Lee Kerslake (Uriah Heep) 16. 4. 1947 – 19. 9. 2020

foto: ALEŠ PODBREŽNIK
0 219

Lee Kerslake, nekdanji Uriah Heep bobnar in mož, ki je bobnal za Ozzy Osbourena na njegovih prvih dveh albumih “Blizzard Of Ozz” in “Diary Of A Madman”, je umrl v 74. letu starosti. Vzrok njegove smrti je rak na prostati, s katerim je po boju, ki je trajal vrsto let, naposled izgubil bitko. Naj dodamo da je leta 2013 za rakom na prostati preminil tudi Uriah Heep basist Trevor Bolder.

Novico je potrdil nekdanji član skupne Uriah Heep Ken Hensley, ki je zapisal sledeče: “S težko bolečino v srcu moram deliti tole vest z vami. Lee Kerslake, moj prijatelj zadnjih 55 let, in najboljši bobnar s katerim sem imel privilegij kdaj igrati, je izgubil bitko z rakom. Umrl je v miru danes, ob pol štirih zjutraj. Bog ga blagoslovi. Kljub temu ga bomo močno pogrešali.”

“Vem da ste mnogi med vami molili zanj, da ne bi trpel in zato sem vam hvaležen. Sedaj ko je Lee našel svoj mir, sem z mislimi in molitvami ob njegovi ženi Sue, ki potrebuje v teh, zanjo resnično težkih trenutkih, vso podporo.”, dodaja legendarni multi-instumentalist, pevec in komponist.

Lee Kerslake se je rodil leta 1947 v mestu Dorset, v zahodnem delu Anglije. Njegova prva skupina so bili The Gods. To je bila skupina katerih člani so kasneje zaigrali v postavah Rolling Stones (Mick Taylor – kitara), Uriah Heep (Ken Hensley – klaviature, Lee Kerslake – bobni) in ELP ter King Crimson (Greg Lake – bas kitara). Lee Kerslake je igral na dveh The Gods albumih: “Genesis” in “To Samuel A Son”.   

Ob koncu leta 1969, ko je bil album “To Samuel A Son” zunaj, je Kerslake skupaj z nekdanjim Rabble Rousers pevcem Cliffom Bennettom ustanovil progresivno rock zasedbo Toe Fat. Priključil se jima je tudi Ken Hensley.

Ti so pridobili zaupanje in podpis pogodbe s strani ameriške založbe Rare Earth Records in izdali svoj istoimenski prvenec. Po ameriški turneji v družbi zasedbe Derek and The Dominos, sta Kerslake in Hensley Toe Fat zapustila. Še istega leta, to je 1970, je izšel edini studijski album kratkožive formacije Head Machine, ki je izdala album “Orgasm”. Tudi na tem albumu sta sodelovala Lee Kerslake in Ken Hensley.

Kerslake se je pridružil zasedbi National Head Band za vsega en album. To je bil “Albert One”, skupina pa je igrala mešanico bluesa, folka in progresivnega rocka. Medtem, ko je Ken Hensley že bil nekaj časa del postave Uriah Heep, se mu je novembra leta 1971 pridružil tudi Lee Kerslake.

Lee Kerslake se je pridružil Uriah Heep za albuma, ki veljata danes za najbolj čislana izdelka skupine v njenem zgodnejšem obdobju delovanja. To sta kultni klasiki “Demons And Wizards” in “Magician’s Birthday”, ki sta izšla oba leta 1972. Sledila je dolga in plodovita glasbena kariera z Uriah Heep, ki jo je za krajši čas prekinilo obdobje Kerslakeovega sodelovanja na Ozzyjevih albumih “Blizzard Of Ozz” in “Diary Of A Madman”.

Kerslake je leta 1998 tožil Ozzyja, da bi pridobil pravični delež avtorskih pravic. Vse kar je dosegel, pa je bilo to, da je Ozzy leta 2002 ponatisnil oba albuma tako, da so bili njegovi bobni povsem odstranjeni in nadomeščeni z novimi, ki jih je prispeval Faith No More bobnar Mike Bordin.

Lee Kerslake je zaradi pešajočega zdravja leta 2007 zapustil Uriah Heep. Leta 2014 je bil diagnoziran za rakom na prostati. Svoj zadnji nastop s skupino je izvedel v decembru leta 2018, ko se je Uriah Heep pridružil na odru v vlogi posebnega gosta na tolkalih in spremljevalnem vokalu za izvedbo skladbo Lady in Black. Lee Kerslake je med letoma 1972 in 2007 bobnal prav na vseh Uriah Heep albumih, z izjemo albuma “Conquest” (1980) na katerem ga je zamenjal Chris Slade (AC/DC)

V januarju 2019 je Lee Kerslake prisostvoval slavnostni ceremoniji, ki je potekala na prizorišču Hall Of Heavy Metal History v ameriškem mestu Annaheim (Kalifornija), na kateri je prejel par platinastih plošč, za svoje delo z Ozzyjem.

Kerslake je za to poletel iz letalom iz Velike Britanije do Kalifornije. Doktorji so mu pred tem namreč napovedali vsega nekaj mesecev življenja. Ko je to izvedel, je poslal pismo Ozzyju in Sharon Osbourne, da želi biti deležen priznanja za svoje delo z Ozzyjem. Takrat je povedal: “Rad bi prejel plošče, da jih pričvrstim na zid v svoji hiši, preden umrem. To imam zabeleženo na svojem listu želja.”

Na fotografiji: Lee Kerslake med nastopom Uriah Heep 7. 7. 2006 na festivalu Legends Of Rock, v avstrijskem kraju Wiesen (RockLine fotoarhiv 2006-2020, vse pravice pridržane). Celotno RockLine recenzijo festivala lahko preberete TUKAJ!


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki