Lenny z ljubeznijo prevzel Stožice (2019)

0 398

Lokacija: Ljubljana / Dvorana Stožice / Slovenija
Datum: sobota, 27.04.2019


Dvorana Stožice je kot največja slovenska dvorana običajno rezervirana za največja imena na svetovni glasbeni sceni. Lenny Kravitz, ki je nazadnje v Sloveniji nastopil daljnega 2004, (2009 napovedani koncert je zaradi bolezni odpadel), se je tokrat vrnil v okviru svetovne turneje; pravzaprav je ljubljanski nastop bil prvi na evropskih tleh, medtem ko je pred tremi tedni zaključil z južnoameriškim delom. Prvi koncert pa običajno pomeni tudi spočito skupino in dovolj energije za nepozaben koncert.

Veliki oder v stožiški dvorani je deloval nekako minimalistično. Na levi strani rahlo dvignjen manjši oder za bobne, na desni enako za klaviature v sredini pa nekaj kitarskih ojačevalcev. Izza obeh sta se v nebo, eden proti drugemu dvigala ogromna okla, ki sta bila pravzaprav edina okrasa na sicer popolnoma funkcionalnih delovnih površinah skupine. In pa seveda v ozadju dvignjeni oder namenjen le Lennyu v nekaterih skladbah. Sama svetlobna produkcija, ki naredi takšne nastope spektakularne, je bila na nek način preprosta; nobenih videowallov in podobne navlake. Za odrom so namreč stale ogromne kovinske žaluzije, za njmi pa različni sklopi reflektorjev. Kombinacija različnih reflektorjev, različno odprtih žaluzij ter nadodrskih točkovnih reflektorjev, so več kot učinkovito poskrbeli za svetlobno kuliso Lennyevim uspešnicam.

Kravitz je ljubljanski koncert pričel na zatemnjenem odru z mirno skladbo Here to Love, ki jo je v končnem delu zaključil tudi manjši mešani pevski zbor. Že z naslednjo, We Can Get It All Together, je poskrbel za bolj živahne ritme, po dobri polovici skladbe pa se je le premaknil v ospredje in bolj osvetleni del odra. Koncert se je tako na odru, kot pod njem, razplamtel kaj kmalu, saj so še tistih nekaj bolj zakrknjenih obiskovalcev, v gibanje spravili ritmi prirejenih uspešnic American Woman in Get Up, Stand Up. Resda je nadarjeni glasbenik, ki je štirikrat zapovrstjo prejel glasbeno nagrado Grammy, tokrat predstavljal svoj aktualni, lani izdani album Raise Vibration, pa so novejše skladbe samo dopolnjevale veliko bero svetovnih uspešnic iz prejšnjih desetih studijskih albumov. Profesionalizma Lennyu ne gre očitati – izredno malo govoričenja na odru, pa zato toliko več glasbe in ravno ta izvedena na vrhunskem nivoju. Seveda Lenny ne bi bil Lenny, če ne bi ob sebi zbral vrhunske glasbenike – poleg klasične rock postave kitara-bas-bobni ter klaviaturista, so svoje koncertu dodali še dva saksofonista ter trobentačka. Pri velikih koncertih pomembno vlogo člana igra tudi občinstvo. To je svoje delo opravljalo z odliko, predvsem pri uspešnicah. Žal pa so se posamezniki izkazali tudi za neotesance, saj so s prekomernim žvižganjem med romantičnimi klavirskimi pasaži precej uničili vzdušje. Zvok je tokrat spet krojila precej slaba akustika, saj sem se od svojega sedeža moral premakniti kar nekaj deset metrov, da sem našel kotiček, kjer je bil zvok za silo v redu. In če je že občinstvo v parterju poplesavalo, pa so balkoni nad tribunami postali prava plesišča. Lenny je proti koncu rednega dela tempo konkretno stopnjeval z hiti kot so Mr. Cab Driver (še ena priredba), Bank Robber Man (odličen lightshow) ter klasiki Fly Away in Are You Gonna Go My Way?. Koncert se je po polnih dveh urah zaključil z malo mirnejšema Stillness of my Heart in Again.

Lenny se je z vrhunskim koncertnim dogodkom več kot dostojno opravičil za petnajstletno odsotnost s slovenskih odrov. Vprašanje pa je, koliko časa bo minilo do naslednjega? Vsekakor pa bodo Slovenci tako ali drugače šli po njegovi poti.

avtor: Sebastijan Videc
fotografije: Sebastijan Videc


Setlista:
1. Here To Love
2. We Can Get It All Together
3. Fields Of Joy
4. American Woman
5. Get Up, Stand Up
6. Who Really Are The Monsters?
7. Bring It On
8. Dig In
9. Freedom Train
10. Let Love Rule
11. It Ain’t Over ‘Til It’s Over
12. Stand By My Woman
13. Can’t Get You Of My Mind
14. Low
15. Ride
16. Mr. Cab Driver
17. Bank Robber Man
18. Fly Away
19. Are You Gonna Go My Way?
—dodatek—
20. Stillness of Heart
21. AgainPošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki