal h Gotthard edinstven element. Edinstveno substanco, ki je lahko izvirnik v končni formi povsem predrugačila.

Res odlična poteza. Recimo kar odlična domislica, kako se pokloniti svojemu nekdanjemu tovarišu. Oboževalci skupine so v sedmih nebesih. Dobili so košček Stevea Leeja, nepozabnega hard rock vokalista, ki domuje nekje na lepšem, kjer se je pridružil v rock’n’roll nebesih drugim legendam. Tam, kjer mu še danes najraje niče ne bi pustil oditi. A takšno je življenje. Ostaja le tisto, kar zapustiš za seboj. In Lee je še kako živ v srcih ljubiteljev hard rocka.

Avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
1. One Life One Soul
2. Let It Be
3. In The Name
4. Lonely People
5. Heaven
6. Need To Believe
7. Lift U Up
8. Hush
9. First Time In A Long Time
10. Tarot Woman
11. And Then Goodbye
12. The Train
13. Eye Of The Tiger
14 Eye of Tiger (električna verzija, dodatna skladba)

Zasedba:
Steve Lee – vokal
Nic Maeder – spremljevalni vokal
Leo Leoni – kitara
Freddy Scherer – kitara
Marc Lynn – bas kitara
Hena Habegger – bobni

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki