Mark Knopfler – mojster razpoloženjske glasbe (2005)

0 262

Lokacija: Ljubljana / Hala Tivoli / Slovenija
Datum: torek, 03.05.2005


Dvajsetletnega čakanja je bilo v torek končno konec in v Sloveniji smo zopet dočakali koncert enega največjih avtorjev in najbolj samosvojih kitaristov na planetu, legendarnega Marka Knopflerja.

Pričakovanja pred koncertom so bila verjetno različna. Verjetno je velika večina gledalcev pričakovala, da bo Mark igral večinoma skladbe, ki jih je ustvaril v skupini Dire Straits. Seveda so se krepko zmotili.

Kot smo že pri Marku Knopflerju navajeni, tudi tokrat ni bilo nobene predskupine in koncert je s svojo odlično spremljevalno skupino, v kateri je že vsa leta na klaviaturah prisoten tudi nepogrešljivi Guy Fletcher iz Dire Straitsov, lahko začel točno ob 20:10. Svoj drugi obisk v Ljubljani je Mark pričel z skladbo Why Aye Man, nadaljeval pa z ravno pravšnjim mešanjem skladb Dire Straitsov ter skladb, ki jih je ustvaril v solo karieri, seveda pa so predvsem v prvi polovici koncerta prevladovale skladbe z njegovih solo albumov. Spomnim se, da je bilo pred leti gledalce v Hali Tivoli zelo težko navdušiti, predvsem tiste na tribunah, vendar tudi na sedanjem koncertu gledalci pač niso imeli izbire…tokrat jih je dvignila že druga skladba Walk Of Life, nato pa je sledilo bistro mešanje vseh tempov glasbe, tako da gledalci pravzaprav niso imeli ravno veliko možnosti za “posedanje”. Pravzaprav so obiskovalci koncerta lahko največ posedali pri epski, več kot štirinajstminutni monumentalni mojstrovini z albuma Love Over Gold, z naslovom Telegraph Road.

Sledil je finale koncerta, v katerem ni bilo časa za počitek. Uspešnice Dire Straitsov je Mark preigraval kot po tekočem traku, tako da so bili, v polni Hali Tivoli, tudi najbolj  izbirčni gledalci po koncertu lahko z celotno zadevo več kot zadovoljni. Vsekakor pa je gospod Knopfler na koncertu znova pokazal kakšno je lahko strastno in kreativno igranje kitare, brez nepotrebnega odrskega kiča in razmetavanja po odru (to Mark pač prepušča drugim, mlajšim kitaristom), v torek so obiskovalci koncerta lahko doživeli glasbo. Po dobrih dveh urah so fantje s komadom So Far Away nekoliko presenetljivo zaključili koncert. Vsekakor je za konec manjkal tradicionalni…Going Home iz filma Local Hero.

Za konec pa še tale misel…nikakor se ne morem znebiti občutka, da je to Markova zadnja solo turneja in, da bomo še imeli priložnost videti legendarne Dire Straitse v živo.

avtor: Bojan Horvat
fotografije: Bojan Horvat

Setlista:
01.Why Aye Man
02.Walk Of Life
03.What It Is
04.Sailing To Philadelphia
05.Romeo And Juliet
06.Sultans Of Swing
07.Done With Bonaparte
08.Song For Sonny Liston
09.Donegan’s Gone
10.Rüdiger
11.Boom, Like That
12.Speedway At Nazareth
13.Telegraph Road
14.Brothers In Arms
15.Money For Nothing
16.So Far AwayPošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki