Iron Savior: Skycrest

0 141

Založba: AFM Records
Datum izida: 4. 12. 2020
Produkcija: Piet Sielck
Dolžina albuma: 56.28 min
Zvrst: Power Metal/Heavy Metal
Ocena: 10/10


O Iron Savior – powermetalskih legendah iz Hamburga -, je danes težko povedati kaj posebno novega. Tudi, ko izdajo nov studijski album. Iron Savior so v karieri, ki bo kmalu dopolnila četrt stoletja, postali pojem konstante. ko debata nanese na zelo dober studijski album. Vsaka skupina ima vzpone in padce, in to vodja skupine, njen glavni komponist, producent, kitarist in vokalist, Piet Sielck, še kako dobro ve. In kot pove ena od skladb skupine, so bili Iron Savior dejansko večkrat v peklu, od koder pa so se vselej vrnili. Vselej močnejši. Piet Sielck je videl in preživel vse ere nemškega – recimo kar evropskega – metala in je s svojo figuro prispeval levji delež k razmahu in popularizaciji evropskega power metala. Bil je na mestu izvirnega greha in odigral pomembno vlogo pri formatiranju Helloween, ko so ti v prvi polovici osemdesetih odmerjali prve porodne korake, v prvi polovici devetdesetih je kot producent gradil zvok Blind Guardian albumov, potem pa se odločil zagnati še svojo skupino.

Kljub vsej odličnosti, ki jo uteleša serija Iron Savior albumov, in to na čelu z najnovejšim »Skycrest«, pa Iron Savior na sceni niso nikdar uspeli doseči takšne odmevnosti kot druge nemške skupine, ki veljajo za generacijske vrstnike. Velja pa nekaj. Iron Savior so za slehernega ljubitelja pravovernega power metala, izrezljanega po maniri klasične nemške šole, pravo odkritje in razodetje. Ne glede na album, kajti kot povedano … Ti nabrušeni in prekaljeni Nemci niti za ped ne spreminjajo svojega preizkušenega glasbenega recepta. Še posebno ne zato, ker je zmagovit, saj vselej prinaša – navkljub večni obsodbi na komercialni neuspeh – garant visoke kakovosti. “Skycrest” je skupno deseti pravi studijski album skupine. Iron Savior so ob studijskih albumih do tega dne izdali še: kompilacijo znova posnetih klasik, tri EP-je, koncertni album in še enkrat posneto verzijo albuma »Megatropolis«. (“Megatropolis 2.0”, RockLine recenzija).

»Skycrest« je nadaljevanje zgodbe s predhodnika »Kill Or Get Killed« (2019, RockLine recenzija). Med obema albumoma je preteklo vsega leto in osem mesecev in prav neverjetno je, kako je Piet Sielck s tovarišijo uspel zadržati in prenesti vse kreativne strasti, vnemo, naboj in navdih tudi na album “Skycrest”. Obnovitev zakladnice fraz iz zgodnje ere delovanja,  na kompilaciji »Reforged – Riding On Fire« (2017, RockLine recenzija), je prispevala k temu, da tudi »Skycrest« postreže s serijo izjemno dopadljivih in pečatnih kitarskih fraz, ki so temelj bombastičnih jurišnicam tega albuma. To pa je natanko tisto, kar si vsak pravi Iron Savior privrženec srčno želi.

»Skycrest« nosi vse. Izjemno produkcijo, ki favorizira gradnjo nasršenega zvočnega zidu nabrušenih in kot britev ostrih kitarskih fraz, briljantne eksekucije solaž v mid-eight pasažah, bravurozno vokalno eksekucijo izkušenega in zimzelenega Sielcka, pretanjeno kombiniranje okrasnih harmonij v tercah znotraj pasaž (veliko je – za nemški power metal tipskega -, trzanja preko fraz), opremljanje vodilnega vokala s spremljevalnimi vokalnimi harmonijami, dodajanje plasti klaviatur … Skratka filigranska finomehanika detajliranja aranžmajev na slehernem koraku tega resnično izpiljenega izdelka. Sielckov občutek za stopnjevanje vzdušij in razpoloženj je izjemen in skladbe v refrenih dosegajo svoj teatralni razpoloženjski krešendo, pri čemer je med kitico in refren največkrat vpet tudi predrefren, ki to kontrastno gradacijo izdatno intenzivira. Tu je še en tipski element tovrstnega sloga. Imenuje se neusmiljeni marš stampeda dvojne bas boben stopalke in debelo rožljavega drivea bolščavih linij bas kitare, brez česar si pravega powermetalskega albuma okostenele hamburške šole ni mogoče predstavljati.

Vse to pa nikdar ne bi vžigalo s takšno očarljivostjo brez izjemnih komponističnih vrlin in talentov Pieta Sielcka. Novih skladb je enajst, vse nove glasbe za dobrih 56 minut. Vendar niti ena sekunda albuma powermetalskega zanesenjaka ne pušča v ravnodušju. Metalske himne in nabrušene koračnice, ki nagovarjajo z izvrstno kombinacijo kontrasta med dramo pogube in triumfalnim kljubovanjem, razvijajo visok nivo pompa in bombastike, med skladbami pa je težko izbirati vrhunce. Otvoritvena naslovna skladba album požene v našobljeno besnilo juriša najvišje hitrostne prestave. Po razviti oktanski voltaži uničujočega klofutanja bi lahko mesto otvoritve albuma z lahkoto prevzeli tudi Silver Bullet ali Souleater. Skupina razvija izjemno muzikalno grabežljivost v refrenskh napevih, kjer zlasti izstopajo End of the Rainbow, Our Time Has Come, Welcome to the New World in There Can Be Only One. Bolj klasično zasnovane skladbe od Hellbreaker znotraj branže tovrstnega power metala težko najdeš. Lahko bi se znašla tudi na kakšnem starejšem Gamma Ray albumu. Izhodišče? Odraščanje članov zasedbe ob zvokih Judas Priest. Kot bi prisluhnil renesančnemu odkrivanju fraz albumov »Staind Class« in »Screaming for Vengeance«, le da Iron Savior pri tem vseskozi letijo na visokem odmerku amfetaminov. Eksekucija brez milosti.  Na albumu je le ena upočasnjena skladba. To je resnična power metalska balada. Imenuje se Ease Your Pain in mimobežno spomni na balado Pray zasedbe Gamma Ray. 

V času, ko ostajajo generacijski vrstniki Pieta Sielcka v svojih matičnih skupinah le še parodija samih sebe (Grave Digger), ne najdejo več pravega kompasa (Running Wild), naveličano hibernirajo (Gamma Ray) ali varno tržijo staro slavo (Helloween), (p)ostajajo Iron Savior z albumom »Skycrest« zadnji svoje vrste, ki po vzoru svojega novega antema Raise the Flag of Metal kljubovalno držijo kvišku zastavo klasičnemu (evro) power metalu. Kot vse kaže, so Iron Savior dejansko zadnji plamen v generaciji, ki je postavila žanr power metala na noge, pri čemer »Skycrest« niti za milimeter ne zaostaja za najboljšimi Iron Savior deli. Zvestoba, predanost, vera, kljubovanje. Brez kalkulacij. Le poslušaš srce in mu slediš. Nekaj, česar ne izmeri noben denar, ne odtehta noben dobiček in nekaj, kar lahko le občuduješ. Z velikim poklonom in spoštovanjem. »Skycrest« je triumf artistične briljance.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. The Guardian
2. Skycrest
3. Our Time Has Come
4. Hellbreaker
5. Souleater
6. Welcome To The New World
7. There Can Be Only One
8. Silver Bullet
9. Raise The Flag Of Metal
10. End Of The Rainbow
11. Ease Your Pain
12. Ode To The Brave

Zasedba:
Piet Sielck – vokal, kitara
Joachim “Piesel” Küstner – kitara
Jan-Sören Eckert – bas kitara
Patrick Klose – bobni


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki