Mark Knopfler – Alpe-Adria v Stožicah (2019)

0 401

Knopflerjev tretji solistični obisk Ljubljane je postregel z izvrstno mešanico skladb iz njegove kariere, na svoj račun pa so prišli tudi oboževalci Dire Straits.

Lokacija: dvorana Stožice/Ljubljana/Slovenija
Datum: sobota, 29.6.2019


Pisalo se je leto 1977, ko sta brata Knopfler, skupaj še z bobnarjem Pickom Withersom in basistom Johnom Illsleyem ustanovila rock skupino Dire Straits. Že njihov prvi single ‘Sultans of Swing’ jih je porinil na vrh svetovnih lestvic, skupina pa postala prava rockovska legenda z dobro bero zimzelenih uspešnic. Po razpadu leta 1988 in ponovni reaktivaciji v prvi polovici devetdesetih let prejšnega stoletja, je bilo zgodbe o Dire Straits konec. A kjer se konča eno poglavje, se prične drugo in le-tega, ter bogato zapuščino več kot uspešno pelje naprej idejni vodja zasedbe, kitarist in pevec Mark Knopfler.

Sicer je Mark svojo solo kariero uradno pričel šele po dokončnem razpadu Dire Straits, pa je že v osemdesetih letih izdal kar nekaj albumov filmske glasbe, med katerimi pa po priljubljenosti izstopa ‘Going Home’ iz filma ‘Local Hero’. Od leta 1995, ko je dokončno stopil na samostojno pot, pa definitvno ni počival. V dvaindvajsetih letih je namreč možakar izdal kar en EP, devet studijskih albumov, pa še štiri s filmsko glasbo, poleg tega pa je sodeloval še na albumih drugih izvajalcev.

Že sam sprehod do dvorane Stožice je botroval naslovu reportaže – nešteti avtomobili registrskih tablic naših sosed, pločniki pa polni navdušenih debat v nemškem, italijanskem, hrvaškem pa nenazadnje seveda tudi v slovenskem jeziku. V parter dvorane so bili tokrat nameščeni stoli, kar je naznanjalo bolj umirjen glasbeni večer, a temu le ni bilo tako. Ura pričetka koncerta se je zamaknila za petnajst minut, saj je ogromno obiskovalcev, namesto da bi poiskalo svoja sedišča, se raje hladilo v sencah prijetnega poletnega večera okoli dvorane. A zamik je bil očitno dovolj premišljen, saj se je ob prvih taktih ‘Why Aye Man’, vrvež nemudoma polegel.

Že med prvo skladbo, pa je prišlo tudi do manjšega incidenta; eden od obiskovalcev v parterju je namreč z mobilnikom snemal nastop, ob tem pa imel vključeno še luč, ki je Marka zmotila do te mere, da je obiskovalca pozval, naj neha snemati in ugasne luč. K sreči pa je bil to osamljen dogodek in koncert je minil v slogu in zvoku Markovih melodij in harmonij. Izjemno olikana, tokrat resda malce starejša publika, je poskrbela za izvrstno zvočno predstavo tako med skladbami kot tudi v premorih med njimi. In tudi pregovorno slaba zvočna slika stožiške dvorane, je bila tokrat presenetljivo dobra.

Mark je za to turnejo ob sebi zbral kar deset vrhunskih glasbenikov: Guy Fletcher (klaviature), Richard Bennet (kitara), Jim Cox (klavir), Mike McGoldrick (piščal in flavta), John McCusker (violina in lutnja), Glenn Worf (bas kitara), Danny Cummings (tolkala), Ian Thomas (bobni), Grame Blevins (saksofon) in Tom Walsh (trobenta). Čeprav gre pri turneji za predstavljanje Markovega zadnjega albuma ‘Down the Road Wherever’, pa je iz le-tega zaigral le dve skladbi – My Bacon Roll ter Matchstick Man, katerega je pospremil tudi z zabavno anekdoto iz svoje mladosti. Seveda na Markovih koncertih ne gre tudi mimo uspešnic Dire Straits, ki so tokrat predstavljale kar tretjino seznama odigranih skladb.

Če je že večino koncerta minilo v precej mirnih tonih, pa se je proti njegovemu koncu tudi občinstvo pričelo razigravati – najprej poplesavanje v latino ritmih ‘Postcards from Paraguay’, dokončno pa eksplodiralo med zadnjo skladbo rednega dela nastopa ‘Speedway at Nazareth’, ko se je parter dvignil in oddirjal v prvo vrsto, vstale pa so tudi tribune. Zaključek koncerta pa je minil po najboljšem možnem scenariju – najprej rockovska Dire Straits mega uspešnica ‘Money For Nothing’, ki ji je sledila prav tako njihova uspešnica, balada ‘So Far Away’, zaključili pa so z magičnim Markovim inštrumentalom ‘Going Home’.

Skupina je več kot zasluženo prejela stoječe ovacije, Mark pa je kljub svojim skorajda sedemdesetim letom (okroglo praznuje čez dober mesec) pokazal, da še daleč ni za staro šaro, s tokratnim koncertom pa je povezoval ne samo sosednje narode, ampak tudi vsaj tri generacije obiskovalcev.


avtor: Sebastijan Videc
fotografije: Sebastijan Videc


Seznam skladb:
1. Why Aye Man
2. Corned Beef City
3. Sailing to Philadelphia
4. Once Upon a Time in the West (Dire Straits)
5. Romeo and Juliet (Dire Straits)
6. My Bacon Roll
7. Matchstick Man
8. Done With Bonaparte
9. Heat Full of Holes
10. She’s Gone
11. Your Latest Trick (Dire Straits)
12. Postcards From Paraguay
13. On Every Street (Dire Straits)
14. Speedway at Nazareth

15. Money For Nothing (Dire Straits)
16. So Far Away (Dire Straits)
17. Going Home


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki