Larry ‘L.A.’ Greene (Fortune, Harlan Cage) 23. 11. 1960 – 27. 12. 2022

image credit: Larry 'L.A.' Greene (press/promo)
0 139

Preminil je Larry ‘L.A.’ Greene, vokalist najbolj znan po sodelovanju pri AOR zasedbah Fortune in Harlan Cage, ki se vpisal tudi kot avtor in izvajalec na seriji glasbenih podlag za filme, kot mdr. “Top Gun”, “Over the Top” in “Mystic Pizza”. V zadnjih letih glasbene aktivnosti je bil vključen v pisanje in izvajanje glasbe za aktualne televizijske serije in filme, prav tako pa je sodeloval s ponovno obujenimi Fortune s katerimi je izdal v letih 2019 in 2021 dva studijska albuma.

Novico so včeraj ponesli v javnost Fortune na uradnem FaceBook profilu (spodaj), pri čemer so bili z detajli precej skopi.

Larry Greene se je leta 1985 priključil skupini Fortune. Fortune so kultna AOR zasedba osemdesetih. Kultna, ker so Fortune izdali en izvrsten album leta 1985, potem pa izginili iz rock zemljevida. Malo je napisanega o tej skupini, čeprav ljubitelji AOR in melodičnega rocka, ki globlje raziskujejo oba žanra, prav dobro poznajo to skupino, saj velja njen prvenec za eno najboljših plošč, ki so v tem žanru nasploh izšle v rajnkih osemdesetih. Govorimo o AOR dometu ameriških west-coast zasedb, ki so takrat na moč uspešno stapljaje hard rock s pop estetiko.  Da, tudi Fortune so se takrat učili malo od ABBA-e, malo do Boston, Styx, Journey in ne nazadnje, od Bonnie Tyler.

Sicer je bend že leta 1979 izdal svojo prvo ploščo. Tudi takrat se je imenoval Fortune in tudi takrat se je tisti album imenoval »Fortune«. A je bend v nadaljnjih letih prešel konkretno zvočno in slogovno transformacijo, zato se je zdelo povsem smiselno če štarta še enkrat povsem iz ničle. Od začetka. Z istim imenom. Bend je še pred izidom prvenca (točneje povedano drugega albuma), natančneje tri leta prej pridobil na prepoznavnosti s skladbo Airwaves, ki jo je prispevala za film »Last American Virgin«. Album »Fortune« je imel izjemen potencial, ko je izšel je bil širokogrudno sprejet, prejemal velike hvale glasbenih kritikov in širše javnosti, a je Camel/MCA Records, taista založba, ki je imela pod okriljem tudi Night Ranger in Guiffria, razglasila bankrot.  

Po razpadu Fortune je Larry Greene leta 1994 ustanovili AOR formacijo Harlan Cage, ki je med letoma 1996 in 2002 nanizala štiri odlične studijske albume: “Harlan Cage” (1996), “Double Medication Tuesday” (1998), “Forbidden Colors” (1999) in “Temple Of Tears” (2002).

Skoraj 35. let po izidu prvenca “Fortune”, so reformirani Fortune na čelu z ustanovnima članoma ter bratoma Richardom in Mickom Fortunom ter seveda Larryjem, leta 2019 izdali dolgo pogrešani drugi studijski album “II”. Album je bil odigran, posnet in produciran s strani nosilcev postave, ki je posnela studijski prvenec in predstavlja izvrsten priključek k starejšemu bratu. Leta 2022 so Fortune izdali še en zelo smel studijski album “Level Ground” (Rockline recenzija) na katerem so ostali še naprej zvesti glasbenim elementom, ki v veliki večini zastopajo žanr AOR glasbe osemdesetih. Še prej, točneje v avgustu 2020, so Fortune izdali koncertni dokument “The Gun’s Still Smokin’ Live” iz njihovega nastopa v sklopu Frontiers Rock festivala leta 2019, v italijanskem kraju Trezzo Sull’Adda pri Milanu (RockLine recenzija).

Larry Greene je v karieri aktivno pisal glasbo za filme. Najbolj znana je njegova kompozicija uporabljena v filmu “Top Gun” z naslovom Through The Fire leta 1986. Fortune so v letošnjem letu uporabili inserte filma Top Gun za video skladbe Level Ground, ki izhaja iz iz istoimenskega albuma skupine iz leta 2022. Nadalje se je vpisal kot soavtor in izvajalec skladb Take it Higher in Mind Over Matter za film “Over The Top” (1987), pa soavtor in izvajalec skladbe Long Journey za film “Mystic Pizza” (1988). Omembe vreden je tudi njegov prispevek za filme “The Neverending Story (Chapter II)”, “Glass Cage”, “Ring Of The Muskateer” in “All The Right Moves”.

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki