HELP! dostavili Tržičanom košček The Beatles magije (2014)

0 84

Lokacija: Bistrica pri Tržiču / Gorenjska plaža (amfiteater) / Slovenija
Datum: 11.10.2014


HELP! A Beatles Tribute Band, je že vrsto let naša stalnica v slovenskem glasbenem prostoru. Nenehno koncertira, kar ne čudi glede na preigravanje zapuščine verjetno najpomembnejše rock zasedbe v zgodovini človeštva. Ne glede na to, da so fantje vseskozi na odrih, je avtorju tega prispevka, ne glede na njegovo dolgoživost obiskovanja (pre)mnogih koncertov, splet okoliščin vselej preprečeval, da bi uspel užiti preigravanje The Beatles klasik s strani zasedbe HELP! tudi v živo. Pa je prišel končno tisti »usodni« prosti sobotni večer. In zastonjski koncert na prizorišču prenovljenega tržiškega bazena v nedrjih Gorenjske. Ta novi objekt se sedaj imenuje gorenjska plaža in poseduje prelep amfiteater, ki je z odrom vred idealen za pogosto koncertiranje zasedb mnogoterih žanrskih oblik.

HELP! A Beatles Tribute Band je kvartet (kaj drugega ne pride v poštev!) ameriško slovenske naveze, ki službuje oziroma prebiva že vrsto let v Sloveniji. Vodja zasedbe Ernie Mendillo (pri HELP! Paul McCartney) je v navezi z drugim Američanom postave Robertom McKenziejem (pri HELP! John Lennon) priključil tudi dva odlična slovenska glasbenika in sicer Žigo Stanonika na kitari (pri HELP! George Harrison) in bobnarja Gašperja Oblaka (pri HELP! Ringo Star).  Skupina je stopila na oder okrog devete ure zvečer! Hipoma je naletela na burne čustvene reakcije s strani publike. Kup mladih mamk in očkov z igrivo razposajenimi otroki, ki so v parterju lovili drug drugega – torej od mladih družinic, do »krajevnih starešin«, pa do, s smotkami »peltatno deljenega listja sladkih vsebin« oborožene mladine in teenagerjev ter vseh ostalih (med)generacijskih duš. HELP! A Beatles Tribute združujejo pod isto streho prav vse! Vse generacije. To pač diktira zimzelenost The Beatles zapuščine.

Bend je v prvi polovici igral zlasti material zgodnje »pre-psihadelične« ere skupine The Beatles, v drugem delu, ko si je preoblekel sive suknjiče, pa so odjeknile tudi klasike komponistično »zrelejše« ere enkratnih in neponovljivih Liverpoolčanov. Če udarimo hitro analizo primerjav izvirnika s »ponaredkom« sledijo sledeče opazke. Bend je zelo lepo naštudiral spremljevalne harmonije, zanimivo ob tem pa je, da se McKenzie (kot mož, ki opravlja funkcijo Lennona) z osnovno barvo glasu bolj približa McCartneyu, kot Mendillo opasan v »violinsko« Hofner bas kitaro (na funkciji McCartneya). Obča intonacija vokalov je nižja od izvirnika. S tem se je treba sprijazniti, zato je v najvišjih legah občasno v harmonijah »zaškripalo«.  Prav tako Mendillo ni levičar, tako kot McCartney oziroma možak, ki bi lahko ogral hkrati, kot desničar in/ali levičar bas kitaro, kar je sicer minorna opazka. Obenem je ob mimobežnem pogledu jasno, da si vsaj oba Američana nadevata beatlovske lasulje, če ne tud Oblak, kar je edina pravilna poteza, v kolikor ne gre drugače. Kar se izvedbe tiče, deluje bend zelo prepričljivo. Kompaktno, izvedbeno. Odlično igrajo! Zlasti je v kvartetu pravi magnet za ušesa delo Žige Stanonika, ki poseduje mero izjemne prefinjenost in pretanjenosti nad kontrolo zategovanja strun. Njegov vseskozi organsko čist in z »reverbom« kontrastiran zvok je dostavil izvedbo vrhunskih replik solaž izvirnikov in pravzaprav njihovo absolutno nadgradnjo, čemur bi presvetli George Harrison zagotovo zaploskal, v kolikor bi bil še živ. Solaže izvirnikov namreč niso nikakršna šala! Definitivno je Žiga prva atrakcija HELP!, nasploh ko se hkrati z igranjem kitare loti tudi vokalne izvedbe skladb Here Comes the Sun, Something in Blackbird, pri čemer se z vokalom neverjetno posrečeno približa vokalnim karakteristikam Georgea Harrisona.

Če preletimo repertoar koncertnega večera, smo bili priče izvedbi sledečih The Beatles skladb (kakšna je definitivno ušla iz spomina):  Please Please Me, Eight Days A Week,  Slow Down, Please Mr. Postman, All My Loving,  It Won’t Be Long, A Hard Day’s Night, Drive My Car, Day Tripper, I Want To Hold Your Hand, She Loves You, Obladi Oblada, Twist And Shout, I Need You, Help!, With A Little Help From My Friends, Come Together, Get Back, Here Comes The Sun, We Can Work It Out, Let It Be, Hey Jude, Yellow Submarine, Revolution, Norwegian Wood (The Bird Has Flown), Can’t Buy Me Love, Nowhere Man, Back in the USSR,  Yesterday, Lucy In The Sky With Diamonds, v prvem dodatku ganljivo Something in presenečenje ter poslastico večera v izvedbi Harrisonove Blackbird. Iz repertoarja niso izpadle niti tri priredbe drugih izvajalcev,ki so jih v svoji karieri na odrih izvajali The Beatles in sicer Rock ‘N’ Roll Music, Long Tall Sally ter Roll Over Beethoven. Skupina je tudi s samim instrumentarijem ter ostalo logistiko temeljnjega ozvočenja priskrbela zvok skladno zbližan izvirniku. Posebna pohvala pa gre znamenitemu prekaljenemu in izkušenemu ton mojstru, ki je bil nihče drug kot Yoldi. 

Ob vsem zapisanem se postavlja retorično vprašanje. Vemo, da že nekaj let obiskujejo slovensko metropolo Ljubljano s koncerti v Cvetličarni The Beatles Revival, še ena “tribute to Beatles” verzija. Iz Češke Republike. Le ti niso prav nič boljši in kakovostnejši v svojih dejanjih posnemanja The Beatles od zasedbe “HELP! A Beatles Tribute”. Čemu se torej vsako leto ne znajdejo na odrih slovenske prestolnice torej raje HELP! Verjamem, da so cenovno dostopnejši, pa tudi potni stroški zanje so neprimerno nižji!

Srčni zabavi in vedremu razpoloženju tega večera v Bistrici pri Tržiču ni in ni bilo videti konca. HELP! so publiko dobesedno kupili in ta ob definitivnem koncu še kar ni in ni hotela zapustiti prostorov amfiteatra.  Nastop dolg v celokupni izmeri preko dve uri in pol v katerem je bend zaigral zagotovo okrog 35. skladb. Dostojen in greha vreden približek originalu. Če pustimo ob strani zahteve najvišjih kakovostnih standardov, ki naj bi jih ponudila poljubna The Beatles replika s strani njegove svetosti »Dr ProgRocka«, ta je pogrešal med koncertom na odru sitar, Leslie ojačevalnik in Hammond orgle, zelo verjetno pa tudi izvedbo skladb tipa Tomorrow Never Knows, The Fool on the Hill ali A Day in the Life, je HELP! A Beatles Tribute Band skupina, pisana na kožo lepemu izpolnjevanju večinskih zahtev ljubiteljev skupine The Beatles, ki svoje delo opravlja prepričljivo in z veliko zavzetostjo!  

avtor: Aleš Podbrežnik
fotografije: Aleš Podbrežnik


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki