Iron Savior : Kill Or Get Killed

0 213

Založba: AFM Records
Datum izida: 15.03.2019
Produkcija: Piet Sielck
Dolžina albuma: 49.48 min
Zvrst: Heavy Metal / Power Metal


Iron Savior so starošolske zastavonoše hamburške šole power metala. Piet Sielck, neizpodbitni poglavar in poveljnik te dolgožive nemške zasedbe, je pravzaprav eden od mecenov evropskega power metala, saj je pred zagonom Iron Savior leta 1996, sodeloval kot producent na prvih albumih kultnih Blind Guardian ter bil poleg tudi ob rojstvu power metala, ko so v prvi polovici osemdesetih, v Hamburgu nastajali Helloween. Legenda torej.

Žal njegovi Iron Savior nikoli niso bili deležni večje komercialne uspešnosti, ali vidnejšega prodora na mednarodni sceni, čeprav si to za svoj izvrstni glasbeni opus ter prehojeno (trnovo) pot kljubovanja, definitivno zaslužijo. Zelo težko jih je ujeti tudi na odrih stare celine, saj se redko spustijo nižje od severnega dela Nemčije. Njihovi generacijski vrstniki, kot so Gamma Ray, Helloween, Blind Guardian, tudi Primal Fear, so jo v tem oziru bolje odnesli, vendar si Sielck s tem pretirano ne beli glave. Je zadovoljen s statusom in Iron Savior so skozi več kot 20. let nezlomljivega delovanja, ostali zvesto zapisani kreiranju glasbe, ki je prava šolska lekcija »in your face« heavy  metalske prvinskosti in prodornosti, dušebrižno urezana po stari nemški power metal recepturi.

»Kill Or Get Killed«, bolj powermetalskega naslova si za album skoraj ne moreš domisliti, je trinajsti album zasedbe Iron Savior. Leta  2017 je Sielck prišel na odlično idejo, da znova posname izbrane točke kariernega preseka skupine in jih izda v obliki dvojnega kompilacijskega CD-ja »Reforged – Riding On Fire«. Super zadeva, sploh obveza za vse powermetalske zanesenjake, ki močno spominja na potezo Hansenovih Gamma Ray in njihovo kompilacijo iz leta 2000 imenovano »Blast Form The Past«. Dobrodošla poteza nasploh zato, ker je veliko albumov, ki so jih Iron Savior izdali zlasti v prvi dekadi svojega delovanja, težko dostopnih na prodajnih policah, če sploh. Če bi vprašali Sielcka in Hansena, ali kaj vesta o peklu, bosta povedala, da zelo dobro vesta, kako je biti tam, to pomeni biti pod okriljem založbe Noise Records.  Iron Savior imajo celo komad na to temo (I’ve Been To Hell), a pustimo sarkazem pri kraju in se vrnimo na »Kill Or Get Killed«.

To Iron Savior resetiranje s hitrim sprehodom po preteklih delih oziroma izdanih albumih, zlasti tja do albuma »Megatropolis 2.0«, kot to pooseblja prej citirana dvojna kompilacija izdana predlani, je očitno možu in ekipi zelo koristilo, kajti »Kill Or Get Killed« je znova bolj razgiban in kar se fraziranja tiče znatno močnejši  album od predhodnika “Titancraft“, ki ga je peklila blaga idejna izpetost ter puhlost pretirane samoreciklaže, kar je predhodniku dodajalo nehvaležni element »happy Freedom Call« iztržka, ki je bil ob poslušanju blago moteč, če ne kar odbijajoč.

Iron Savior imajo svoj izdelani glasbeni karakter za katerim stojijo čvrsto torej tudi z novim odličnim studijskim izdelkom »Kill Or Get Killed«. Sielck ohranja izredno vokalno moč ter eksplozivnost. Njegov vokal ohranja neverjetno karizmatično prodornost, ki fenomenalno godi nemški proizvodnji brezkompromisnega metalskega sekanja, ko gredo Nemci v fraziranju na vse ali nič ter pristopajo na vso moč. Masten Gibson zvok dveh kitar, nabrušeno kovinski ter kot britev oster, da čutiš kako letijo železni opilki s strun, ko blaznijo po rifih Iron Savior. Izvrstna produkcija. Tako kot vedno, ko bdi nad producentskim krmilom Piet Sielck!

Power metalski zapriseženci bodo navdušeni. Komadi kradejo drug drugemu pozornost v rifovski domiselnosti ter svežini. Bolj pristno od tega ne gre. Tale stavek, ki sledi sedaj, se je večkrat zapisal, a drugače ne gre, kot da ga znova ponovim. Ko poslušaš Iron Savior, je tako kot bi nad Judas Priest prvinskost postavil ornamente hitrega trzanja preko rifov ter stavil vse na karto moči, hitrosti in agresije, kar zbližuje Iron Savior karakter s sorodnimi Gamma Ray, pa tudi zgodnjimi Blind Guardian. Piet Sielck zna in natanko ve, kaj je to heavy metal, v vsem svojem prabistvu ter elementarnosti! Zato je »Kill Or Get Killed« pravoverno kaljeni šrapnel, ki prinaša ljubiteljem te skupine, kot tudi ljubiteljem celega evro power metal žanra, neskromno povedano, pravo nebeško mano novih brezmejnih sladostrastij klasičnega metalskega abecedarija nemške šole!

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 9.0 / 10


Iron Savior – Kill Or Get Killed (uradni video)
Iron Savior – Stand Up And Fight (uradni video)
Iron Savior – Roaring Thunder (uradni besedilni video)

Seznam skladb:
1. Kill Or Get Killed
2. Roaring Thunder
3. Eternal Quest
4. From Dust And Ruble
5. Sinner Or Saint
6. Stand Up And Fight
7. Heroes Ascending
8. Never Stop Believing
9. Until We Meet Again
10. Legends Of Glory

Zasedba:
Piet Sielck – kitara, vokal
Piesel Küstner – kitara
Jan-S. Eckert – bas kitara
Patrick Klose – kitara

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki