Persuader: Necromancy

0 86

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 4. 12. 2020
Produkcija: Persuader
Dolžina albuma: 44.04 min
Zvrst: Power Metal/Thrash Metal
Ocena: 8.5/10


Persuader so švedski heavy metalci, ki so nastali davnega leta 1997 v mestu Umeå. »Necromancy« je komaj njihov peti studijski izdelek in prvi za italijansko založbo Frontiers Music srl. Čeprav krpajo skupaj studijske albume počasi, pa Persuader nikdar niso prešli v fazo mirovanja. Zadnjih šest do sedem let je visela kariera skupine na nitki, pa vendar so zbrali dovolj moči, da se znova čvrsto osedlajo v svojem izpovednem glasbenem vizionarstvu. Tako je nastal torej »Necromancy«, ki v naslovu črpa navdih zlasti iz te zadnje izkušnje skupine, za katero je delovalo, da je klinično mrtva. A se je sestavila. Že prva dekada delovanja skupine, je spremljalo obdobje, ko so se člani skupine preizkušali v novih glasbenih izzivih in projektih, kot je to veljalo za sodelovanje v zasedba Savage Circus  z Iron Savior šefom Pietom Sielckom in nekdanjim Blind Guardian bobnarjem Tomenom Stauchom ter ameriškimi Dark Empire. Obe omenjeni skupini ne delujeta več.

Persuader so od nekdaj zveneli »BlindGuardiansko« in tudi to pot se čutijo ti vplivi – več kot očitno že kar v otvoritveni »The Curse Unbound«. Gre za power metal, ki koketira s prvinami tevtonskega thrash metala, zato znajo biti Persuader zanimivi  tudi za ljubitelje kakšnih Paradox ali  zgodnjih Vendetta, pri čemer vzbuja skladba »Raise of Death« na trenutke celo nekaj prvin zvoka hamburških Rage iz sredine devetdesetih. Bend zna biti všečen ljubiteljem zasedb, ki veljajo za nosilne v evropskem power metalu. Ob omenjenih Blind Guardian, zlasti Iron Savior, mestoma pa tudi tudi Gamma Ray.

Skupina razvija tudi to pot v nebo vpijočo bombastiko z vrhunci v teatralnih refrenskih napevih. Prednost Persuader je v tem, da nikdar ne zmorejo in ne znajo biti sladkobni. Posedujejo tisti pravi občutek, za vnos okulta, misterija in seveda mračne pogube. Obenem so veliki perfekcionisti in sedem skladb – kot so jih ustvarili za novi album-, poseduje izredno izpiljenost in dovršenosti. O tem ni nobenega dvoma.

Prvi magnet je neverjetno ohranjen in prodoren, a obenem izrazito rezek in tudi v najvišjih legah strupeno prepričljiv vokal Jensa Carlssona, ki karakterno spominja na Hansija Kürscha v njegovih najboljših Blind Guardian časih (Tokyo Tapes?), kot tudi odlična solistična zabela z vsemi kitarskimi harmonijami in ornamenti vred, za kar je preko albuma poskrbel Emil Norberg. Slednji je v celoti odigral tudi vse bas kitare na albumu, bend pa je prav pred nekaj dnevi sprejel v svoje vrste novega basista Alexa Friberga. Norberg je podal tudi uradno izjavo, da je bend vstopil v novo poglavje svojega delovanja in da namerava v prihodnje izdati serijo studijskih albumov.

»Necromancy« je dejansko odločen temeljni korak v to novo poglavje. Je zelo kakovosten, kompakten in nenehno grabežljiv dosežek. Skladbe razvijajo kontrastne obrate visoko vibrantnih vzdušij, album pa spremlja nadvse prepričljiv drama teater, ki v slabe tri četrt ure igralnega časa, vseskozi drži poslušalca čvrsto ob sebi. »Necromancy« je jedrnato izbrušen in skrbno skomponiran izdelek. Čuti se da je bend prebiral zanj najboljše ideje in se  z materialom ukvarjal dlje časa. Vrhunca albuma sta otvoritvena The Curse Unbound in pa sklepna posebej teatralna in ambiciozneje aranžirana The Infernal Fires. Album, ki ljubitelje skupine definitivno ne bo razočaral. Album, ki je izpovedno zgoščen in jedrnat in ki navkljub asociacijam na vzornike skupine, poslušalca uspešno zaposli in zabava.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. The Curse Unbound
2. Scars
3. Raise The Dead
4. Reign Of Darkness
5. Hells Command
6. Gateways
7. The Infernal Fires

Zasedba:
Jens Carlsson – vokal
Emil Norberg – kitara
Fredrik Mannberg – kitara
Efraim Juntunen – bobni


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki