Mary Rose vstopili v resničen svet (2019)

0 854

Lokacija: Kulturni dom / Postojna / Slovenija
Datum: petek, 17.05.2019

Minuli petek so vse poti vodile v Postojno, natančneje v tamkajšnji Kulturni dom, kjer so se po dolgem premoru na odre vrnili domači heavy rock matadorji Mary Rose. Petkov večer v Kulturnem domu pa ni bil navaden koncertni večer, pač pa zaokrožen celostni dogodek, saj so Mary Rose naposled izdali dolgo pričakovani nov studijski album ter predstavili prenovljeno grafično podobo in s tem zakorakali v novo ero. A pojdimo lepo po vrsti.

Mary Rose so z delovanjem začeli v drugi polovici osemdesetih let in leta 1989 izdali danes kultni prvenec »Rocks Off«. Sledila so turbulentna leta: številne kadrovske menjave in do tal pogoreli studio, kjer so snemali svojo drugo ploščo. Leta 2006 so se vrnili z drugim albumom »Feniks«, tokrat s slovenskimi besedili in bolj sofisticiranim, hard rockerskim zvokom.  V tem obdobju so v Križankah odprli koncert velikih Whitesnake, odigrali nekaj koncertov z Johnom Lawtonom (ex-Uriah Heep) in po novih kadrovskih rošadah začeli z delom na tretjem albumu. Ki pa ga ni in ni bilo… Usoda bendu ni prizanašala, osebne tragedije in zdravstveni problemi članov benda so izid albuma potiskali neskončno daleč v prihodnost in minilo je novih trinajst let do večera, ko so Mary Rose splavili tretji studijski dolgovečerec.

Vstopa v novo dobo, v »Resničen svet«, kakor se imenuje nov album, so se Mary Rose lotili skrbno načrtovano. V preddverju Kulturnega doma se je kitila osvežena merchandise stojnica s pestrim naborom artiklov, kot tudi poseben paket za največje podpornike skupine. Teh pa se je kar trlo – karte za koncertni večer so bile namreč oddane v vsega nekaj dneh, in to brez kakšne posebne promocije. Šestletna odrska in trinajstletna studijska pavza sta pač naredili svoje!

Nekaj minut čez pol deveto uro zvečer, ko so bila sedišča že zgledno zapolnjena – manjkali so samo še največji pivoljubi – je šlo zares! Petčlanska zasedba se je razporedila po odru in večer odprla s skladbo Preteklost, ki odpira tudi album »Resničen svet«. Odrska produkcija je bila bogata! V odrskem začelju se je bohotil ekran z všečno video spremljavo, tematsko obarvano z igranimi komadi, vizualno komponento pa so dopolnjevali svetlobni efekti. Mary Rose so že od nekdaj znani kot zvočni perfekcionisti, ta lastnost pa jih je močneje kot kdajkoli prej spremljala na tokratni koncertno-izvedbeni ravni.

Mary Rose so zaigrali celoten »Resničen svet«, od začetka do konca. V prvi polovici druženja so si sledili komadi Vizija, Resničen svet in Stampedo, ki bili vsi v zadnjih letih že predhodno izdani kot videospoti, medtem ko je bila druga polovica komadov za večino prisotnih ušes popolnoma novih. Mikrofon sta si med komadi podajala frontman Žanil Tataj – Žak in kitarist Eki Alilovski, edini preostali originalni član benda. Eki je bil nad odzivom publike vidno ganjen, kako tudi ne, po vseh stvareh ki jih je prestal zadnja leta. »Na tem placu sem pred več kot tridesetimi leti odigral svoj prvi koncert, to so bili časi, ko smo poslušali Pomarančo in Buldožerje…«, se je glasil eden izmed njih. Žakova odrska eksekucija ostaja na visokem nivoju! Karizmatični možak je zlahka ukrotil velikost odra in publiko držal v čuječi pripravljenosti. Tudi za emšo mu je malo mar – še vedno zlahka lovi najvišje vokalne registre tako ostaja na tronu enega najboljših heavy metal frontmanov širše regije.

Novi komadi so produkcijsko in aranžersko dodelani. Sodelovanje Ekijeve kitare in Sandijevih klaviatur skrbi za polnost zvoka in dokazuje, da se Mary Rose gibljejo globoko v polju izročila klasičnorockovske šole, slišati je bilo celo blage progresivne nastavke (Vizija). V celostni zvočni sliki je bila Ekijeva kitara (vsaj v prvih vrstah) premalo zastopana, kar je bil tudi edini minus petkovega večera.Razgibana ritem sekcija, ki jo sestavlja zdaj že dolgoletna naveza Mitja Kobal (bas kitara) in David Debevec (bobni), je na desni strani odra polagala zanesljivo okostje večinoma udarnim komadom, kakopak pa so na svoj račun prišle tudi nežnejše duše (Resničen svet, Kje si zdaj), ko je akustično kitaro v roke prijel tudi frontman Žak. Po koncertni izvedbi celotnega še po printu dišečega albuma »Resničen svet« so se Mary Rose na oder vrnil is skladbama Sam in nato še Action, izvedba slednje iz že omenjenega prvenca »Rocks Off« je bil brez dvoma eden od vrhuncev večera za vse starejše zanesenjake, ki so tega večera predstavljali glavnino prisotne publike.

Album je splavljen, prvi odzivi dobri. Temelji nove ere so položeni, na Mary Rose je, da v promocijo albuma vložijo čim več energije, najdejo mesto na radijskih valovih in koncertnih odrih ter tako v glasbeni sferi zasedejo mesto, ki bi si jo najskrbneje varovana skrivnost slovenskega hard rocka že davno tega zaslužila. Da bi le lahko pisali, da so kot feniks iz pepela vstali v nov, resničen svet!

avtor: Urban Bolta
fotografije: Mirsad “Grga” Demirović

Setlista:
1. Preteklost
2. Vizija
3. Ob letu osorej
4. Resničen svet
5. Stampedo
6. Planet
7. Nagon
8. Paranoja
9. Kje si zdaj
10. Ko tako objame
11. Ples
12. Sam II
—dodatek—
13. Sam
14. Action


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki