Iron Savior : Reforged – Riding On Fire

0 83

Založba: AFM Records
Datum izida: 22.11.2017
Dolžina albuma: 94.32 min
Produkcija: Piet Sielck
Zvrst: Heavy Metal


Veterani nemškega power metala Iron Savior, so v letošnjem decembru izdali dvojni kompilacijski album novo posnetih klasik njihove kariere z naslovom “Reforged – Riding On Fire”. Iron Savior so se za to potezo odločili, ker mnogim ljubiteljem njihove glasbe izvirniki skladb niso več dosegljivi, to pa zlasti zaradi težav z avtorskimi pravicami, ki si jih lasti propadla založba Noise Records, pri kateri so Iron Savior med letoma 1997 in 2004, izdali  prve štiri studijske albume.

“Reforged – Riding On Fire” ponuja na dveh zgoščenkah material, ki je prebran po principu »najboljše od najboljšega«. Pri tem gre za zgodnje karierni presek delovanja skupine. Dejansko bodo za to kompilacijo pograbili prav vsi vražje zadrgnjeni ljubitelji nemškega power metala in zasedbe Iron Savior. Stari in novi. Ideja je res na mestu, saj starejših albumov, to so istoimenski prvenec »Iron Savior«, pa njegov naslednik »Unification«, kot tudi nič manj izvrstna naslednika »Condition Red« ter »Battering Ram«, že davno tega ni moč nabaviti v trgovinah z glasbenimi nosilci.   

Vodja zasedbe iron Savior Piet Sielck, je eden najbolj izkušenih gurujev power metala na staroevropski celini. Kdor možakarja vsaj malo pozna ve, da je odigral eno ključnih vlog pri formatiranju zgodnjih Helloween, da je s svojimi veščinami zvočnega inženirja, vdahnil dušo Blind Guardian albumov, z začetni ere njihovega delovanja, ko se je bend še vzpenjal na mednarodnem prizorišču. Piet Sielck velja za enega največjih mojstrov produkcije »hamburškega power metala«. Idejo po ponovni osvežitvi Iron Savior klasik s prvih štirih albumov skupine oziroma naklonjenost založbe AFM Records, da se jih izda znova, je pograbil z odprtima rokama in se, po svojem običaju, zakadil v delo z vso znano filigransko finomehaniko. Sielck slovi kot izredno dober vokalist ter kitarist. Ker ni le šef in ustanovitelj skupne, pač pa tudi glavni komponist in pisec glasbe za Iron Savior, je seveda on izbiral skladbe, ki bodo doživele zvočno pa tudi aranžersko osvežitev.

Skladbe so v novi zvočni preobleki pravi rušilni tornado in kakovostnih razlik med obema CD-jema te kompilacije ni. Komadi ne sledijo redosledju nastanka, pač pa so medsebojno pomešani. Sielck je v novih verzijah mestoma nekoliko prilagodil melos vodilnih napevov. Glede na njegov staž in 20. leto ki so minila od prvenca, ohranja mož neverjetno vokalno moč in prodornost. Tako so nekatere vokalne linije v novih verzijah zastavljene še bolj zahtevno, v smislu da potrebuješ še več sape, da jih korektno zvoziš v najvišjih sekvencah. Prav tako so solaže doživele slišne korekcije, obenem mestoma tudi kitarski ornamenti cv prehodnih pasažah, kjer je kakšen kitarski okrasek tudi dodan. Tisto za Sielcka najbolj privlačno, pa šele pride. To je ubadanje z zvočno podobo novo osveženih klasik skupine. Te vse po vrsti grizejo z neverjetno nabrušenostjo kitarskih fraz, ki se postavljajo z našobljeno mastnim masivnim zvočnim zidom iz katerega veji izredna ostrina powermetalskega  etosa prave Hamburške šole. Globlje od tega ne gre!

Zanimivo je, da ostajajo Iron Savior, ob primerjavi Sielckovih sodobnikov, ki sicer službujejo pri Gamma Ray in Helloween, najbolj zagrizeno zvesti slogu, ki ga je začrtal prvenec »Iron Savior«. V tem oziru tudi ni kakovostnih kolebanj med albumi ki so jih izdali. Tako prvimi štirimi, kot kasnejšimi.

Ta kompilacija neverjetno spominja na podobno potezo skupine Gamma Ray, ki je leta 2000 izdala izvrstno dvojno CD kompilacijo imenovano »Blast From the Past«. Na “Reforged – Riding On Fire” stoji vse tako kot mora in na trenutke celo bolje, kot na izvirnikih. Piet Sielck ve, zna, razume in seveda zmore. Komadi stojijo kakovostno povsem enakovredno drug ob drugem, kot izredne powermeralske jurišnice napolnjene z srčnim žarom grabežljive epske dramatike. Oba CD-ja sta torej, ob Sielckovih uslišanih »kapricah«, ki je kot nepoboljšljivi perfekcionist, z izdajo te kompilacije dobil zelo dober alibi, da nekatere stvari v aranžmajih in zvoku popravi, za poslušalca prava poslastica. Kot povedano, ne le za Iron Savior fana, pač pa v občem, za slehernega pravega ljubitelja hamburške šole power metala.

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 10 / 10


Seznam skladb:
CD 1.:
01. Riding On Fire
02. Battering Ram
03. Brave New World
04. Prisoner Of The Void
05. Titans Of Our Time
06. Eye To Eye
07. For The World
08. Mindfeeder
09. Watcher In The Skye
10. Mind Over Matter

CD 2.:
11. Warrior
12. Iron Savior
13. Tales Of The Bold
14. No Heroes
15. Break The Curse
16. Condition Red
17. Protector
18. I’ve Been To Hell
19. Atlantis Falling

Zasedba:
Piet Sielck – vokal, kitara
Joachim “Piesel” Kuestner – kitara
Jan S. Eckert – bas kitara
Patrick Klose – bobni 

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki