Fortune: Level Ground

0 120

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 8. 4. 2022
Produkcija: Fortune
Dolžina albuma: 46.54 min.
Zvrst: AOR
Ocena: 8.0/10


Fortune so ena tistih skupin, ki so bile oprtane s konkretnim potencialom oziroma predispozicijami zgodbe o uspehu, ko je AOR glasba letala visoko na krilih komercialne uspešnosti skozi osemdeseta. Žal se skupini fortuna, ki so jo tako iskali ni nasmehnila in po studijskem prvencu leta 1985 so Fortune izginili v pozabo.

Tam so tavali desetletja. Do združitve leta 2016, ko so znova zaigrali skupaj na britanskem festivalu Rockingham Music ter svojo prvo združitveno predstavo na taistem festivalu ponovili tudi leta 2017. To ni ostalo spregledano vodilnim na založbi Frontiers Music Srl. Založba je stopila v kontakt s skupino in pogovori o novem studijskem albumu so stekli. Leta 2019 so Fortune izdali album »II« (RockLine recenzija), istega leta pa dopotovali na Frontiers Rock festival, točneje v lombardski kraj Trezzo Sull’Adda, ki je lociran streljal od Milana. Njihov nastop na festivalu je leta 2020 izšel kot koncertni album “The Gun’s Still Smokin'” (RockLine recenzija).

Entuziazem znova oživljene zasedbe torej ni popuščal niti v zadnjih dveh letih. Tako je kvintet napisal dovolj materiala za novi studijski album, ki mu je dodelil naslov »Level Ground«. Fortune so na njem opravičili kakovost predhodnega opusa. Znova so dostavili sveženj odličnih AOR komadov. Da AOR komadov. To s čimer so jih definirala in označila osemdeseta. Vendar je treba biti pri Fortune nekoliko pazljiv. Prvi element je specifični vokal Larryja Greena, ki zavoljo specifik ne bo takoj po všeči ravno vsakemu ljubitelju raznoraznih pajdašenj rock zvočnosti z estetiko popa osemdesetih. V kolikor ste prestali ta preizkus, potem morate preseči še drugo težavo. To je produkcija. Že predhodnik »II« ni slovel po najbolj bistrih studijskih prijemih in žal se Fortune tudi na »Level Ground« otepajo z isto težavo.  Zvočna slika je sicer zapolnjena, vendar deluje ‘zamorjeno’, ‘ne diha’ in zvočni kontrasti med gradniki slike (mdr. tudi vokalom Larryja Greena), niso intenzivirani, kot bi lahko bili. To je velika škoda, saj uporabljajo Fortune tudi v letu 2022 zvok sintetizatorjev, ki je izrezljano ‘šelesteč’ po vzoru ‘šelestenja’ največjih AOR albumov osemdesetih let. Kot da bi se po dobrih tridesetih letih znova oklenili natanko istih instrumentov, ki so ves čas tičali zaprašeni in v pajčevinah, v starem zapuščenem studiu. Ta škoda leti tudi na zelo, zelo posrečeno balado Hand In Hand v drugi polovici albuma. Škoda leti tudi na izvrstno soliranje Richarda Fortunea, ki v miksu ni izpostavljeno, kot bi to moralo biti. Ko se možakar ‘razstreli’ na momentih, kot je denimo naslovna skladba albuma, postane razočaranje nad ne prav posrečeno produkcijo, toliko večje. Otvoritvena Silence of the Heart nosi uvod, ki bi ga lahko hipoma zamenjal z uvodom kakšne izmed skladb prvih dveh Asia albumov.

Sicer pa v smislu komponiranja in aranžmajev oziroma slogovno, Fortune ne ostajajo nikomur ničesar dolžni. V tem oziru zadržujejo nivo kakovosti predhodnika »II«. To pa pomeni deset več kot posrečenih točk, ki obujajo čase davne preteklosti in ki znajo potrkati zelo učinkovito na marsikatero nostalgično srce, ki je osemdeseta preživljalo najstniško. Ob starih Fortune je smiselno primerjati tudi zvok skupin Harlan Cage in 101 South. Sicer so tu še: Aviator, Honeymoon Suite, Boulevard,… Skratka dobrodošli v reprizi slogovne arhaičnosti AOR zvoka osemdesetih. Kot pravim, edina hiba je produkcija. To pa je žal eden bistvenih elementov, ki definirajo odličen album od dobrega izdelka. K sreči vleče album »Level Ground« navzgor kompaktno in kakovostno aranžiranje desetih zelo dobro skvašenih točk, ki vzdržujejo torej nivo predhodnika »II«, kar bo zadoščalo za privržence te skupine. Glede na to, da piše skupina v letu 2022 zelo dobro svojo glasbo, bi bilo resnično zelo dobro, da si omisli pravega zvočnega inženirja, ki jim bo pripravil pravi zvok, kot si ga takšno kakovostno komponiranje tudi zasluži.

Avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
1. Silence Of The Heart
2. Judgement Day
3. Dangerous Things
4. I Will Hold You Up
5. Riot In The Heartland
6. Orphaned In The Storm
7. I Should Have Known You’d Be Trouble
8. Hand In Hand
9. Level Ground
10. Lunacy Of Love

Zasedba:
Larry Greene – vokal
Richard Fortune – kitara, spremljevalni vokal, dodatne klaviature
Bob Emmet – klaviature
Ricky Rat – bas kitara
Mick Fortune – bobni

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki