Klaus Schulze 4. 8. 1947 – 26. 4. 2022

KLAUS SCHULZE 2022 (press/promo)
0 119

Klaus Schulze, nemški pionir elektronske glasbe, je preminil v 75. letu starosti.

Novico je prvi uradno naznanil njegov sin Max v krajši izjavi, ki pravi sledeče:
“Z največjo žalostjo vas moramo obvestiti da je Klaus preminil nenadoma včeraj, star 74. let, po dolgotrajni bitki z boleznijo.

za seboj je zapustil orjaško glasbeno zapuščino. V njegovem imenu in imenu naše družine, bi se vam radi iskreno zahvalili za vso vašo lojalnost in podporo skozi leta – to mu je namreč ogromno pomenilo.

Ostala bo njegova glasba in ostali bodo spomini.

Mnogo je še stvari, ki bi jih lahko zapisali o njegovi osebnosti, pa tudi kot o umetniku, a verjetno bi nam sam rekel, da je bilo povedanega že dovolj.

V skladu z njegovimi željami se bomo poslovili od njega v ožjem družinskem krogu. Poznate ga in poznate tudi to kar je od nekdaj govoril: “Šteje moja glasba, ne osebnost….”

Maximilian Schulze”

Klaus Schulze je najbolj znan kot samostojni umetnik, saj je v svoji karieri izdal preko šestdeset samostojnih studijskih albumov, med katere sodita silno cenjena “Timewind” iz leta 1975 in Moondown iz leta 1976. Med dela ki izstopajo sodi tudi album “Dune” iz leta 1979, na katerem je vokale prispeval Arthur Brown. Schulze je začel svojo kariero leta 1969 kot bobnar skupine Psy Free, potem pa se je pridružil Tangerine Dream s katerimi je leta 1970 izdal studijski prvenec “Electronic Meditation”.

Po tem, ko je zapustil Tangerine Dream, je skupaj z Manuelom Göttschingom in Hartmutom Enkejem ustanovil krautrock formacijo Ash Ra Temple, vendar se je znova odločil, da se razide tudi s to skupino, po vsega letu skupnega sodelovanja. Tokrat je krenil na samostojno glasbeno pot in izdal leta 1972 studijski prvenec “Irrlicht”.

Leta 1976 se je pridružil japonskemu tolkalistu in komponistu, ki sliši na ime Stomu Yamashta v njegovi super zasedbi Go, v kateri sta sodelovala tudi Steve Winwood in Al Di Meola. Schulze je izdal nekaj studijskih albumov tudi pod psevdonimom Richard Wahnfried. v karieri je sodeloval tudi s krautrockerji The Cosmic Jokers, nadalje pop senzacijo Alphaville. Liso Gerrard in Hansom Zimmerjem.

Ob koncu letošnjega marca je Schulze naznanil, da bo 10. 6. 2022, pri nemški založbi SPV/Steamhammer izdal novi studijski album “Deus Arrakis”.

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki