Iron Maiden s časovnim plovilom na pristanku v Pragi – prvi dan (2023)

foto: EDITA KLEMEN 2023
0 207,784

Iron Maiden (predskupina The Raven Age)
torek, 30. 5. 2023
Praga / O2 Arena / Češka Republika


Iron Maiden na novi turneji! Obligacija kar se obiska vsaj enega njihovih koncertov tiče. Ena najpomembnejših zasedb vseh časov, ko govorimo o širitvi priljubljenosti metal glasbe na planetu, ostaja koncertno nenasitna. Skupina, ki velja v metal glasbi za za veliki svetilnik navdiha, pa je za novo turnejo povlekla tudi zanimivo potezo. Nanaša se na repertoar in posledično scensko kuliso, ki v tokratni podobi družita občutja nostalgije ter spoznanje, da se zgodba o velikanih metala, še nikakor ne namerava zaključiti.

Aktualni studijski album »Senjutsu« (2021, RockLine recenzija), ki je bil prve odrske promocije deležen ob zadnjih izdihljajih »Legacy of the Beast« turneje v lanskem letu (prve komade v živo smo preverili na obisku Zagreba 22. 5. 2022), se je odločila taisti album nadalje promovirati tudi na novi svetovni turneji. Vendar pa tokrat ni ostalo pri standardnem običaju. To je tistem, da nove skladbe tvorijo najmanj tretjinski delež repertoarja, ostala dva pa ‘best of’ standardi. Skupina se je odločila v tokratni repertoar umestiti tudi večji delež skladb albuma »Somewhere In Time« (1986, RockLine recenzija), ki velja za mnoge privržence skupine, pa tudi siceršnje glasbene sladokusce, ki niso direktno vpeti privrženosti skupine, za enega kreativnih vrhuncev njene celotne kariere. Turneja imenovana torej »The Future Past«!

Podobno kot leta 1986, ko se je »Somewhere On Tour« turneja začela na območju naše bivše skupne države, pri čemer je bil tretji koncert po vrsti izveden v Ljubljani, so se Maiden odločili, da novo turnejo pričnejo v Ljubljani. Že lep čas pred prvi koncertom turneje, pa so se ogrevali v Splitu, nakar je Harris s svojimi British Lion nastopil dan pred pričetkom turneje v ljubljanski Cvetličarni, da bi naposled le dočakali prvi nastop legend (po obisku Plečnikovega stadiona v juniju leta 2007). Skoraj okroglih 16. let jih torej ni bilo na spregled v Slovenijo. O tem se je za RockLine že na debelo razpisal Dr. ProgRock v koncertni recenziji ljubljanskega nastopa skupine.

Glede na intenziviran koncertni utrip na tleh stare evropske celine, pa se je tokrat izplačalo skočiti tudi na Češko. Sploh če si želel videti Iron Maiden še dvakrat zapored ter povezati dvotedensko bivanje na Češkem z nastopi Mötley Crüe, Def Leppard, Scorpions in Kiss. Termini so si sledili z nekaj dnevnimi zamiki. Dejansko je takšna odločitev tudi padla. In da ne bi kdo mislil. Nisva bila edina Slovenca, ki sva si prišla ogledat Iron Maiden še na Češko.

Prvi izmed obeh razprodanih koncertov je predstavil skupino v bolj sproščeni luči, kot je to veljalo za ljubljansko izkušnjo izpred dveh dni. Skupina je vedela, da bo po tem koncertu nočila v Pragi in da po koncertu ne bo nobenega pakiranja in odhoda proti novi koncertni destinaciji. In več. Naslednji dan je imela celo organizirano prijateljsko nogometno tekmo na kateri so se člani skupine in ekipa tehničnega osebja udarila z veterani nogometnega kluba Slavija Praga. A počasi.

Ura je čas. Ljudje derejo z vseh smeri proti vhodnim točkam orjaške O2 Arene, ki sprejme v svoje drobovje cca 18.000 ljudi. Na dvorišču arene oziroma pred vhodom je skupina postavila baldahin in prodajala uradne spominke ter tako posledično zredčila pritisk na takšne pulte v notranjosti Arene. Vso povorko sredi pročelja Arene, se pravi zunanji plato in vhodni del, pa je spremljalo pridiganje po megafonu s strani dolgobradega posebneža, ki se čuti poklicanega, da rešuje ljudi pred obiski koncertnih dogodkov, ki so povezani z običaji herezije ter siceršnjim pečanjem s satanovimi šegami in navadami. Deloval je groteskno, a odločno. S transparentom in pridiganjem. Iz njega je srborito grmel pravi Jezus. Očitno pa ga je češka publika že dobro vajena, saj je med mimoidočimi vzbujal salve smeha. V nekem trenutku je deloval celo simpatično in človek bi mu ponudil vstopnico za Iron Maiden, če ne bi možakar tega sprejel kot absolutno provokacijo.

Smo v notranjosti. The Raven Age so končali, vročica pred nastopom Iron Maiden pa je pričela naglo naraščati. Pet komadov iz albuma »Somewhere In Time« je kar tretjina celotnega repertoarja tokratne turneje pri čemer je Alexander The Great, za mnoge ena najboljših skladb, ki so jo Iron Maiden kdaj koli napisali, predstavljal nasploh absolutni magnet, ki ga morajo doživeti v živo, saj ga skupina do te turneje nikdar ni izvajala na svojih koncertnih nastopih.

So pa Iron Maiden ostali dolžniki s koncerta v Ljubljani. Tam je bilo kup fušev. In Nicko? Je mar pozabil ali pa se mu ne ljubi več igrati bobnarskih rolingov, ki poosebljajo karizmo studijskih originalov albuma »Somewhere In Time«? Ker gre za prvo izmed dveh koncertnih recenzij tokratnega obiska Iron Maiden v Pragi, velja v zvezi s tem potegniti hitre zaključke. Bend je na prvem praškem nastopu opravil manj fušev. Prvi se je prikradel na 80% otvoritvene Caught Somewhere In Time (v Ljubljani je prvi očitni fuš nastopil že na vhodu v prvo predrefrensko pasažo te skladbe). Zanimivo je bilo ponovno opazovati Harrisa, ki je očitno edini 100% pri stvari kar se fokusiranja na aktualne Iron Maiden špil tiče in kako občasno teka od enega do drugega člana skupine. V natanko določenih delih skladb, kjer je pričakovanje, da bo kdo kiksnil največje, se pojavi Harris zdaj pri enem, zdaj pri drugem kitaristu. Z bodrilnim opominjanjem. Ta koncert je žal potrdil, da Nicko več ne posnema tistih mogočnih bobnarskih prehodov na »Somewhere In Time« izvirnikih. Žal. Je pa možakar krepko zabredel v sedemdeseta leta, nemara se mu v tem oziru lahko malo odpusti.

Sicer pa Iron Maiden koncert s takšno (v veliki meri nostalgično) produkcijo in tako izbranim repertoarjem preprosto ne more pogrešiti svojega namena. Občutja so bila odlična. Vseskozi. Zavoljo izvedbe nekaterih klasik, ki jih skupina že dolgo časa ni igrala, njenega odličnega in vedrega razpoloženja ter za piko na »i«, zelo dobre vokalne eksekucije enega in edinega, to je Brucea Dickinsona. Ta si je v pavzi pred izvedbo Death Of the Celts privoščil neljubo napako. Kot je znano Bruce zelo rad govori. In razpreda. Tudi o nebistvenih stvareh. Tokrat je za razliko o starodavnih plemenskih ritualih s strani Keltov o čemer je premleval pred to skladbo v Ljubljani, napovedoval nogometni obračun svoje ekipe in veteranov Slavije Praga, pri tem pa se mu je ob podžiganju publike v nekem trenutku zareklo: »Czechoslovakia«. Povratne reakcije? Tiste, ki jih je napaka ganila, so se Dickinsonovem mimostrelu le smejali.

Tudi tokrat je Eddie v treh različnih inkarnacijah trikrat obiskal oder in tudi tokrat sta se obstreljevala z Dickinsonom. Bruce pa je neverjeten. Odlično ohranjen. Vokalno je odlično zvozil, drži pa se tudi zelo dobro kar se kondicije tiče. Energije mu nikakor ne zmanjka in tako ostaja karizmatični vokalist pravzaprav tudi na novi Maiden turneji, glavni pogonski motor, ki vodi in avoritativno pelje spektakel od njegove prve do zadnje minute. Z brezhibno rutino in dobro preverjenimi prijemi.

Prvi izmed obeh nastopov skupine v Pragi se je torej končal triumfalno. Tako za Iron Maiden, kot za publiko, ki je skupino skozi koncert nosila na rokah. S fanatičnim spodbujanjem, prepevanjem in eksplozivnostjo povratnih reakcij, vselej, ko jih je k temu pozival fantastični Bruce Dickinson. Vse v enem in z eno besedo: »Heavy metal Maiden magija!«, ki jo užiješ lahko le s temi glasbenimi velikani. A ostal je še en dan….

Avtor: Aleš Podbrežnik
Fotografije: Edita Klemen

Setlista:
1. Caught Somewhere in Time
2. Stranger in a Strange Land
3. The Writing on the Wall
4. Days of Future Past
5. The Time Machine
6. The Prisoner
7. Death of the Celts
8. Can I Play With Madness
9. Heaven Can Wait
8. Alexander the Great
9. Fear of the Dark
10. Iron Maiden
—dodatek
11. Hell On Earth
12. The Trooper
13. Wasted Years


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki