Stan Bush: Dare To Dream

0 71

Založba: Cargo Records UK
Datum izida: 20. 11. 2020
Produkcija: Holger Fath
Dolžina albuma: 47.14 min
Zvrst: AOR
Ocena: 8.0/10


Stan Bush je resnični »preživelec«. Osemdeseta so se odvila pred tridesetimi leti. Dejansko je ostal lep spomin nanje, če si jih dihal in živel. Tudi v glasbenem oziru. A se možakar ne da.  Z vsakim njegovim albumom, ki ga izda te enostavno odstreli za več kot 30 let v preteklost in tam obstaneš za dobre tričetrt ure. V tistih brezbrižnih osemdesetih. Nostalgično se odvrti serija zimzelenih hitov iz časov, ko je bil rock vzgajan in skrbno negovan na radiu, ko so v akcijskih filmih mikastili zlikovce superheroji  tipa Jean Claude Van Damme (Stan Bush je prispeval glasbo za filma »Kickboxer« in »Startblood«) in njemu podobni in je Tom Cruise zganjal po nebu norčije v filmu »Top Gun«.

Dejansko je Stan Bush s svojim novim in skupno 12. albumom »Dare To Dream«, – mož je od nekdaj naklonjen sanjam – njegov album iz leta 2010 se namreč imenuje »Dream Of Dreams«-, ponudil enajst novih skladb, ki so od glave do pete posvetilo tem zlatim časom »davne preteklosti«. Komad »The 80’s« govori v besedilu natanko o tem. Prav neverjetno pa je, da mu razgledih v bližnjo prihodnost, ki so bržkone zamegljena, uspeva zadrževati tovrsten fokus kipečega optimizma.

Narava skladb nosi buditeljstvo, svečanost, in tisti znameniti in sladostrastni pomp. Bombastiko, brez katere bi bil tak AOR album takoj oropan esencialnosti. Pozitivno naravnih sporočil, kjer se nikdar ne smeš vdati, vedno slediti svojim sanjam, se podati brezbrižno na pot skozi ogenj,… Vse je tu. Torej mož ne izumlja Einsteina, pač pa deluje podobno kot »Angus Young AOR-a«, le v drugem žanrskem diapazonu. Recepturo, ki jo obvlada in konformistično uživa v njenem varnem zavetju, je namreč še enkrat perfektno prepakiral in serviral. Takšno, ki vedno znova in znova vžiga. Preprosto. »Dare To Dream« te hipno in na moč prepričljivo pahne naravnost za 35 let v preteklost. Stan Bush, ki je istoimenski prvenec izdal leta 1983 ve kaj počne in mu je vse jasno, kar se skladanja hipno nalezljive AOR glasbe tiče.

No, novi album torej ni več nobeno presenečenje. Privržence bo znova navdušil. To je gotovo. Recimo, da sodi tja v zlato sredino izdanih Bushevih albumov. Ne sodi v špico vrhuncev, pač pa se umešča v kakovostno sredino. V vsem zelo kvaliteten izdelek torej. Vsekakor nosi tudi ta album »svojega Rocky-ja« v skladbi Heat of Attack – sicer bo album blizu ljubiteljem lika in dela Survivor, kar ni več novost. Mož ostaja mojster skladanja. Vse skladbe dosegajo hipnotično nalezljivost, pečatne refrene, kjer izstopajo že omenjena Heat of Attack, grabežljiva in pečatna otvoritvena Born To Fight, ki je uporabljena za podlago v japonskih akcijskih risankah BAKI in Kenghan Ashura. Tu je izvrstna pol-baladna A Dream Of Love, ki se v kitici odpira blago v slogu Foreigner pa kakšne Missin You (John Waite), dokler je ne nasledita odlična predrefren in refren. Eden atmosferičnih vrhuncev albuma.

Novi album je seveda ustvarjal Bush pretežno sam. Pomagal mu je le zvesti sodelavec Holger Fath, ki je poskrbel za produkcijo albuma ter prispeval kitare in bas kitaro. V produkcijskem oziru zveni ta album izklesano »eighties«. Okej, bobni so naklikani, a je to storjeno briljantno. Ne zaznaš razlike. Globino daje zvočni krajini izraziti kontrast med šelestečimi sintetizatorskimi zavesami in prodornimi kitarskimi frazami, v središču vsega je izvrsten Bushev vokal, ki ostaja izrezljan za AOR in zori kot staro dobro vino.

»Dare to Dream« zgrabi in odpelje. Album torej, ki so ga privrženci seveda pričakovali. In Bush se ne da. Slepo in zvesto sledi svoji glasbeni tradiciji in svojim sanjam in si upa sanjati. Enkrat več na moč podoživeto! V tem početju postaja preprosto vrsta žanrske ikone!

Avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
1. Born To Fight
2. Dare To Dream
3. The Times of Your Life
4. A Dream Of Love
5. The 80’s
6. Live And Breathe
7. Heat Of Attack
8. Dream Big
9. True Believer
10. Never Give Up
11. Home

Zasedba:
Stan Bush – vokal
Holger Fath – kitara, bas kitara

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki