Iron Savior: Reforged – Ironbound

0 106

Založba: AFM Records
Datum izida: 26. 8. 2022
Produkcija: Piet Sielck
Dolžina kompilacije: 123.26 min
Zvrst: Power Metal
Ocena: 9/10


Iron Savior pravovernemu powermetalcu ni treba posebej predstavljati. Vodi jih veliki poglavar Piet Sielck, ki je pravzaprav toliko star kot je star heavy metal. No, v resnici je še starejši. Želim povedati da je bil Piet od vselej tam. Tam kjer se je ustvarjal recimo temu kar novi val nemškega metala, pri čemer se lahko zgodnje Accept nekako razumeva, kot zgodnje Judas Priest na poti njihove preobrazbe, ki pa je bila precej krajša kot pa npr. pri Priest.

Naj ‘skrajšam’. Piet Sielck se je relativno pozno odločil ustanoviti lastno skupino. Celo nekoliko prepozno. Rodila se je v drugi polovici devetdesetih, ko je postala metalska scena za nekaj časa sila nenaklonjena melodičnim prvinam v metalu, sploh pa čistemu, avtoritativnemu petju. Sielck, ki je pred tem produciral ključne Blind Guardian albume, je z Iron Savior tako izdal studijski prvenec šele leta 1997, ki pa so mu hitro sledili drugi. In to kakšni albumi? Iron Savior so pojem power metalske briljance, ki jo lahko postreže pravoverna šola nemškega tevtonskega metala. Žal pa so vsi ti albumi in to za čuda, drug za drugim, ostali na sceni spregledani. Pravzaprav, a hecno dovolj, da je Iron Savior uspelo šele v zadnjem času, po več kot dveh dekadah od ustanovitve, preseči ta urok. Album »Kill Or Get Killed« iz leta 2019 (RockLine recenzija) jim je prinesel 54 mesto, zadnji in skupno trinajsti »Skycrest« iz leta 2020 pa 95.

Kakorkoli, pred nami je druga kompilacija z nazivom »Reforged – Ironbound« s strani skupine, ki se lahko resnično pohvali s prekrasnim diskografskim opusom, ne glede na to kako opazni so Iron Savior postali skozi čas na mednarodni sceni. Za razliko od prve kompilacije »Reforged – Riding On Fire« (2017, RockLine recenzija), je to pot s skupino v studiu sodeloval Kai Hansen, ki prijateljuje s Sielckom, vse od časa ustanavljanja Helloween, če ne še prej. Skupaj sta torej preglodala vse vesoljne potope biblijskih razsežnosti. Kai je igral na prvem Iron Savior albumu ter se pojavljal tudi kasnejših albumih v vlogi posebnega gosta. Povabilo k sodelovanju je bilo zato povsem logična odločitev. In več. Ne le, da Kai odigra in odpoje vse originalne dele, kot je to veljalo v času njegovega uradnega ‘službovanja’ pri Iron Savior, pač pa je Sielck povabil k sodelovanju tudi Kaijevega 23-letnega sina Tima Hansena, sicer kitarista zasedbe Induction, ki je prispeval na to kompilacijo kitarsko solažo. Tim Kanoa Hansen se je komaj rodil, ko so Iron Savior izdali svoj drugi studijski album “Unification”.

Ta niz znova odigranega klasičnega materiala navdaja s podobnimi občutji kot prvi del, kar nikakor ne preseneča. Znova se osredotoča na material s prvih petih albumov, ki so izšli v obdobju med letoma 1997 in 2004, pri čemer je goriščnica vsebinsko usmerjena na izvedbo materiala z »The Dark Assault« (2001) in »Unification« (1999), saj je material s preostalih albumov »Iron Savior« (1997), »Condition Red« (2002) ter »Battering Ram« (2004), Sielck s kompanijo pretežno porabil že za snovanje prve »Reforged« kompilacije.

V studiu ne more iti prav nič narobe. Ne le da takšno držo razkazuje visoka kakovost tudi najnovejših studijskih albumov skupine, pri čemer ni aktualni »Skycrest« (2020, RockLine recenzija) nobena izjema, pač pa je material zaobjet na tej novi kompilaciji iz obdobja klasične ere zasedbe, danes na nek način v srcih privržencev skupine dosegel kulten status velikih in zimzelenih favoritov power metala. Če karikiram dalje – je prerasel v nekakšen ‘nedotakljivi mit’. Razpored skladb na novem, to je drugem delu obeh »Reforged« kompilacij med seboj ni pomešan, pač pa sledi razvrstitev materiala glede na letnice izidov prvih petih studijskih albumov. Na rep te kompilacije so dodane tudi štiri priredbe, ki so zastopale b-strani izdanih singlov.

Glede na to, da so prvi štirje albumi na tržišču danes fizično težko dosegljivi če sploh, pri čemer ni znano kako je z odprodajo avtorskih pravic prejšnje založbe Noise Records, je tudi »Reforged – Ironbound« silno hvaležna kompilacija, saj prinaša ljubiteljem power metala torej klasični material skupine, ki je znova dosegljiv tudi v fizični obliki (2CD, 2LP).

Izvedba in izbor sta tako pojem utečene briljance ter odlik velikega perfekcionizma Sielcka in tovarišije, kar je s strani tako izkušenega glasbenika, producenta in nenazadnje glasbenega vizionarja pričakovana stalnica. Kompilacija »Reforged – Ironbound« je nov pojem tega in vrhunski power metalskih vrtiljak zlate ere skupine, ki jo ljubitelji pravovernega evropskega power metala preprosto morajo imeti v svoji diskografski zbirki.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
CD1.:
1. Children Of The Wasteland
2. Protect The Law
3. Starborn
4. Deadly Sleep
5. Forces Of Rage
6. Brothers (Of The Past)
7. The Battle
8. Unchained
9. Seek And Destroy
10. Solar Wings
11. Made Of Metal
12. Predators
13. Firing The Guns
14. Back Into The Light

CD2.:
1. Ironbound
2. Paradise
3. Thunderbird
4. Tyranny Of Steel
5. Riding Free
6. Starchaser
7. Living On A Fault Line (bonus)
8. Crazy (bonus)
9. Sweet Dreams (bonus)
10. Crazy Radio Edit (bonus)

Zasedba:
Piet Sielck – vokal, kitara
Joachim “Piesel” Küstner – kitara
Jan-Sören Eckert – bas kitara
Patrick Klose – bobni

Gostujoča glasbenika:
Kai Hansen – vokal, kitara
Tim Kanoa Hansen – kitara


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki