Na vnovičnem vampirskem krstu s Helstar v Orto baru (2017)

0 47

Nastopajoči: Metalsteel, Helstar
Lokacija: Ljubljana / Orto bar / Slovenija
Datum: 21. 2. 2017


Kot, da bi se vrnili za dobrih šest let v preteklost, ko so v decembru 2010 nastopali v Ljubljani znameniti teksaški speed/thrash metalci, »kultne« ameriške variacije stare šole metala, Helstar. Bilo je v družbi medvoških Metalsteel.

Obe skupini, pa sta v ljubljanskem Orto baru, dne 21.02.2017, ponovili izkustvo omenjenega nastopa v Gali hali izpred let. Ne nazadnje vlada med obema zasedbama veliko prijateljstvo, saj ni treba več posebej poudarjati, da so »James Rivera plus Metalsteel enako Sabbath Judas Sabbath«, legendarni vokalist James Rivera (s tetovažo slovenskega grba – to ni laž), pa je že davno tega našel svoj novi domicil v Sloveniji, pri čemer tudi med novim koncertom v Ljubljani ni pozabil dodati: »Slovenija, kako ste? Vi ste moja družina! Lepo vas je znova videti«

A pojdimo po vrsti. Helstar so nazadnje v Sloveniji nastopili pred slabimi tremi leti. Takrat so predstavljali album »This Wicked Nest« (2014), tokrat so prinesli v Slovenijo, nov, sveže zvarjeni studijski album imenovan »Vampiro« (2016), ki predstavlja nekakšno vez z najbolj razvpitim albumom Helstar kariere. To je seveda “Nosferatu” (1989). Po vsebini, karakterju in kvaliteti novih skladb, je to nedvomno več kot dostojen  naslednik kultnega albuma Helstar kariere, ki hkrati dokazuje, da  Helstar v komponistični moči tudi na zrela leta delovanja, ne popuščajo.

Koncertno rajanje se je pričelo, do minute natančno. Metalsteel so prejeli petdeset uvodnih minut za to da zaigrajo deset točk. Kot vedno, se pri Metalsteel ni treba dosti spraševati, kakšen koncert bodo vrli Medvoščani izvedli. Fantje in Daša ostajajo pojem kvalitete in svetle zvezde na obzorju slovenskega metala, ki vzdržuje revitalizem stare šole metala. Metalsteel so izvrstno uigrani ,v zadnjem času pa so nadgradili tudi spremljevalne vokalne harmonije, pri čemer Rok ter Matej nadvse suvereno in vseskozi aktivno sodelujeta z Benyjem, kar daje skladbam dodaten lesk in ekspresivno prepričljivost.  Skupina je tudi na tem koncertu sestavila set listo tako, da so v njej prednjačile točke aktualnega albuma »This Is Your Revelation« ter zabelila njen preostanek s starejšimi klasikami (Novi svet, v sklepnem delu pričakovana Heavy Metal Is Our Religion). Vrhunec nastopa zasedbe je napočil v zaključku, ko so Metalsteel povabili na oder Jamesa Rivero in skupaj izvedli Black Sabbath klasiko Heaven And Hell, s čimer so za hip obudili čase skupnega projekta Sabbath Judas Sabbath. Ostale besede so odveč. Metalsteel ostajajo vselej atrakcija, ko se znajdejo s koncertom v bližini vašega doma in veliki garant dobrega in vedrega koncertnega razpoloženja. Beny ostaja suveren vokalist, z Rokom vzdržujeta izvrstno komunikacijsko vez dela obeh kitar, Matej ostaja »čudežni« basist, nenazadnje pa je treba, izpostaviti Dašo, ki se je na bobnih znova z veliko zavzetostjo in skrbnostjo, prelevila za petdeset minut v gospodarico in glavno varuhinjo časa skupine.

Helstar so prispeli na oder Orto bara ob pol deseti zvečer. S štirinajstimi točkami repertoarja so nas peljali preko svojega diskografskega opusa, s pričakovanim poudarkom na skladbah novega albuma »Vampiro« ter kultnega »Nosferatu«. Po krajšem uvodu, je James, ki se zadnje čase rad šemi na odru, kar gre vkup z vsebino novih albumov, presenetil tako, da se je prelevil v »krvosesa«, pri čemer ni pozabi vstaviti vampirske zobe in nadeti nase rdeče črno pregrinjalo. Vsekakor pa je njegova škrlatno temna oprava baročnih fines spominjala znova na nošo, ki jo je nekoč davno tega na odrih uporabljal eden njegovih največjih vzornikov, preminuli Ronnie James Dio.

Helstar so se tega večera predstavili na odru z novo osveženo zasedbo. Roba Trevina namreč nadomešča v ekipi po novem kitarist Andrew Atwood, medtem ko vrši vlogo basista Garrick Smith. Slednji »drži« prostor v skupini originalnemu basistu Jerryju Abbarci, ki ne nastopa s skupino zavoljo težav z zdravjem že od konca leta 2010 dalje. Helstar niso izgubili niti trohice izvedbenega dinamita. Kitari ostajata nabrušeni in našpičeni do obisti. Larry Barragan, poleg Rivere danes edini originalni član zasedbe, je prejel v Atwoodu izjemnega pajdaša in delo kitar ostaja neomadeževano. Dialog kitarskih spretnosti obeh mojstrov je znova osupnil. Riffi pretrzani s peklensko hitrostjo desnice, večkrat pridušeni z dlanjo, topovski in kot švicarska ura natančni bobni neukročenega Mikeya Lewisa, razgibani pletež melodičnih figur na bas kitari. Pravzaprav smo bili deležni nove izvrstne eksekucije s strani Helstar.

Navkljub temu, pa tega večera James ni imel ravno svojega najboljšega dne. Deloval je prehlajeno oziroma po domače povedano: James je bil tega večera “na slabem glasu”. To je mimobežno naznanila že omenjena izvedba Black Sabbath klasike Heaven And Hell v družbi Metalsteel, no sam koncert pa je potrdil, zle slutnje. James je tako po večini spretno in v slogu velike izkušenosti, prilagodil glavnino vokalnih linij. V najvišjih legah je večkrat kar hreščal, dodajal v (pričakovani) čisti vokal, obilo grlenosti. Spretno je rokoval z dano situacijo in se suvereno izvil iz neprijetnosti. Tudi med samim nastopom je redkeje, kot po navadi, ogovarjal občinstvo, ki se je razživelo resnično šele proti koncu, ko jo je James vzdignil z napovedjo »Remnants of War« klasike Evil Reign, temu pa je po pričakovanju sledila »Burning Star« klasika Run With The Pack, ki jo Helstar že kar pregovorno privarčujejo za sklepna dejanja svojih koncertov. Bend je za sam zaključek nekoliko presenetil, saj je izbral izvedbo Black Sabbath skladbe N.I.B., ki je v refrenu znova potrdila slabšo vokalno formo Jamesa v tem koncertnem večeru. Škoda, da Helstar niso ostali raje pri izvedbi avtorskega materiala. V karieri niso posneli slabega albuma, zato bi bilo lepše uživati zadnjih pet minut koncerta ob še kakšni kultni Helastar klasiki iz osemdesetih.

Publika je bila zastopana s klientelo, ki je maja 2009 na prvem nastopu Helstar v Sloveniji (bil je, danes programsko “kičasti in odišavljeni”, kranjski Bazen), priredila skupini nepozaben sprejem, ko se je publiki do fundamenta trgalo med koncertom. To pot je bila ta publika vsaj tri četrtine koncerta zelo mirna, v sporadičnih momentih koncerta z nekaj razbeljenih glav, ki so se zavrtinčile okrog svoje osi. Taista klientela, ki spremlja skupino, se je v zadnjih osmih letih nekoliko zresnila. Rezerviranosti nikakor ni bilo čutiti, saj se je koncertna energija razbelila vedno na pravih mestih nastopa (npr. ob klasiki Baptised In Blood). Žal novih obrazov ni bilo veliko na tem koncertu, kar je zaskrbljujoče, saj so se slovenski fani v tem času za deset let postarali, slovenskega metalskega podmladka, pa na takšnih »edukativnih« koncertih na žalost ni. Kakorkoli, šteje nekaj! Tega večera so Helstar pozdravili v Orto baru znova vsi tisti ljudje, ki jim srce bije za metal. Odeti v pravi metal »outfit«, s pravo metal držo. Ko prideš na koncert in veš, da si ob pravem času na pravem mestu! Na pravem metal koncertu v Sloveniji.  

In Helstar? Vsekakor in o tem ni nobene debate. Poklon in spoštovanje. Odštevanje do novega srečanja s kultnimi legendami »U.S. old school speed metala« se je torej že začelo.

Avtor: Aleš Podbrežnik
Fotografije: Aleš Podbrežnik

HELSTAR:
1. Awaken into Darkness
2. Blood Lust
3. To Sleep, Per Chance to Scream
4. To Their Death Beds They Fell
5. Harker’s Tale (Mass of Death)
6. Black Cathedral
7. Rhapsody in Black
8. Baptized in Blood
9. Fall of Dominion
10. Pandemonium
11. Tormentor
12. The King Is Dead
13. Evil Reign
14. Run with the Pack
—dodatek— 
15. N.I.B.

METALSTEEL:
1. Taboo
2. Trapped
3. White Circle
4. This Is Your Revelation
5. Novi svet
6. Materialist No More
7. Narcissus
8. New Way of Thinking
9. Heaven And Hell (feat. James Rivera)
10. Heavy Metal Is Our Religion 


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki